Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kvd74 - специалист
Привет на всички,моля за съвет какво да сложа под керемидите с цел да пази против теч на вода. В момента има някаква глина в/у която са редени керемидите, без летви и хартия.Скоро на 2-3 места гледам си сложиха т.н.черна хартия със зебло /със зеблото нагоре или надоле се прави,че видях и двата вариянта?/,но аз си мисля за подпокривно фолио. Тук да кажа - тавана е необитаем,без изолация ,изкован с дъски.Пода е каратаван,отгоре с найлон и глина,дано ме разбрахте.След труса керемидите се свлечоха и е нужно пренареждане.Днес купих летвите ,но не избрах фолиото,почти съм изключил черната хартия въпреки добрата цена.
Та надеждно ли е това фолио,струва ми се като плат който ще се мокри,пък колко ще държи на теч незнам?И колко години ще изкара,видях написано -гаранция 5 год.,което е много малко.И нужно ли ми е дишащо/дифузионно/? Марки открих - Брамак,Мастерпласт,Нова 3000,Кронфол 130,Ондулин -всички тефлон и някаква вата отдвете страни,пресовани на решетка почти до продупчване.И нещо по сериозно което видях - ПВЦ фолио около 1 мм.дебело,викали му костенурка,много здраво на късане и тежко/около 25 кг.- 20кв./м.
И каква да избера та да държи дълго,да ни пропуска вода и да не е цифра?
BERIYA - напреднал
Колега наскоро се наложи да направя същия избор, от опита който имам изключих огромна част от покритията които са на пазара (черна хартия, разни найлони и пр.), за собствения си покрив се спрях на рекламни пана от билбордове, бих искал да уточня, че изборът не съм го правил основно по икономически съображения.Впечатлението ми от този материал са изключително добри, сравнен по здравина и издържливост, е в пъти по-добър от черната хартия примерно.
EDI - майстор
Има си подпокривни фолиа за тази работа, всеки добър производител предлага такива.Освен това са паропропускливи в едната посока и влагонепропускливи в другата.Не знам тези рекламни пана каква структура имат, но надали са паропропускливи към външната страна.Гаранцията да не те притеснява.Ако покрива е изпълнен като хората ще те изкара много години.
BERIYA - напреднал
Покрива е необитаем, каратаван - това относно паропропускливоста.
Иначе си прав, ако материала е качествен и строителите кадърни, кое да е „тривиално" решение на въпроса ще върши работа.
Аз лично не смея да давам препоръки, казвам просто моето решение, а аз съм си човек които макар и доверчив, подлага обстоятелствата и фактите под съмнение.
EDI - майстор
Ясно, щом е необитаем става, няма да имаш чак голяма температурна разлика вън-вътре.
8180 - майстор
Запознат съм с доста видове рекламни (и не само) винилни платна - ляти, ламинирани и т.н, на цена от 2 до 40лв./м2. Като нови почти всички изглеждат доста по-солидно от покривните.
Описаните по-горе (от билбордовете) са най-бюджетната разновидност, съответно на предназначението - да издържат 1-2-5 пъти по 15 дни на външни условия.
Оставени трайно върху стопанска постройка буквално се разпадат за 2-3 год., основно заради UV лъчите.
Под керемидите сигурно ще издържат повече, но аз бих заложил на специализираните покривни фолия.
В температурно отношение не очаквам съществено предимство от необитаемия таван. Основното натоварване ще е през лятото - доколкото разбирам се предвижда един ред летви за керемидите, което влошава вентилацията под керемидите и съответно повишава температурата в горните слоеве на покрива.
Зависи и от доста други фактори, но има множество решения, според целта и материалите.
BERIYA - напреднал
Колега с подобно платно в-у плътна дървена обшивка имам направена една беседчица на село, мислехме да я покриваме с керемиди ,но временното стана постоянно... та по същото време бе направен и един покрив на навес под който да паркирам кола, навесът бе с дъски, черна хартия, керемиди , тия дни гледах черната хартия - вече служи само като грозящ декоративен елемент, платното на беседката все още е толкова здраво, че вероятно ще мога да се обеся на него, може пък и аз да съм случил на качествено знам ли?
Впрочем може би и аз и ти хипербулизираме, но като цена качество е несравнимо с останалото на пазара (разбира се ако рекламното платно се вземе от екипите които ги свалят от билбордовете). Впрочем може и да си прав, дай пример за по-добър материал 10м2 за 20лв. щото и на мене хич не ми се слагат тия „билбордове" да ми се смеят хората докато си покривам покрива, ако дадеш по добра алтернатива с удоволствие и аз ще се възползвам :)
bulhomes2 - майстор
А защо трябва да се слага хидроизолация под хидроизолацията? Керемидите нали са най-здравата хидроизолация?
Ако се счупи цигла с подпокривното фолио ще я открие след години, когато и дъсчената обшивка е изгнила и ремонта ще е далеч по-сложен от подмяната на една керемида. Щом не трябва да се термоизолира подпокривното - според мен е най-добре без дъсчена обшивка и фолиа. Достатъчно е веднъж годишно в проливен дъжд да се качи на тавана, да огледа за течове и да отбележи ако има проблемни керемиди.
Вадим Владимиров - специалист
kvd74 написа:
Привет на всички,моля за съвет какво да сложа под керемидите с цел да пази против теч на вода. В момента има някаква глина в/у която са редени керемидите, без летви и хартия.Скоро на 2-3 места гледам си сложиха т.н.черна хартия със зебло /със зеблото нагоре или надоле се прави,че видях и двата вариянта?/,но аз си мисля за подпокривно фолио. Тук да кажа - тавана е необитаем,без изолация ,изкован с дъски.Пода е каратаван,отгоре с найлон и глина,дано ме разбрахте.След труса керемидите се свлечоха и е нужно пренареждане.Днес купих летвите ,но не избрах фолиото,почти съм изключил черната хартия въпреки добрата цена.
Та надеждно ли е това фолио,струва ми се като плат който ще се мокри,пък колко ще държи на теч незнам?И колко години ще изкара,видях написано -гаранция 5 год.,което е много малко.И нужно ли ми е дишащо/дифузионно/? Марки открих - Брамак,Мастерпласт,Нова 3000,Кронфол 130,Ондулин -всички тефлон и някаква вата отдвете страни,пресовани на решетка почти до продупчване.И нещо по сериозно което видях - ПВЦ фолио около 1 мм.дебело,викали му костенурка,много здраво на късане и тежко/около 25 кг.- 20кв./м.
И каква да избера та да държи дълго,да ни пропуска вода и да не е цифра?
Прочетох повечето мнения и честно да кажа съм в шок от прочетеното. За да си изпълнява покрива функциите си, е необходимо той да е направен така като трябва. Независимо, дали покрива е обитаем или не, под керемидите се слага дифузионно фолио. Всичко друго е импровизация. Някъде тук, из форума, прочетох, че и шкурка за дърво е едно добро решение за този случай. Относно гаранцията, като си купувате кола, 5 години гаранция не ви ли се струва прекалено малко? И да не забравяме, че става дума за гаранционен срок, а не за експлоатационен такъв. А относно последното, не може и "................ душата в рая и ........................ до края". Извинявам се за последните думи на всички ЧИТАТЕЛИ на форума, които познавам.
kvd74 - специалист
Привет колеги,благодаря за коментарите и да добавя,че летвите ще се редят на скара.Имам съществуваща дъсчена обшивка в/у която трябва да сложа нещо,това ми е и въпроса,а керемидите ще са старите и колкото и добре да са наредени водата винаги ще намери да прокапе някъде.Така че искам да има нещо надеждно и дълготрайно под скарата което да отвежда водата от дъждовете.Някой има ли впечатления как изглеждат фолиата след години,държат ли и здрави ли са? А най - солидно,поне като ново,ми се видя ПВЦ фолиото,но мога ли да го ползвам или ще има спарване на дъските?

Тема "Избор на нещо под керемидите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: