• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 103
Всичко за този вид строителство.
AntonBM - специалист
sonofsyn написа:
консумирана енергия в год. план - 12,70 кВ/м2. мисля да се топля/охлаждам с ТП въздух вода, каква трябва да е мощността с лек запас в предвид бойлера?
Това, което си цитирал е мощност необходима за отопление за 1 година отнесена към отопляемата площ. Боб да хвърлям, няма как да позная каква е потребната мощност за твоята къща при екстремална външна температура! Нито знам РЗП-то и нито къде е строена. Съмнява ме и този калкулатор, който си ползвал, до колко е актуален. Сметките са доста сложни и не ми се вярва той да прави всички необходими изчисления. Вкарвал ли си засенчване на прозорците от вътрешни и външни сенници? Цвят на сградата, засенчване от съседни сгради, тежест на конструкцията, термомостове, отваряемост и инфилтрация на свеж въздух задавал ли си в този калкулатор? Той смята ли с данните за различните климатични зони?
С колко изолация постигна тези 12 kWh/m² за година? Ако е под 20 cm., е съмнително...
Когато се прави избор на машина за отопление се оразмерява по екстремална външна температура, като тя е различна за различните градове. Щом мислиш да отопляваш с термопомпа въздух/вода, гледа се реалната и отоплителна мощност при тази екстремална температура за твоя град. Ако гледаш данните и по проспект, ще сгафиш. Те са за външна температура +7° или нещо подобно. В действителност тези машини отдават доста по-малко при температури под -10°С, а голяма част от тях изобщо не могат да работят при такива температури – спират се от електрониката им. Все пак има машини които работят прилично и до -16°С.
mindless - специалист
Здравейте,
Знам, че тук не е 100% най-коректното място за въпроса ми, но все пак.
Има ли някакви правила по отношение на вентилацията? Колко пъти трябва да се превърта обема въздух, на колко време?
Зависи ли това от вида на помещенията?

Има ли с две думи някакъв стандарт от рода: за спални обема въздух се препоръчва да се подменя x-пъти за y-единици време или е по-сложно и се вземат предвид и фактори като влажност, кислород и т.н.?
estqwerty - специалист
Да мръднем темата :)
Зимата отмина с нейните размисли и страсти относно отоплението, а пасивното строителство си е един вид "отопление", дори защото изисква различни от стандарните за бг отоплителни инсталации.
Искам да споделя моите резултати за изминалите два отоплителни сезона – предполагам ще са интересна отправна точка за да се види това къде е стандартното ново строителство и къде са пасивните къщи.
Живея в новопостроен апартамент в североисточната част на бг.последен етаж 6 сантиметра изолация, 10 над горната плоча, обикновен пвц профил с обикновен двоен стъклопакет. Няма външни щори, вътрешни завеси и подобни. Пълна липса на съседи.
Обща отоплявана площ ~55м2
Отоплителни уреди 18-ка климатик дайкин коп3.5 и духалка 1.2кв
Изразходвани киловати са полочени като от за месеците с отопление се извади средно 250кв което е средно за месеците в които не се отоплява или охлажда.
ел енергия за отопление :
2012 2846кв/55м2=51.75
2011 2910кв/55м2=52.91
това при стандарт за пасивно строителство 15кв/м2/година не са никак добри резултати.
вижда се че са нужни почри три и половина пъти повече енергия за да се потдържа температурата.
Основна или първична енергия. Primary Energy <= 120 кв/м2/година – тук резултата ми е много по-близък при израсховани 10000кв за година/55м2=181.81кв , което пак е много за догонване, и дори и да успея да покрия частта за отопление пак няма да достигна нивото за първична енергия ще получа 145кв/м2/година, което ще рече че ще трябва да се заменят уредите с по-енергоефективни.
с две думи - кофти работа, особенно с новите 10% отгоре на тока.
stivemaster - майстор
Бе ти хубаво си я мръднал колега ама за кого е важно това нали всички виждаме каква е активността в този форум напоследък .Нали виждаш че хора не останаха в тази държава докато повечето кибиците с ехидна усмивка заявяват че не вярват свестните хора си отидоха.
Останалите са "имунизирани" срещу идеи като тази за нискоенергийната,пасивната или къщата с нулево нетно потребение на електроенергия.
jekasus - майстор
А дали си струва да си правиш пасивна къща? Ако си богат, то може само заради кефа. Ако не си ? Май всички вложения са скъпички, дали ТП, слънчеви истории за много пари и други подобни.
stivemaster - майстор
Ако не си струва пасивна дали пък си струва такава с нулево нетно потребление ? Такава дилема стои пред една категория хора ,пред друга има други дилеми , няма да давам определения само ще кажа че кучето скача според тоягата .
Ако един българин живее в западна Европа тои не би се колебал дали си струва ,обратно у нас разбира се не си струва.На всичко отгоре за да изпълни различните съоръжения на втория споменат по горе вид къща ще трябва да вади допълнително документи и да доказва че не е камила.
Напоследък съм свидетел на интервенции от страна на общинска администрация няма да споменавам коя неиздаваща елементарни разрешителни дори за поставяне на преместваем обект в собствения ти парцел ,вие се сетете с каква цел.
AntonBM - специалист
Извинявам се, че рядко пиша, но свободното ми време е дефицит последно време.
Мерси на estqwerty, че е споделил данните за неговата къща и се е опитал да размърда темата. Надявах се и други с опит да помагат, а не само аз да разяснявам плюсове и минуси.
Stivemaster е писал за нулевите къщи. Малко разяснения за разликите между пасивните и нулевите. Пасивните са добре изолирани къщи с ниски консумации на енергия (различни видове), а нулевите са с „нулево” потребление на енергия. Нулевото го сложих в кавички, защото те консумират енергия и тя не е 0, но те и произвеждат енергия. Когато консумацията на къщата е по-голяма от произведената от нейните инсталации, те „дърпат” от енергопреносните мрежи, а когато произвеждат повече от това, което им трябва връщат – като се тегли чертата се получава, че са на 0 или дори са на печалба. Нулевите къщи са по-висша форма от пасивните. За сега са много скъпи, за да ги коментираме. Нека първо стигнем пасивност, а после да мислим за нулево потребление на енергията...
Jekasus, пита дали си струва да правиш пасивна къща. Ами всеки може сам да прецени. Стойността на една пасивна къща не е много по-висока от тази на стандартната – разликата е в рамките на 20-30%. Цените на горивата растат с нарастващи темпове (изключение прави само газта, но в USA, не в България). Друг е проблема, че в България, понятието Пасивна къща не е нормативно регламентиран и няма никакви данъчни облекчения или друг начин за стимулиране на направата им. Остава само икономията на енергия. За момента цените на енергията са все още ниски в България (спрямо другите EU страни), с изключение пак на газта. За това още не сме се засилили в икономиите. Ако една стандартна къща да кажем струва 100 000 лв, за да я направиш пасивна ти трябват 30 000 лв. отгоре за колко време ще си върнеш парите обратно? Ако е за по-малко от 7-8 години не си заслужава, защото по-добре е да си сложиш парите в банка и да теглиш лихви. 30000 лв разхвърлени за 7 години са по 360 лв./месец. Ами тези пари ще ти стигнат за месечни сметки... Нещата са на катар. За да се захванат хората да правят пасивни къщи трябва нещо да наклони везните в полза на пасивните къщи. За съжаление, правителството не помага в накланянето с данъчни облекчения. Значи цената на горивата са начина да ни накарат да се замислим по-сериозно. А относно нулевите къщи – от скоро намалиха изкупната цена на енергията произвеждана от енерговъзобновяеми източници (фото-волтаици и вятърни централи). Така скоро няма да излезе изгодно да си правим такива къщи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
За да се захванат хората да правят пасивни къщи трябва нещо да наклони везните в полза на пасивните къщи.
Независимост. Това накланя везните. Заради независимостта държавите финансират новите енергоизточници...
VLADO66 - майстор
В България правителството стопира новите проекти за ВЕИ тъй като ще се повиши компонентата за зелена енергия в цената на тока и избирателите няма да могат да плащат.Друг момент е че трябва да бъдат изградени заместващи мощности/напр.ПАВЕЦ/ за което няма пари.Нулево потребление може да бъде направено и с стандартна/10см./ изолация на къща стига да имаш двор за фотоволтаици и свободни едни 30000 евро.
AntonBM - специалист
n_a, нулевите къщи не са независими. ВЕИ в по-голямата си част не могат да осигурят независимост, защото не гарантират непрекъсваемо захранване по всяко време. Фотоволтаиците без слънце не работят, а перките без вятър не се въртят. Акумулиране на енергията е трудно и скъпо и за това тези къщи все пак се свързват към енергопреносните мрежи (ЕЛ. газ и т.н.). Така те имат възможност не само да консумират, но и да продават излишъка си, но в последно време разпределителните дружества се чудят какви пречки да им създадат, за да не им изкупуват тази енергия. Това за заместващите мощности, за което е писал VLADO66 е един от основните им аргументи за отказ за включване. В същност те не отказват, а казват, че ще имат възможност да ги включат след да кажем 10 години... Достатъчно, за да се откажеш.
Вярно е и това, че къща със стандартни или дори по-лоши изолации може да постигне нулево потребление, ако има мощни инсталации за производство на енергия. Проблема е, че енергията произведена от ВЕИ е по-скъпа от тази, която се продава на крайните потребители и не е изгодно да я ползваш, а да я продаваш. Само, че не може да продаваш, ако в същото време консумираш енергия. Т.е. с произведената от къщата енергия първо задоволяваш нейните потребности и ако остане излишък само тогава продаваш. Не съм чувал в България за изцяло независима нулева къща, но има няколко, които много се доближават до това понятие. Не е коректно да казвам къде съм виждал такава къща и чия е, но повярвай ми тя е СКЪПА!
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: