Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
ivanvasilev1970 написа:
Здравейте,
картинката се изясни...първата защита била "главна" за всички кръгове, т.е. тя като е изключена нищо не работи. Вторатазащита се оказа за осветлението (не е включеба към дефектнотокова защита) ПОсле всички останали кругове за за контакти, бойлер, печка пералня. Те си имат ДТЗ.
Това е.
Ние им казваме автоматични предпазители/защита/...:)...монтажа е малко кофти няма естетика ама не се впрягай чак толкова направи това което колегите ти казаха по нагоре/то в другата ти тема било..:)/ и не се задълбавай чак толкова...излишни разходи само!
styb - специалист
Няма нищо объркано и нищо странно в таблото ти , вързано си е както трябва , просто ще ти е малко трудно да разбереш как са вързани ако за първи път виждаш такова табло , но вече си го разбрал , браво. По принцип за бойлера се слага отделна ДТЗ обаче такава която е комбинирана и с термичен изключвател , а към другата ДТЗ се вързват няколко кръга , колкото са нужни. Но така направено таблото ти си е много добре , не е грешка това , всичко ще ти е наред с токовете , не се притеснявай
ivanvasilev1970 - специалист
styb написа:
Няма нищо объркано и нищо странно в таблото ти , вързано си е както трябва , просто ще ти е малко трудно да разбереш как са вързани ако за първи път виждаш такова табло , но вече си го разбрал , браво. По принцип за бойлера се слага отделна ДТЗ обаче такава която е комбинирана и с термичен изключвател , а към другата ДТЗ се вързват няколко кръга , колкото са нужни. Но така направено таблото ти си е много добре , не е грешка това , всичко ще ти е наред с токовете , не се притеснявай
Благодаря.
Бойлера е предвиден - но няма да го връзвам засега.
velas - специалист
ДТЗ се връзва последователно на АП. Целта й е да "усети" тока на утечка и да изключи веригата. Ето ти схемата на свързване:
Прикачен файл:
4c2c45edc3375f39.jpg
4c2c45edc3375f39.jpg (42.9 KиБ) Видяна 4207 пъти
Според мен на осветлението и контактите из стаята не е удачно да има ДТЗ.
Това не се отнася за контактите над кухненския плот, в банята, на печка, пералня, газови бойлери, климатици и пр.

Отново те съветвам ако нямаш необходимите познания да извикаш специалист, защото "спестените" 50-100лв после може да струват нечий живот!...
Тук във форума има доста ел.техници, потърси ги, възползвай се от уменията и знанията им и после иху-иха...

П.П. Mega, прав си, бях написал гупост...8-[
Последна промяна от velas на чет юли 26, 2012 10:29 am, променено общо 1 път.
Mega - специалист
На мен ми слага ДТЗ-то приятел, които работи в ЧЕЗ. До сега не съм имал нито едно фалшиво изключване, а прахусмукачка се пуска всеки ден. Отделно работят два климатика и какво ли не. Отделно я тествах и изключва веднага при докосване на фазата.
Да се намеся и аз :)
ТРИАКС е дал правилната схема за табло!Всичко друго не е правилно!
CHNT= БАКЛУК
Съвет: Провери добре ли са затегнати вентовете на автоматите (бушоните), световна тайна е че дават големи проблеми!
ins1der - напреднал
Mega написа:
На мен ми слага ДТЗ-то приятел, които работи в ЧЕЗ. До сега не съм имал нито едно фалшиво изключване, а прахусмукачка се пуска всеки ден. Отделно работят два климатика и какво ли не. Отделно я тествах и изключва веднага при докосване на фазата.
Ако умишлено тестваш ДТЗ с докосване на фазата :shock: , не ти препоръчвам да го правиш отново, може просто с една крушка, като я включваш на фазата и защитните клеми на някой от контактите, които са под защитата на въпросната ДТЗ.
vvventsi - специалист
Mega написа:
Отделно я тествах и изключва веднага при докосване на фазата.
Не те ли тресна тока преди да изключи ДТЗ ,или изключи преди да те тресне?
Mega - специалист
... Ами аз не я тествам толкова баламската. Не хващам кабела. Тествам със засилен пръст през кабела, така, че само за мине през него. Изобщо не усетих нищо. Директно изключи. Теста беше заради децата, като родители, винаги си мислим най-лошото за съжаление. Въпреки, че контактите са със защита.
Mapek - специалист
Хитро - за "засиления пръст"! :idea: Пробвай през фазомер. :idea:

Тема "Странност в ел таблото или аз нещо не знам..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: