lubomirlz написа:Стефане, много е вероятно по този начин да се изгори двигателя. Пусковият ток на асинхронния двигател е около 7 пъти над номиналния, да кажем че му бутнеш оборотите до половина, тока който ще протече през намотките макар и с доста паузи пак ще е 3-4 пъти над номиналния което е доста. Отделената топлина в ротора също ще се увеличи, следи му температурата при този режим на работа охлаждането му драстично се влошава.Може и да си прав, аз не разбирам много от нетрадиционна експлоатация на двигатели. Ако разбирах, нямаше да търся помощ тук, но се опитвам да приложа и някакво творческо мислене. Професионално изкривяване - 20 год. съм работил като конструктор, от които 16 са в единични и нестандартни производства. Винаги търся решение извън шаблона. Нали знаеш как се правят изобретения - всички знаят, че нещо не е възможно да се направи и затова не го правят. И току се намери някой глупак, който не знае и вземе, че го направи. Е, аз не съм изобретател, ама се опитвам да мисля по-нашироко.
И така, доколкото разбирам твоите аргументи са, че пусковата ще работи дълго, взето сумарно. Ами след развъртане, когато инерцията на ротора на центрофугата върти ротора на мотора примерно с 1300 об/мин, защо ми е пускова. Всъщност забравих да спомена, че ще използвам ремъчна предавка прибл 1:5, така че при 300 об/мин на центрофугата, двигателя ще работи с обороти, близки до номиналните. Би трябвало само работната да е достатъчна, за да имаме въртящ момент на вала. А пусковата - само при първоначално развъртане. Това може да става със самия стартов бутон - задържаш до развъртане и пускаш. Пусковата се изключва, работната остава, и от там нататък се включва само работната.
Мислех и за вариант с вариатор, но трудно се подава на автоматизация. Най-добрия цикъл е с редуване на 3 нарастващи ъглови скорости. Примера, който видях беше със 70, 120 и 200 об/мин, превключват се автоматично през няколко минути. Идеята не е да си пестя калориите, а човекочасове, т.е. да не стои някой непрекъснато да върти, а д включи и после да разпечатва.