• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
iivanov - майстор
Фло написа:
iivanov написа:
А с газовете как стои въпросът?Питам от любопитство щот лоша ракия досега не съм варил. :-D
Къде е връзката между газовете и лошата ракия,че не се сещам?
Връзка няма.Любопитен ми е номера с активния въглен щот не ми се е налагало досега да го използвам на практика.И имах впредвид агрегатното състояние на алкохола.Между другото,кои са тези реакции,които се забавят от топлина? :?
Фло - специалист
iivanov написа:
И имах впредвид агрегатното състояние на алкохола.Между другото,кои са тези реакции,които се забавят от топлина? :?
Става въпрос за процеси и свойства като сорбция,десорбция и специално в случая адсорбция.
Казах вече,че адсорбционните свойства на горещо при активния въглен се намаляват да не кажа губят.Второ как си представяш в кипящия слой парите на алкохола да минават през въглена вместо покрай него?Затова се и намесих в темата,защото не е технологично издържано да се вари ракия и в казана да има активен въглен.Старите хора са слагали дървесна пепел за неутрализиране на киселинността на материала,защото е алкална ,а не за филтър. То и някои от младите и сега , пак си слагат де,ако знаят.
iivanov - майстор
Никой от варящите компоти събратя не очаква прецизност при това занимание.Налучкваме процесите с проба грешка.Тоя метод не съм го изпитвал,но като за нехимик идеята ми се стори добра.И приемам критика дори от любител на водка. :lol:
kuger - майстор
Да се намеся и аз, активния въглен, освен лошата жилка премахва и добрия аромат на ракията.
petrov_belota - специалист
За обиране на киселината старите хора слагали сода бикарбонат когато сложат матряла в казана :) спонтанно преди самото варене :)
lov - майстор
Старите хора не са имали сода бикарбонат или поне е била скъпа и трудно се е намирала. Ползвали това което са имали в изобилие и то на самото място. Пепел и дървени въглища останали от предишното горене. Няколко лопати направо от огнището вършат същата работа даже и по добре от всичката останала химия.
iivanov - майстор
"Експеримента"с декстрозата приключи.От 50 кг декстроза и 70-80 кг джанки изкарах 43 л 55° ракия и 14 л 40°паток.Като цяло съм доволен,въпреки че отчитам някои опущения.Наздраве!
stiv1961 - майстор
В една друга тема писах- от 90 кг захар и 300 кг джанки - 110 литра 70 градуса спирт :supz: след преварката. Значи след градирането ще имам около 160 литра 48- 49 градуса за делници и празници :)
valentor - специалист
Можеш до го посетиш.
Даже можеш да пишеш.
Постепенно ще осъзнаеш, че там си има един определен фаворит, който назидателно ще ти натрапва мнението си, а "справедливите ти реакции" ще бъдат отклонявани.
Докато ти дойде в повечко.
Успех !
kuger - майстор
valentor написа:
Можеш до го посетиш.
Даже можеш да пишеш.
Постепенно ще осъзнаеш, че там си има един определен фаворит, който назидателно ще ти натрапва мнението си, а "справедливите ти реакции" ще бъдат отклонявани.
Докато ти дойде в повечко.
Успех !
Е, не е така! Пиша и чета от година време, питаш, отговарят ти хората.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: