• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Mike - специалист
Реших да съчетая риболова с бране на боровинки. Питах и разпитвах откъде мога да си купя така наречения дарак, но отговора навсякъде беше повдигане на раменете. На няколко места ме светнаха, че не е трудно и, че сами си ги правят берачите. Но избягваха повече обяснения. В нета ядец. Намерих някой друг чертеж в руски сайтове. Дотук добре. Ама рашките имат три вида боровинка и всяка е с различна големина и плод. Съответно и разстоянията между зъбите на гребена различни. А за нашите колко трябва да бъде? Зъбите с каква дължина е най оптимално? А диаметъра на зъба колко? И т.н., ит.н. ....
С две думи приемам всякакви съвети от хора, които са правили или използвали дарак. Благодаря им, предварително. А тези дето ще ме светнат как са намерили нещо в нета без да имат понятие за какво иде реч, нека си го спестят и да не си губят времето.
colyo - специалист
Вземаш един гаган за "бране" на миди, сменяш му мрежата с по-ситна, заваряваш му гребен от неръждаеми 4-милиметрови електроди през 5 милиметра и си готов. Проверено, работи. Брат ми все още го ползва.
Mike - специалист
А не се ли мачкат плодчетата в мрежата на гагана. Благодаря за разстоянията.
masterval - майстор
4 мм ми се види твърде, нещо като за бране на сини сливи, докато са зелени...
Правих си едно такова, като насякох една корава неръждаема тел с дебелина окоро 2 мм и пак ми се стори много грубо.
20 лева давам веднага за един "оригинален" комбайн, ама нема...
colyo - специалист
4 мм са идеалния размер. Така не събираш повече листа, отколкото боровинки. Мрежа за комари с обем около 750мл е добър вариант. И накрая си трябва стара пахосмукачка с функция духане да издухаш листата, че иначе голямо пощене пада. Леля ми, бог да я прости, заради номера с гагана и прахосмукачката все ми натякваше......накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл.
Mike - специалист
Всъщност номера е наистина да не събираш листа, а повече плод. От една страна искат чистене, а от друга все пак трябва да има някаква екологична култура. Не сме цигани, я. та нещо не схванах 4 мм диаметър какво отношение имат към листата. Не е ли важно разстоянието между зъбите? Точно то е според различните руски видове е различно. те го дават 3, 4 и 5. ама за нашите не знам. А за самите зъби май няма значение. До такъв извод стигнах като гледах финландските "купешки" на снимки в нета. http://sankt-peterburg.zxcc.ru/c361-491176.html За справка 500 рубли са 25,07 лева :wink:
colyo - специалист
Още в първия пост ти написах, че 4мм е диаметъра на зъба, а 5мм е растоянието между зъбите. За пирински и родопски боровинки става. Такива електроди имах под ръка и за това са 4мм.......не е някаква препоръка.
piron45 - майстор
По нашия край се прави дървена или ламаринена кутия без едната стена /остава отвор/, на едната страна на отвора се монтира гребена, а отгоре една дръжка за която се държи при бране.

Има едни ламаринени машинки за пръскане на мазилка, от тях става идеална берачка за боровинки. Само трябва да се махне механизма за пръскане и на входа да се монтира гребен и готово.

Самият гребен се прави лесно. На парче ламарина /дебелина около 2мм/ с ширина около 4см и дължина подходяща за монтаж на кутията се прави следното. Пробиват се отвори в средата на едната половина на ламарината с диаметър 3-4мм през 4-5мм. Подострят се на шмиргел пирони с дължина 5-6см и диаметър подходящ за пробитите отвори, така че да влизат стегнато. След като пироните са наредени втората половина на ламарината се огъва така, че да легне върху първата първата с пироните / като застъпва главите на пироните /. По този начин пироните не могат да мърдат и готовия гребен се монтира на кутията. Вече имате берачка за боровинки. Успех. :)
miliad - майстор
Ето нагледно

Прикачен файл

Снимка0165.jpg
Снимка0165.jpg (93.79 KиБ) Видяна 14484 пъти

Прикачен файл

Снимка0164.jpg

Прикачен файл

Снимка0163.jpg
Снимка0163.jpg (110.33 KиБ) Видяна 14484 пъти
masterval - майстор
Тези дни наблюдавах група индоевропейци с такива комбайни как вършеят из Витоша над Златните мостове. Нощем си разпъват палатчица, денем стрижат боровинки. На гърба по две рязани пластмасови туби - не можеш едно храстче да видиш и да си хапнеш.
Дали е много законно в парк да се върши такава дейност?
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя дарак (комбайн) за бране на боровинки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: