• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 32
Всички имаме коли, нали ?
torbalan - Дървен философ
Отговора е прост:

Защото за да се изпълнят изискванията, предвидени в нормативните документи за нови автомобили, ще бъде прекалено скъпо.

Аз от години по модернизацията на АЕЦ Козлодуй - при нас е същото...

Безопасността е на първо място, но когато се модернизираме - гоним изискванията на стандартите, по които е строен АЕЦ-а и в много малко случай се целим в изискванията за нови централи.

Когато е единичен случай, кактто е в АЕЦ-а, е лесно...
След модернизацията се прави инспецкия, 72часови проби и т.н. Когато се установи, че всичко е наред - получаваме разрешение за експлоатация.
На практика след всеки ремонт (дори да не е изменение, а само планов ремонт) ние си минаваме на "технотест" :)

Но когато става дума за масово - не е толкова лесно.
Кой ще гарантира, че като пробиеш дупка в бронята и монтираш фара - той ще свети под определения ъгъл, кой ще гарантира че след първата дупка, тоя фар ще е още там и ще свети в същата посока, в която е монтиран. Кой ще гарантира, че тоя фар няма да се окачи, да попадне в двигателя и да направи поразии. Изобщо много въпроси, на които е трудно да се намери отговор...

Е, ако тръгнеш по законовия ред - може да си направиш изменение (в нашия случай да си монтираш дневни светлини), но както ти отбеляза - ще бъде скъпо и прескъпо...
mitko414 - специалист
Това за бронята е тъпо, вижте предния ми пост, със снимките.
Значи фабрично може да се монтират халогени, но ако няма такива и аз си сложа нещо друго там извършвам "конструктивни промени по автомобила"?!
И на следващите снимки няма "конструктивни промени по автомобила", а?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Но ако си платиш монтаж 100 лв например, всичко е наред?

Какво да кажа, освен БАСИ ДЪРЖАВАТА, БАСИ ПОЛИТИЦИТЕ!
Не си разбрал - и 1000 лева да дадеш, все тая - няма как да стане законно.

Халогени (вероятно фарове за мъгла имаш предвид) може да сложиш, ако по принцип на тая кола се слагат, дори на твоя да няма. Предната ми кола беше рено 19 и нямаше фарове за мъгла, но си имаше място в бронята, имаше си позиция на ключа за фаровете, имаше си окабеляване и т.н. В този случай мога да купя фарове за мъгла от същия тип, който се вгражда от производителя, и да си ги монтирам...

Не може, ако колата се произвежда без халогени изобщо...
mitko414 - специалист
Ще се самоцитирам, моля да ме извините за това.
mitko414 написа:
Модел с халогени:
Изображение

Модел без халогени:
Изображение
Значи халогени мога да сложа, а DRL не мога.
Звучи ми точно като: "Прасета не може, а кучета и котки може!", затова почнах с "БАСИ И ..."
mely - напреднал
Що се дразните едни други не ми е ясно.Сякаш няма кой да ни ядосва че и между нас взехме....
Закона е тъп.Тъпо е написан.Имаш чувството че не е направен да спасява животи , а да събира пари в хазната/джоба на полицая/.
Спокойно можеше да се каже -това и това може и ще смята за правилно,а не ние да бистрим и да тълкуваме закони.
Това е тъп закон ама закон.Времето ще покаже за какво ще се ядат полицаите.Стига нерви.Всеки да прави кой както намери за добре и правилно а пък после ще пишем кой е парнат и за какво.
Нито се дразня, нито пък се опитвам да дразня някой...

Дали е тъп закона или не - не се чуствам компетентен да определям. Но относно това дали е ясен - според мен е написан достатъчно ясно, за да не позволява тълкуване и алабалистика.

Тъпото е, че тези дето трябва да следят за прилагането му - не го правят и не само, че не го правят, ами дори и те не го спазват...

Това, което аз считам за опасно е, че човек може да си повярва, че всичко му е наред, да излезе с колата си в чужбина и там да загази.
Имам колега, който отнесе акт за неправилно използване на светлините 50 метра след границата с гърция (80 евро). Там към българските коли са особено взискателни...
cvetanmu - специалист
Тани написа:
Може да ги монтираш и на мястото на халогените или в някой друг отвор,ако разстоянията отговарят на наредбите. Въпроса е да не режеш бронята , защото променяш здравината ѝ!
Тани, а като ги монтираш на бронята или в отворите на халогените дали няма да ги третират, като включени халогени, а не като дневни светлини.
Аз също обмислям да монтирам лед светлини, но това ми е и чуденката в момента.
Монтирал съм си устройство да ми включва късите светлини, но смятам да го направя през деня да включва само дневни светлини, а с фотоклетка да включва основните.
VLADO66 - майстор
Закона ми се струва толкова разтегателен и подлежащ на тълкувания от КАТ.Само да ги питам тези които го приеха защо са одобрени за движение по пътищата автомобили с американски тип дневни светлини,включително и от европейски и японски производители.
turin - помощник
Торбалане, ако платиш 100 лева или 200 лева МОЖЕ да ти сложат дневни светодиоди в изрязани дупки в бронята и това да е ЛЕГАЛНО.

Двете фирми, които предлагат тия решения, са си извадили типови сертификати и ти подпечатват протокол за монтажа. Едната (по-скъпата) е вече известната Луксима, дето си правеше реклама на Филипс LED DRL-ките в тунинг форума от бая време вече.

Тази въпросна фирма е замеряла с едни хилядарки Технотест и те са й издали типов сертификат за съответствие на продукта. Като изръсиш 200-те лева, ти дават и сертификат за това.

Другата фирма е една по-неизвестна, която си внася DRL-ките от Холандия (май) и там производителят също е замерял с едни хилядарки тамошния изпитващ орган и съответно като ти монтират на бронята, ти подписват и подпечатват сертификат. И понеже сме в ЕС, пак си е легално, все едно си в Холандия (или където беше там).

Така че, айде да престанем с това "не е легално в чужбина" – като не си наясно по темата, недей да вкарваш в заблуждение и други, моля!

А иначе, наистина основният проблем е, че се въвеждат тия изисквания, без да има достъпен за гражданите начин да се монтират и сертифицират дневни светлини на автомобили без такива. Всичко е направено така, като че ли нарочно искат да ни накарат да караме на запалени къси – без значение, че има техническа възможност за друго.

Просто трябваше ПЪРВО да създадат условия и след това да налагат изискването. Ама не – у нас нали лапането е национален спорт... (това прозвуча двузначно, ама нейсе, и в двата смисъла си е верно)...
пратил съм официално запитване до кат, па да видим те кво ще отговорят... ако отговорят де :)
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 32

Тема "Късите светлини през деня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: