Фло написа:Връзка няма.Любопитен ми е номера с активния въглен щот не ми се е налагало досега да го използвам на практика.И имах впредвид агрегатното състояние на алкохола.Между другото,кои са тези реакции,които се забавят от топлина?iivanov написа:А с газовете как стои въпросът?Питам от любопитство щот лоша ракия досега не съм варил.Къде е връзката между газовете и лошата ракия,че не се сещам?
iivanov написа:И имах впредвид агрегатното състояние на алкохола.Между другото,кои са тези реакции,които се забавят от топлина?Става въпрос за процеси и свойства като сорбция,десорбция и специално в случая адсорбция.
Казах вече,че адсорбционните свойства на горещо при активния въглен се намаляват да не кажа губят.Второ как си представяш в кипящия слой парите на алкохола да минават през въглена вместо покрай него?Затова се и намесих в темата,защото не е технологично издържано да се вари ракия и в казана да има активен въглен.Старите хора са слагали дървесна пепел за неутрализиране на киселинността на материала,защото е алкална ,а не за филтър. То и някои от младите и сега , пак си слагат де,ако знаят.

