valentor написа:Морските,Би следвало черупките да са остъргани от ракушките.Слагаш мидите в тенджера,почти до горния ръб,сипваш чаша бира или/най-вече бяло вино и отгоре слагаш китка пресен лющян.Затваряш тендежарата с капак и след десетина-двадесет минути поглеждаш под капака,ако мидите са отворени и ядките видимо оформени сваляш от огъня.Изчакваш да поизстинат и вадиш ядките от черупките.На някои ядки ,дори повечето им остават малки израстъци като четина,които се отделят.Соса от варенето може да се прецеди и да се залеят мидите с него. Подправят се с олио,оцет ,копър и стар лук на шайби.
Я обяснете /бавно и подробно/ на неморските процедурата с мидите.
Примерно: купувате/намирате/даряват ви/си „Х” кг. от някъде си /борса,пътя,магазин,приятели/.
Обръщате внимание на:…. , и на……
Миете – как ?
Варите : със/без сол …,колко време….
После: ….
Други варианти и особености : …..
Обяснете, като на малоумни.
Тъпи питанки, но това е положението.
Друг вариант е да посетиш ресторант "Дълбока-мидената ферма",след Каварна по пътя за Калиакра ,където ще ти предложат 65 вида ястия от миди.