• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
скоро преместих отвора на една врата за тоалетна. Ето така изглеждаше тя преди:
Прикачен файл:
premestwane na kabeli1.JPG
premestwane na kabeli1.JPG (93.03 KиБ) Видяна 7483 пъти
Виждат се четири кабела (2 за осветление, един за пускане на бойлер и един контакт.
Та отвора за вратата трябваше да мине вдясно. Навих нагоре кабелите и промених отвора на вратата. Сега тя изглежда така:
Прикачен файл:
premestwane na kabeli2.JPG
premestwane na kabeli2.JPG (57.86 KиБ) Видяна 7483 пъти
сега...навитите кабели над вратата трябва да минат наляво и после да слязат надолу. Но кабелите ще дойдат къси, ако искам да слязат до същото ниво. Как да стане удължаването?.
Единия вариант е да снадя съшествуващия кабел с 0.5-1 м колкото трябва -въпроса е това с клема ли да бъде направено или чрез узукване на кабелите и изолиране
Вторив вариант е да бъркам в кутиите и оттам да пусна нов кабел с необходимата дължина. Отворих едната от кутиите и се уплаших-плетеница, наблъскано с кабели.
Попитах един от елтехниците правил инсталацията-тоъ ми каза, че във всички кутии свързването е правено по стария изпитан метод-многократно усукване+излоирбанд. Попитах-защо не са го направили с клеми--били загаряли. Метода с усукване бил по добър.

Е аз как да удължа кабелите в крайна сметка?
VLADO66 - майстор
Пускаш нови кабели,не се плаши от плетеницата-като я издърпаш извън кутията и махнеш изолирбанда ще ти стане ясно.Спайките се усукват с клещи.
evil - специалист
Очевидно нямаш опит.Попитал си хора с опит и те са ти казали как да стане а ти си им обяснявал че не трябва да е така :lol: .Не разбирам защо питаш от ново :? ,за да ни обясниш къде бъркаме ли :) ........Ще ти дам моето напълно погрешно мнение все пак.
Трите кабела /осв,осв и контакт/ ги снаддай чрез усукване и изолирай с изолирбанд.Колкото за кабелите за бойлера най-добре от кутията го смени захранващия а този който на снимката изглежда идва от зад и е към самия бойлер най-добре го смени.Ако не може и него снаддай но ако снадката е от към банята използвай бишоп за да изолираш.Аз не бих използвал кабел 0,5 мм а по скоро 1 квмм за осветление и 2,5 за бойлер и контакт но е възможно и тук да греша разбира се :lol:
valentino76bs - майстор
VLADO66 написа:
Пускаш нови кабели,не се плаши от плетеницата-като я издърпаш извън кутията и махнеш изолирбанда ще ти стане ясно.Спайките се усукват с клещи.
Най добрият вариант.
torbalan - Дървен философ
Тегли нови кабели и никакви спайки... Като гледам - става дума за няколко метра :)
Ползвай си клеми, че да ти е мирна главата :)
VLADO66 - майстор
Ако са клемите на WAGO може.ама аз си падам малко консерва.
hidrazin - майстор
Не знам колко си консерва, ама скоро се сдаваше един обект с инвеститор Бош и подизпълнители ..........
Както и да е. По наш обичай всичко беше изпълнено със спайки и PVC. След огледа сега всичко е с клеми WAGO, и никакви такива "Ами то у нас
всичко се прави със спайки."
:partyman:
torbalan - Дървен философ
това е стар спор...

преди време един човек си даде зор да направи експеримент....

парче кабел го реже на четири...

две парчета ги съединява с клема
а другите две - спайка...

взема голям акумолатор и дава на късо...

парчето със спакйката се топи почти мигновено (точно на мястото на спайката)... парчето с глемата се нагрява цялото, омеква но не се топи...

който може да мисли - да си прави изводи защо по стандарт "спайките" са забранени...
ESPACE - майстор
Експеримента е много показателен, но ми е любопитно какво ще се получи при същия експеримент но проведен 10 години по късно. и ако ми остане врем ще взема да повторя експеримента :), че нещо ме съмнява.
Gadnyara - специалист
torbalan написа:
който може да мисли - да си прави изводи защо по стандарт "спайките" са забранени...
Бихте ли цитирали конкретния текст от споменатия документ...
или да ни насочите къде да го прочетем.
Предварително благодаря!
  • 1
  • 2

Тема "Преместване на контакт, ключове..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: