• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Фло - специалист
valentor написа:
Морските,
Я обяснете /бавно и подробно/ на неморските процедурата с мидите.
Примерно: купувате/намирате/даряват ви/си „Х” кг. от някъде си /борса,пътя,магазин,приятели/.
Обръщате внимание на:…. , и на……
Миете – как ?
Варите : със/без сол …,колко време….
После: ….
Други варианти и особености : …..
Обяснете, като на малоумни.
Тъпи питанки, но това е положението.
Би следвало черупките да са остъргани от ракушките.Слагаш мидите в тенджера,почти до горния ръб,сипваш чаша бира или/най-вече бяло вино и отгоре слагаш китка пресен лющян.Затваряш тендежарата с капак и след десетина-двадесет минути поглеждаш под капака,ако мидите са отворени и ядките видимо оформени сваляш от огъня.Изчакваш да поизстинат и вадиш ядките от черупките.На някои ядки ,дори повечето им остават малки израстъци като четина,които се отделят.Соса от варенето може да се прецеди и да се залеят мидите с него. Подправят се с олио,оцет ,копър и стар лук на шайби.
Друг вариант е да посетиш ресторант "Дълбока-мидената ферма",след Каварна по пътя за Калиакра ,където ще ти предложат 65 вида ястия от миди.
VLADO66 - майстор
Мидите са специфична територия-аз ям миди единствено такива които съм извадил(брах ядове от миди в ресторантСлагам на тенекето.мидите се отварят и ядката пожълтява.свалям изчиствам(може да има перли и пломби),запържвам съвсем леко в зехтин и като сваля от огъня зеленилки,сол и лимон на вкус.
Илиян Илиев™ - майстор
Аз си купувах от тези преди няколко месеца.

Изображение

Били страшно добри сурови, прехласвали се хората по тях. Аз като сръбнах една и щях да си изповръщам чирвата. Но си я преглътнах, все пак пари съм давал.

После намерих из нета рецепта за готвени такива та бяха по-ядливи другите.

Иначе като бях петнайсетина годишен на селската бара вадехме по една кофа жобанки(миди) колко мъжка песница, а барата метър широка. После бабичката ги правеше с ориз на фурна. Първо ги вари за да се отделят от черупката и после във фурната с ориз, като все едно свинско с ориз трябва да прави.
tgv - специалист
valentor написа:
Морските,
Я обяснете /бавно и подробно/ на неморските процедурата с мидите.
Примерно: купувате/намирате/даряват ви/си „Х” кг. от някъде си /борса,пътя,магазин,приятели/.
Обръщате внимание на:…. , и на……
Миете – как ?

Естествено най добре е да си наловиш мидите сам. Но са нужни някои гмуркачески умения. Най лесно се берат на песъчливо дъно, но имат перли и пясък. Затова трябва да се търсят скали където няма пясък наблизо. Оптималния размер на мидите е 7-9см.
Като си наловиш мидите излиза проблема с чистенето на полипите по черупките на мидите. Най лесно се чистят като поставиш мидите в кофа с морска вода и ги бъркаш хаотично с някакава бъркалка/ прът, летва и т.н./, докато се очистят. От там нататък в тенджерата. След като си ги сварил, тези миди които не са отворени се изхвърлят.
Най лесно се берат миди с Гаган.
filmatoplo - майстор
Аз му викам -Гагам :wink: , задължително се боядисва сигнално жълт или оранжев , че изпуснеш ли го на дъното , не мож го намери из водораслите и размътеното дъно :wink: .
radius - майстор
Най-лесно се чистят като се събират в мрежеста торба/чувал и после се вдигат над някой камък и пускат върху него. От удара се претриват. След няколко пускания, топваш чувала във водата да падне пясъка. Правят се няколко серии и резулата е добър :).
  • 1
  • 2

Тема "МИДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: