• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
tgv - специалист
Сваряват се мидите и ядките се отделят от черупките. В масло се запържват една-две скилидки начукан чесън. Добавят се ядките от мидите да се позапържат. Заедно със мидите се слагат едно-две резенчета лимон, нарязан на малки кубчета. Като се запържат мидите, се свалят от огъня и се добавя копър и крутончета. Разбъркват се и се поднасят.
Получава се Убйиствено Мултифункционално Мезе.
Georgi_G - специалист
И следва фундаменталния въпрос - студена бира или охладено бяло винце?
tgv - специалист
Затова Мезето е Мултифункционално защото върви и с Мастичка на кристали :drinkers:
filmatoplo - майстор
:wink: На бат ви Филма Мидата ли ще разправяте :-D -5 години съм вадил миди за заведения -славни години , средно двама вадихме изчистени ядки по 10 килограма , по 4 лв килото -ехеее ... :partyman: .Но ,от тогава минаха 20 години :wink: -миди почти няма чисти вече -поне на 3-4 метра дълбочина ,мъчат се да ги отглеждат на въжета -там са горе долу добри :wink: .Рецепта която знам е като горната , миди пане ,и мидена салата с лук ,копър,зехтин,лимонов сок ,черен пипер -абе импровизации колко щеш.Морските дарове с бяло изстудено винце , но може и с ракия и бира :drinkers: .
milen56 - специалист
И за съм вадил, но за наша си консумация.Хвърлят се на ламаринТа и са готови.После малко солчица и иии УЖАС :drinkers: .Иначе в една ферма за миди край Каварна ядохме пълнени миди с ориз.Рецептата не я знам, но доколкото разбрах мидите се измиват и се варят с ориз и подправки (от които само копъра си спомням) и като се сварят мидите се отварят и сами се пълнят.Ядохме и една майонезена салата с рапани, която беше много добра или съм бил много гладен.
filmatoplo - майстор
Тия дни точно се случи смес от раци ,миди и рапани .кеф :drinkers: .
tgv - специалист
filmatoplo написа:
На бат ви Филма Мидата ли ще разправяте -5 години съм вадил миди за заведения -славни години , средно двама вадихме изчистени ядки по 10 килограма
Филме и ние не падахме по-долу от теб, макар че ги беряхме за собствена консумация. Даже си бях направил ГАГАН за промишлено бране на миди.
Ето една рецепта за супа от миди.
Черупките на мидите се изчистват добре. Слагат се мидите в тенджера с вода и се сваряват. Ядките се отделят от черупките, а сока се прецежда през тензух.
В сгорещено олио зе задушава лук. Като се позадуши лука, се добавят няколко супени лъжици изчистен ориз да се позапържи. Като стане стъклен ориза, се добавят ядките от мидите и прецедения сок. Подправя се с сол и черен пипер. Като се свари ориза/преди да цъфне/ супата се сваля от огъня и се застройва с няколко жълтъка. Поръсва със ситно нарязан пресен дивисил/лющян/.
По на-татък след поднасяне, супата може да се доовкуси със САЛМУРИКА.
Салмурика - пастообразен пасиран сос от чесън, препечени сухи люти чушки, олио, оцет и сол.
Както казва мой приятел " В тази супа е вкусът на морето"
filmatoplo - майстор
:) Супа не сме правили,ето че има нова идея =D> .
radius - майстор
tgv написа:
Поръсва със ситно нарязан пресен дивисил/лющян/.
Това е страхотна добавка към мидите, невероятна комбинация :supz:
valentor - специалист
Морските,
Я обяснете /бавно и подробно/ на неморските процедурата с мидите.
Примерно: купувате/намирате/даряват ви/си „Х” кг. от някъде си /борса,пътя,магазин,приятели/.
Обръщате внимание на:…. , и на……
Миете – как ?
Варите : със/без сол …,колко време….
После: ….
Други варианти и особености : …..
Обяснете, като на малоумни.
Тъпи питанки, но това е положението.
  • 1
  • 2

Тема "МИДИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: