sonofsyn написа:консумирана енергия в год. план - 12,70 кВ/м2. мисля да се топля/охлаждам с ТП въздух вода, каква трябва да е мощността с лек запас в предвид бойлера?Това, което си цитирал е мощност необходима за отопление за 1 година отнесена към отопляемата площ. Боб да хвърлям, няма как да позная каква е потребната мощност за твоята къща при екстремална външна температура! Нито знам РЗП-то и нито къде е строена. Съмнява ме и този калкулатор, който си ползвал, до колко е актуален. Сметките са доста сложни и не ми се вярва той да прави всички необходими изчисления. Вкарвал ли си засенчване на прозорците от вътрешни и външни сенници? Цвят на сградата, засенчване от съседни сгради, тежест на конструкцията, термомостове, отваряемост и инфилтрация на свеж въздух задавал ли си в този калкулатор? Той смята ли с данните за различните климатични зони?
С колко изолация постигна тези 12 kWh/m² за година? Ако е под 20 cm., е съмнително...
Когато се прави избор на машина за отопление се оразмерява по екстремална външна температура, като тя е различна за различните градове. Щом мислиш да отопляваш с термопомпа въздух/вода, гледа се реалната и отоплителна мощност при тази екстремална температура за твоя град. Ако гледаш данните и по проспект, ще сгафиш. Те са за външна температура +7° или нещо подобно. В действителност тези машини отдават доста по-малко при температури под -10°С, а голяма част от тях изобщо не могат да работят при такива температури – спират се от електрониката им. Все пак има машини които работят прилично и до -16°С.