Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
Купих си нов апартамент и си бях наумил да наема електричар, който да ми сложи дефектнотокова защита.
Каква бе изненадата ми като видях, че такава е монтирана...
Ето снимка на таблото:
Прикачен файл:
el_tablo.JPG
el_tablo.JPG (31.22 KиБ) Видяна 3709 пъти
А това е схема на силнотоковата инсталация:
Прикачен файл:
el_instalaciq.JPG
el_instalaciq.JPG (105.22 KиБ) Видяна 3709 пъти
Та...
1. Има 2 дефектнотокови защити : Chint NL1-63 40 A това достатъчно ли е за 7 токови кръга?
2. Chint - читава марка ли е?
3. Като подобренмие на ел инсталцията мислех да си предвидя кабели за климатиците. 2.5 м2 като сечение ОК ли е?

Благодаря за мненията и съветите.
Иван
moimoimoi - майстор
тази марка chint е една от най-калпавите,и все пак може да провериш дали сработват коректно-натискаш оранжевото копче,другия вариант е с една пробна лампа в някой контакт-единия кабел от пробната лампа в фазата на контакта а другия кабел към занулителната пластина на контакта,тока който ще протече през лампата ще е достатъчен за да сработи дефектнотоковата защита
moimoimoi написа:
тази марка chint е една от най-калпавите,и все пак може да провериш дали сработват коректно-натискаш оранжевото копче,другия вариант е с една пробна лампа в някой контакт-единия кабел от пробната лампа в фазата на контакта а другия кабел към занулителната пластина на контакта,тока който ще протече през лампата ще е достатъчен за да сработи дефектнотоковата защита
И при двата начина в случай на сработване на дефктнотоковата защита какво ще се случи?
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanvasilev1970 написа:
И при двата начина в случай на сработване на дефктнотоковата защита какво ще се случи?
Ще падне синьото копче. По-интересно е в случай на несработване :wink:
velas - специалист
За всеки случай си извикай ел.техник да прегледа инсталацията и таблото. Тук във форума има едно момче-табиетлия (като мен :cool: ), който прави невероятно добре нещата. От него съм взел идеята как да си подредя кабелите в таблата.
Chint е една от най-евтините марки. Имам познат, който е ел.подръжка на единия от МОЛ-овете ни. Казва, че всички АП-та в таблата са на Chint и досега не са давали много дефекти. Имаш два варианта: 1. Да смениш всичко в таблото с читаво (Мьолер май са с най-добро съотношение цена/качество); 2. Да сменяш само дефектирали АП-та.
Все пак таблото ти изглежда прилично...виждал съм такива абсурди, че... :shock:
styb - специалист
Mарката Чинт мога да ти кажа от личен опит че не е най калпавата , има доста по големи ментета. Това е си е чисто китайска марка и фирма , а не като някои които са търговки марки , така че като за китайско си е супер :lol: До колкото виждам това е серия на Чинт която не е най евтината и е поне на 6кА . Аз мисля че няма да имаш проблеми с токовете , но ако ти се инвестира си ги смени , примерно с ABB , там ДТЗ е около 50-60 лв , а предпазителите са около 5 лв

Това че ДТЗ са две не значи че защитават само два токови кръга , към тях са вързани по няколко предпазители , като видиш от горе мостовете и ще се разбере колко са

Климатика не ти е кой знае колко голям консуматор така че 2.5 мм2 е идеално
styb написа:
Mарката Чинт мога да ти кажа от личен опит че не е най калпавата , има доста по големи ментета. Това е си е чисто китайска марка и фирма , а не като някои които са търговки марки , така че като за китайско си е супер :lol: До колкото виждам това е серия на Чинт която не е най евтината и е поне на 6кА . Аз мисля че няма да имаш проблеми с токовете , но ако ти се инвестира си ги смени , примерно с ABB , там ДТЗ е около 50-60 лв , а предпазителите са около 5 лв

Това че ДТЗ са две не значи че защитават само два токови кръга , към тях са вързани по няколко предпазители , като видиш от горе мостовете и ще се разбере колко са

Климатика не ти е кой знае колко голям консуматор така че 2.5 мм2 е идеално
Благодаря ти много!

Тема "Мнение за дефектнотоковата защита, която са ми инсталирали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: