• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не сме се съмнявали :wink: . А как разбра, че циркулацията през горния е по-голяма - по скоростта на загряване ли? За някой от тях търсил ли си приоритет?
filmatoplo - майстор
По време на пълненето на инсталацията крановете на серпентините на двата бойлера бяха отворени нацяло, след като стартира помпата и загряването започна -пипам входа на горния бойлер (опари ме ), нали ми е по близо горе на тавана там е и помпата .Слизам долу до партера който е 10 метра по надолу от тавана , и пипам входа на серпентината :shock: студен , колегата притвори много малко долния кран на серпентината на горния бойлер и веднага и долния започна да грее . :wink: Тръбите са мед фи-22 , общо 70 метра тръби отидоха. :wink: И поляхме системата да е безпроблемна.
tyrnokop - специалист
Изображение

Eто този вариант на свързване на бойлерите стана факт. И двата бойлера са Варненски 80 литрови. Единият е от времената, когато заводът се казваше Елпром Варна, другият Елдом Инвест. Последният е с лепенка "5 години пълна гаранция", която е гротескно разкривена и с ръжденикаво кафяв цвят. Всъщност целия бойлер е с немалки ръждиви петна. Скоро ще направи 2 години откакто е купен.

Сега на темата.
Остава да свържа панела. Когато правя проходните отвори през покрива трябва ли отворите да се обработят по специален начин? Може ли да опишете?
1. Силикон
2. PU
3. Хидроизолационна подложка
4. Теракол
5. Нещо друго

Bramac предлагат керемиди, които имат вентилационен отвор с мрежичка, през която мога да изкарам тръбите без пробиване.
За съжаление шлиците не съвпадат с тези на околните керемиди.
Изображение
filmatoplo - майстор
Ако тръбите са гъвкави спокойно ще минат през тази керемида :wink: Аз си мисля че класика в жанра е -да се черпи само от бойлер номер-1. :)
tyrnokop - специалист
Макар и с голямо закъснение - съществуват няколко фирми, които предлагат крепежни планки за безпробивен монтаж на слънчеви панели към керемиден покрив. Планката е от първата фирма.
http://www.muepro.com/
http://www.hilti.com/
http://www.wasi.de/

Изображение

Изображение

Изображение
filmatoplo - майстор
Аз тези зет шини си ги правя сам :) .
tyrnokop - специалист
Макар и след голямо закъснение системата е изпълнена по схемата, показана по-долу.
Прикачен файл:
dva-bojlera.jpg
dva-bojlera.jpg (48.17 KиБ) Видяна 4216 пъти
Двата бойлера са на различни етажи, но с един и същи обем - 80 литра. И двете помпи са Grundfos 25/4. Панелът е един брой - производство направи сам. Монтиран е на покрива. Денивелацията панел - бойлер 1 е 2.20 м, денивелацията панел - бойлер 2 е 4.80 м. Всеки бойлер си има отделен ДТ. Двата датчика към панела са натъпкани в една и съща термосонда. Към бойлер 1 на първия етаж допълнително е закачена система с котле за отопление зимно време. Превключването между двете системи на бойлер 1 става с ръчни кранчета. Използваната тръба е мека мед ф12. Системата е надута на 2.6 бара. Разширителният съд е 8 литра.

В някой от предните постове за подкаране на системата с една помпа се споменаваше за зонов вентил. Моля знаещите да споделят какво точно е това и как се управлява.

Благодаря на всички.
LazarGanev - "Велик майстор"
С този зонов вентил няма да излезе по-евтино отколкото в 2 помпи, дори напротив. Ето ти една схема с трипътен вентил (то е същото), който превключва между единия и другия бойлер. Но този вентил иска и задвижка, иска и управление - в случая е с компоненти на Бош, но може да се мислят и други;

Прикачен файл

С 2 бойлера.png
nikisv - специалист
Най тънко щеше да минеш с това http://www.intiel.com/dt-3-3_bg.htm без зонов вентили а само с 2 помпи.
tyrnokop - специалист
tyrnokop написа:
Изображение

Eто този вариант на свързване на бойлерите стана факт. И двата бойлера са Варненски 80 литрови. Единият е от времената, когато заводът се казваше Елпром Варна, другият Елдом Инвест.
Не казах че тази предишна реализация има един голям недостатък:
Топлообменът става между Панел и Бойлер 2. Водата в бойлер 2 става много гореща. Водата в бойлер 1 си е хладна към студена.
Когато на долния етаж някой пусне кранчето на топлата вода. Горещата вода от Бойлер 2 започва да се спуска към Бойлер 1 и да заема все по-горни и по-горни пластове от обема му. През това време от чучура ще тече студена, после хладка, после топла и ако консумацията е достатъчно продължителна водата от Бойлер 2 ще се омеси с тази от Бойлер 1 и накрая може да текне и гореща.
nikisv написа:
Най тънко щеше да минеш с това http://www.intiel.com/dt-3-3_bg.htm без зонов вентили а само с 2 помпи.
Мислих за този вариант, но реших че с две електроники ще имам пълна независимост на двете системи една от друга. Ако пък единия ДТ се повреди ще спре една система, но другата ще продължи работа.
Естествено не на последно място е цената: двата термостата ми излязоха 120 лева общо. Сподели колко е цената на dt-3-3.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: