Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
chanev - помощник
Здравейте. Искам да реализирам един проект, а именно изработка на странични алуминиеви куфари за мотоциклет. Условията са две:
1. Тегло до 5 кг на куфар (размери макs 45 х 35 х 18)
2. Всички ъгли и ръбове да са заоблени.

Съществува практика да се правят чрез дуректно огъване на алуминиевата ламарина или чрез сглобяване посредством алуминиеви винкелчета, но така ръбовете стават остри. Частично може да се подобри положението с монтиране на ъгълчета за тонколони, но правите ъгли между стените пак си остават опасни за водача и пасажера.

Моята идея е да използвам обемна конструкция от следните елементи - ъглова сглобка и ъглов профил, като вече готовата конструкция обшия с листи от алуминиева ламарина (ще са хванави с нитове за вътрешния ръб на алуминиевия профил:

Изображение

Изображение

На крачка съм да ги поръчам, но подозирам че ще са прекаленно слаби за целта. Все пак става дума за мотоциклет, който с багажа отива над 300 кг и при падане върху някой от куфарите той просто ще се повреди.

Подозирам че този вариант ще е по-добър откъм механична здравина:

Изображение

Изображение

Дайте съвети за някаква конструкция, отговаряща на изискванията, или пък ме насочете към подобни профили, дебелината на материала от които са изработени да е поне 1,5 мм. Дебелината на горепосочените профили е едва 1,2 мм, което не знам дали е достатъчно. Крайния вид на продукта трябва да наподобява нещо такова:

Изображение
masterval - майстор
Правил съм кутии различни от двуслоен алуминий за фасади, известен като "еталбонд". Много се улеснява работата.
stiv1961 - майстор
Правиш си кутиите от горепосочените профили и сглобки и за пълнеж ползваш както казва masterval еталбонд. Дебелината му е 4 мм и влиза в каналите на рунда/ ал. профила/. За уплътняване или набивна гума- 2 нули/ има в цеховете за ал. дограма/ или силикон. Бонда е с различни цветове, можеш да го съчетаеш с профила или цвета на мотора. Успех :)
chanev - помощник
Благодаря колеги!

shotik - точно такива не искам, защото имат остри ръбове. Иначе са най-лесния вариант.

stiv1961 - не се бях сетил, че вместо алуминиева ламарина мога да ползвам еталбонд. Само да знаех какво му е теглото на квадратен метър....
chanev - помощник
Лошо, оказа се че в България е невъзможно да се намери такъв профил:

Изображение със съответната сглобка Изображение

Навсякъде има само другия, който е заоблен и след като го видях на живо прецених, че този ъгловатия е по-добре. Прозвънях всички фирми, които предлагат този профил, но никъде нямат....
MrMurdjo - майстор
Тия дни случайно говорих с човек, който следи тука какво се пише и ползва тези профили за конструкция за рутер с ЦПУ. Рексрот вече имат собствено представителство, което лесно се намира в Гугъл. То от тях си е купил, но цените все пак си остават доста високи. За въпросния контейнер май не си струва чак такива дебелостенни профили.
Еталбонд има и 3 мм на 0.18 мм дебелина на алуминия. Продават го фирми, които предлагат материали за рекламната индустрия, като например МикроАСУ
http://www.microasu.com/GoldStarACP1.htm
chanev - помощник
Мерси пичове. Тия искат майка си и баща си за една шепа профили и ъгли. В крайна сметка реших да изработя всичко сам. Нарязал съм си ленти от алуминиева ламарина с широчина 6 см и ще ходя на абкант да ми ги огънат с два ъгъла под 45 градуса. Ъглите също ще изработя сам, не е толкова сложно. Всичко ще е от алуминиева ламарина 1,5 и 2 мм. Сандвич панелите тип Еталбонд се оказаха неподходящи за целта. Задължително ще покажа какво съм н аправил, но засега съм замразил проекта поради приоритетно попълване на други финансови дупки :?

Тема "Конструкция от ъглови профили и сглобки - някой да знае?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: