Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Имаше я в темата за буфера - потърси я! Само дето не е моя, а на Антон.

ПП. Намерих я - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 80#p401681
georgim - напреднал
bulhomes2 написа:
Имаше я в темата за буфера - потърси я! Само дето не е моя, а на Антон.

ПП. Намерих я - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 80#p401681
И аз я намерих и до сега разглеждах схемите, които ми изглеждат перфектно ако може да се вярва на преценката ми, но мисля че говорим за съвсем различни неща :) Ще се опитам да поясня ключовите моменти при мен:
  • - Помещението което планирам да отоплявам, охлаждам и за което ми трябва топла вода е всичко на всичко 15 кв. м. :) Да не говорим, че най-вероятно 3 кв. м. от тях ще отидат за баня и 2 кв. м. за антре :) Понеже е добре изолирано, каквато и проста печка да сложа вътре ще успее да стопли и може би ще става даже горещо.
    - Импровизирания буфер от бидони с изолация има за цел да обере излишната топлина, която да се използва след като изгасне печката. За разлика от примерно тухлена къща с изолация, въпросния контейнер няма стени които да акумулират част от топлината и бавно да я отдават през нощта. Т.е. малко след като изгасне печката в контейнера ще настане кучи студ.
    - Понеже на мястото където е контейнера няма ток, помпата за циркулация ще се захранва от фотоволтаични панели през контролер свързан към акумулатори. Там нещата са ми достатъчно ясни за да не се налага да ги обсъждаме :)
До тук приключваме с ключовите моменти и продължаваме с опциите:
  • - Понеже фотоволтаичните панели лятото загряват до над 50 C, ще ги доработя за да могат да се ползват като комбинирани панели за ток и топла вода, като отнетата топлина от панелите ще се ползва за затопляне на вода за къпане и миене, а свалянето на температурата на самите панели би трябвало да повиши КПД-то им. Въпреки това съм наясно с факта, че производителността на цялата система ще е далеч от оптималната и въобще не се опитвам да гоня производителността на фабрични системи :)
    - Тъй като нямам опит в отоплителните инсталации и поради тази причина ми се вижда опасно да правя затворен кръг с антифриз се спрях на така наречените drain-back системи които ми се виждат доста по-безопасни, дори и в моя конкретен случай да има допълнителни загуби на ефективност като следствие от това решение.
    - Изискването бидоните за вода да могат да се ползват и за охлаждане идва от там, че така и така през лятото очевидно не ми трябва отопление, но пък ми трябва място където да натрупвам вода за поливане от сондаж с нисък дебит който не става директно за поливане.
Надявам се сега идеята ви да ми изглежда малко по-логична :) Продължавам да очаквам градивни критики, Антон вече ми подсказа байпаса на Помпа 2, когато Помпа 1 работи :)
bulhomes2 - майстор
Най-лесно става като на схемата започваш да проиграваш работата като сменяш цветовете на тръбите и ще видиш кое къде може да отиде. И при нас излезе една дребна грешка, която трудно щяхме да открием иначе. Щяхме да я открием, но чак след пуска на системата...
AntonBM - специалист
georgim, помисли в посока да запазиш посоката на циркулация на кръг 2, когато към него се включи кръг 1. Мисля, че и сам ще се сетиш как да го направиш, но ако се затрудниш ще ти помогна. Така помпа 2 няма да се налага да я превключваш с кран, а е достатъчно да и сложиш байпас с възвратна клапа. Когато обръщаш циркулацията в обратна посока се влошава топлообмена в серпентините и „вентилираният радиатор”. Между другото това понятие „вентилиран радиатор” си има име – вентилаторен конвектор, освен ако действително не мислиш да слагаш вентилатор на стандартен радиатор. Не го прави, ще прави конденз в режим охлаждане, по добре си купи конвектор.
georgim - напреднал
AntonBM написа:
georgim, помисли в посока да запазиш посоката на циркулация на кръг 2, когато към него се включи кръг 1. Мисля, че и сам ще се сетиш как да го направиш, но ако се затрудниш ще ти помогна. Така помпа 2 няма да се налага да я превключваш с кран, а е достатъчно да и сложиш байпас с възвратна клапа. Когато обръщаш циркулацията в обратна посока се влошава топлообмена в серпентините и „вентилираният радиатор”. Между другото това понятие „вентилиран радиатор” си има име – вентилаторен конвектор, освен ако действително не мислиш да слагаш вентилатор на стандартен радиатор. Не го прави, ще прави конденз в режим охлаждане, по добре си купи конвектор.
Мислех си, че посоката на водата която минава при топлообменниците при "зареждане" на водните резервоари с топлина, трябва да е обратна на посоката при "черпене" на топлина от тях, понеже водните резервоари са ми вързани последователно и водата в резервоар 1 ще е доста по-топла от водата в резервоар 3. Ако ги черпя в същия ред, реално ще прехвърлям топлина от най-топлия ми резервоар в другите два и чак тогава ще отива до радиаторите, като водата която стига до радиаторите ще е доста по-студена в сравнение с другия вариант. Този проблем може би частично ще се реши ако вържа резервоарите паралелно, вместо последователно, но тогава ще се лиша от възможността да мога да запаля печката за малко, да стопля хубаво водата само в единия резервоар и да ползвам само нея като обърна посоката на циркулация. Всеки път ще трябва да горя значително повече дърва за да стопля и трите резервоара. Греша ли много?
LazarGanev - "Велик майстор"
Интересна ми е и тази drain-back система с камина :? . Опитвам се да си представя звуците, които издава камината при пълнене след спиране на тока :rolleyes: и колко време ще издържи ако често и се случва. Фотоволтаиците няма ли да имат акумулатори? При липса на ел.захранване на обекта не е ли по-добре да ползваш термосифонни системи?
georgim - напреднал
LazarGanev написа:
Интересна ми е и тази drain-back система с камина :? . Опитвам се да си представя звуците, които издава камината при пълнене след спиране на тока :rolleyes: и колко време ще издържи ако често и се случва. Фотоволтаиците няма ли да имат акумулатори? При липса на ел.захранване на обекта не е ли по-добре да ползваш термосифонни системи?
Ами доколкото разбирам, резервоарите за топла вода понеже ще са под земята, а слънчевите панели и камината ще са над тях, няма как по естествен път да накарам топлата вода да слезе долу. Пак уточнявам, че една от основните цели на упражнението е да се преодолее проблема от липсата на солидни стени, като се акумулира топлина в резервоарите за използване през нощта след като камината е изгаснала. Циркулацията през нощта сигурно може да става по естествен път, но силно се съмнявам, че ще е толкова ефективна без помпа.

Нямам идея какви звуци ще се чуват, мислех си, че ще е безшумно понеже се пълни от долу на горе и просто нивото на водата във водната риза ще се покачва плавно. За това колко дълго ще издържи имаш предвид водната риза да не ръждяса от постоянното пълнене и изпразване ли?

Иначе фотоволтаиците ще имат акумулатори, понеже освен за помпите ще се ползват и за осветление :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, щом има акумулатори - значи няма проблем за помпата, защо ще източваш камината, като всъщност имаш един огромен ЮПС? Системата се прави drain-back основно за да се избегне прегряване на панела при спиране на тока. След като имаш акумулатори при тебе тока не се очаква да спре по време на работа на камината, но ако спре камината ще се източи, а щом се източи се очаква вътрешната стена на водната риза, която е в пряк допир с огъня и жарта да се нагрее до червено. В един следващ момент като дойде напрежение и помпата тръгне да пълни камината, смятай как ще се гъне тази 2-мм ламарина загрята до червено и какви звуци ще издава - доста е страшничко, особено ако има жени и деца :) . По-добре да помисли съвсем малко в посока подсигуряване на помпата с енергия, отколкото източване на камината. Ако направиш термосифонна система за камината, тя спокойно може да топли помещението и да зарежда резервоарите с топлина дори и без помпа, а помпата може да включваш само вечер (трябва да е на байпас).
За панела не е толкова фатално честото източване и работа на сухо, защото той е навън и е от тънка медна тръба, може само да пострада селективното покритие на абсорбера, но така или иначе щом няма да работи зимата спокойно може да бъде термосифонка с бойлер на покрива.
georgim - напреднал
LazarGanev написа:
Е, щом има акумулатори - значи няма проблем за помпата, защо ще източваш камината, като всъщност имаш един огромен ЮПС? Системата се прави drain-back основно за да се избегне прегряване на панела при спиране на тока.
Понеже цялата хамалогия ще е на вилно място и ще се ползва само през почивните дни, през зимата температурата вътре в контейнера ще пада доста под нулата. Искам като си тръгвам и като дръпна "шалтера" цялата вода да слиза под земята за да не замръзва и да не се спука нещо - само фотоволтаиците ще останат да работят и да зареждат акумулаторите за следващия път. Антифриз не ми се иска да ползвам на тоя етап, понеже цялата работа очевидно няма да е професионално изпълнение и ме е страх да не го омешам с "чистата" вода от резервоарите, която кой знае за какво друго ще ми хрумне да я ползвам. Безопасността ми е на пръво място, друго ще гоня като почна да разбирам по-добре какво правя :)
georgim - напреднал
georgim написа:
AntonBM написа:
Мислех си, че посоката на водата която минава при топлообменниците при "зареждане" на водните резервоари с топлина, трябва да е обратна на посоката при "черпене" на топлина от тях, понеже водните резервоари са ми вързани последователно и водата в резервоар 1 ще е доста по-топла от водата в резервоар 3. Ако ги черпя в същия ред, реално ще прехвърлям топлина от най-топлия ми резервоар в другите два и чак тогава ще отива до радиаторите, като водата която стига до радиаторите ще е доста по-студена в сравнение с другия вариант. Този проблем може би частично ще се реши ако вържа резервоарите паралелно, вместо последователно, но тогава ще се лиша от възможността да мога да запаля печката за малко, да стопля хубаво водата само в единия резервоар и да ползвам само нея като обърна посоката на циркулация. Всеки път ще трябва да горя значително повече дърва за да стопля и трите резервоара. Греша ли много?
Избързах да пиша, така по-добре ли е? :)

Прикачен файл

hc-bg.jpg Вариант 3

Тема "Идея за отопление, охлаждане и топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: