• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
valecs - напреднал
Тоест директно подаваш напрежението на бойлера.Обаче има според мен един проблем : при 180В*5.5А=990вата, като товара е около 32 ома. Обаче ако падне напрежението тока също пада линейно, но мощността пада с квадратична зависимост( W=I^2*R). Ако напрежението ти падне на 90В(180/2) мощността ти става около 250вата ,а не 450вата( два пъти по-малко). Според мен ти трябва инвертор който да подържа около 180-200В . Ще има загуби в него ,но режима на работа на бойлера ще е по-добър.
profy - специалист
Падът на напрежение се определя от съпротивлението на фидерната линия,
а не от съпротивлението на консуматора.
Фидерната линия е 6 мм2, при вероятни 10-на метра дължина
едва ли падът на напрежение е повече от 4-5 V, а мощността е U**2/R.
Мощността ще падне най-много с 6-7 %.

В тема "От какво зависи сечението на кабелите?" viewtopic.php?t=7505
колегата pavelari e привел перфектни данни за съпротивление на фидерната линия.
Съпротивлението на фидерната линия тук е 0,057 ома, падът 1,7 V.
MamaMy - майстор
valecs написа:
Тоест директно подаваш напрежението на бойлера.Обаче има според мен един проблем : при 180В*5.5А=990вата, като товара е около 32 ома. Обаче ако падне напрежението тока също пада линейно, но мощността пада с квадратична зависимост( W=I^2*R). Ако напрежението ти падне на 90В(180/2) мощността ти става около 250вата ,а не 450вата( два пъти по-малко). Според мен ти трябва инвертор който да подържа около 180-200В . Ще има загуби в него ,но режима на работа на бойлера ще е по-добър.
Колега valecs, а поставянето на инвертор като повиши напрежението, тока ще го промени или ще го остави същия? Откъде ще се добави тази допълнителна енергия при положение, че и самия инвертор ще вкара загуби?
Въпросите ми са почти риторични. Не знам защо някой си мисли, че усложняването на едно решение ще го подобри. Напротив, по-сложното е по чупливо поради наличи на повече компоненти.
8180 - майстор
MamaMy написа:
Въпросите ми са почти риторични. Не знам защо някой си мисли, че усложняването на едно решение ще го подобри.
И на мен ми се струва привлекателна идеята директно да се преобразува фотоволтаичната енергия в топлина.
Колегата profy също e дал доста обнадеждаващи доводи в + по-горе.

Остават ми неясни разсъжденията покрай Закона на Ом, по принцип верни в тази му форма.
Моля за разяснение, който е по-навътре - като какъв източник на ток/напрежение се държат фотоволтаиците, особено по отношение на собственото им вътрешно съпротивление?
Ако последното е съществено (възможно при разглежданото последователно свързване), то ще трябва да се отчете в горните разсъждения и формули.
Визирам и това, споделено от Наско в др. тема:
nasko_a написа:
На празен ход панелите показаха - 204 волта, под товар - около 84-85 волта
Отделно съм чувал, че фотоволтаиците също имали склонност към прегряване и влошаване на първичното КПД - нямам представа дали е свързано с поставения въпрос.
nasko_a - специалист
да спомена още нещо към твърдението на profy- конструкцията е не по-вече от 300 лв. включително кабела. А за пада на напрежението - около 13-14 часа - напрежението е 125-130V. Каквото и да казва теорията, това в момента работи и има излишък на енергия(топла вода), бойлерът изключва, което означава че търся решение за остатъка от енергията. Имайте впредвид, че догодина цената на тока няма да е същата(вероятно - по-висока), което би трябвало да съкрати срока на възвръщане на инвестицията. Панелите са фабрични, китайски, и 5-6 години да изкарат - халал да им е. до тогава ще са се появили по-високотехнологични.Но засега китайчетата по нищо не отстъпват на скъпите. Конструкцията и кабела ще останат, така че ако се наложи подмяна на "атомния реактор", то инвестицията ще е оправдана. Е, все пак това е само теория.
profy - специалист
Цялостното решение за ефективността на фотоволтаичните панели за мен е важен въпрос.
Вероятно и за читателите решението е важно, както за приложимостта за домашни цели,
така и за влиянието им върху цената на електроенергията за битови цели.
8180 написа:
...
Моля за разяснение, който е по-навътре - като какъв източник на ток/напрежение се държат фотоволтаиците, особено по отношение на собственото им вътрешно съпротивление?
...Отделно съм чувал, че фотоволтаиците също имали склонност към прегряване и влошаване на първичното КПД ...
Въпросът за техническите показатели на фотоволтаичните източници на ток е кардинален,
но за съжаление едва ли ще има едназначен отговор.
Отговорът не може да бъде изведен по чисто теоретичен път -
съществуват огромен брой практически решения.
Да предположим, че настоящото решение даде емпирични правила или формули,
достатъчни за доказване на термодинамичната и електротехническа ефективност,
и оттам възможното разширяване.
Остава открит въпросът относно приложимостта на резултатите върху ДРУГИ ПАНЕЛИ,
в смисъл произведени другаде, от друг производител, по друга технология, с други материали...

В подобни ситуации на недостатъчна информация - секретна, фирмена, и пр.,
винаги се обръщам към военното и космическото приложения.
В случая - космическите спътници.
От 1957 година са, вярно първите бяха с атомен миниреактор, за 10-на години...
Имам спомен за фотоволтаични панели на граждански, или поне и с граждански цели,
спътници, в размер на 20-30 м2.
Дори и да са сходни със случая по темата, това са 1-2-3 КВт мощност, достатъчна да захранва апаратурата и да изпраща телеметрични данни до Земята.
Имаше руски спътник от серията "Космос", изкарал в космоса 20-на години...
Там конвективно охлаждане няма, единствено чрез излъчване, а за да е ефективно,
то температурата по закона на Стефан-Болцман трябва да е съществена
спрямо температурата на небосвода.
Или, за да работят ефективно - иначе за какво ще го държат 20 години в орбита цитирания спътник,
панелите не са се прегрявали съществено.
А в наземно изпълнение конвективният топлообмен е 2-3 пъти по-голям от радиационния.
А дългото съществуване на МКС с 5-6 космонавти на борда,
поставя много по-тежки условия за работа на фотопанелите.
Акумулатори, инвертори и пр. в космоса са изключени, това предполага стабилно напрежение,
с малък и постоянен пад при продължително натоварване.
Горното дава основание да се заключи, че оригиналните космически изпълнения са на високо ниво,
откъм задоволяване на потребности, вкл. и битови.
ТОВА СНИЖАВА СЪЩЕСТВЕНО ОПАСЕНИЯТА ЗА ТЕХНИЧЕСКА НЕЕФЕКТИВНОСТ.
Обаче чисто хипотетично.
Няма абсолютно никакви доказателства, че всички постижения по космическите фотопанели са известни и повторени в земните изпълнения...
Напротив има множество доказателства, че космическите технологии и постижения са успешно използвани за създаване и масово разпространяване на ментета...
Само да вземем THERMOSHIELD, и руския му аналог "КОРУНД", е достатъчно.

Ще се върна отново към икономиката, тя движи живота.

Данни от сп. EnergyBoom Policy: очаква се към 2020 г. цената на панелите да стане 1 $/W в САЩ,
и тогава използването им ще е съпоставимо икономически с използването на изкопаеми горива;
от 1960 г. програмата за фотоволтаични паркове се субсидира с 200 млн $/година;
САЩ, с 43 % дял през 1998 г. в производството на фотоволтаични панели, в момента имат 6 %.
Останалите проценти са на Китай, Япония и Европа.
Китай удвоява производството на фотоволтаични панели всяка година,
и държи световното производство на редки елементи, на които разчитат и Япония и Европа.
През 2012 г. цената на панелите в Европа е 2 Евро/Ват.

Да, паднала е, в прогнозните граници.
Е, това е.

Принципно разглежданото решение е единична добра реалност,
обаче икономическата ефективност се дължи на случайна търговска сделка -
даже не една, а две, при закупуването/продаването на фотоволтаични панели,
сиреч, не може да се говори за възпроизводимост на икономическата ефективност,
в рамките на още поне 7-8 години. Няма промяна от 2005 г.

Всеки, който се ориентира да търси подобно решение за домашни цели,
следва да предвиди два пъти по-високи инвестиции само за фотоволтаичните панели, т.е. 4 000 лв.,
и да очаква 10-11 години срок на откупуване на капиталните вложения,
т.е. няма да се откупят, защото китайското производство е характерно с кратък живот,
поне това, което се среща из България е такова.

Високият процент на растеж при масовото производство на фотоволтаични панели в Китай
компрометира високото качество на космическите технологии.
Известно е, практически при всички начинания на Китай
в първите 10-на години от началото на усвояване на кой да е продукт,
при масово производство, качеството е твърде ниско.
Не може да бъде и друго - абсурдно е вчерашните селяни от оризовите блата
днес да усвоят перфектно космическа технология или космически продукт.
Или в следващите години пазарът ще бъде наситен с евтини нискокачествени фотоволтаични панели,
китайско производство, за които ГОРНИТЕ ОПАСЕНИЯ НЕ ЩЕ СА РЕАЛНОСТ, А СА РЕАЛНОСТ,
както се вижда от констатациите за разликата между празен ход и под товар, и продължителен товар.
С други думи, китайците са изминали половината път за достигане на добро качество.

Производството в САЩ и Япония се субсидира от държавата,
така че износ от там не може да се очаква.
Русия по принцип не извършва конверсия на военните и секретните си технологии в гражданската област - така си остават секретни завинаги.

При тази картина в никакъв случай не мога да препоръчам в близките 10 години подобно решение за домашни цели.
Техническите предимства, които съм написал са валидни, но все още не им е дошло времето икономически.
nasko_a - специалист
Мисля, че темата е за готови реализирани продукти, по възможност работещи. Не обичам да се задълбавам толкова много в теория, следя да не нарушавам основните принципи на законите. Ако много мислим, а не действаме още дълги десетилетия ще си стоим в мишата дупка и ще разсъждаваме. Като свърши лятото пак ще публикувам резултати, ще видим и през зимата какво загряване ще имаме.
profy написа:
Всеки, който се ориентира да търси подобно решение за домашни цели,
следва да предвиди два пъти по-високи инвестиции само за фотоволтаичните панели, т.е. 4 000 лв.,
и да очаква 10-11 години срок на откупуване на капиталните вложения,
http://prodavalnik.com/solarni-paneli-- ... v-i7485879
8180 - майстор
nasko_a написа:
Ако много мислим, а не действаме още дълги десетилетия ще си стоим в мишата дупка и ще разсъждаваме.
Наско,
Не се потискай и огорчавай. Аз поне съм съгласен с горното и се радвам, че се получава интересна и сериозна тема. Въпросите ми по-горе са от оптимистичен интерес, провокиран от твоето изпълнение.

Няма лошо знаещите да ни свалят малко или временно на земята.
Благодаря за отделеното време от Професора.

П.П. Вчера май се появи нова статия за Конкурса - тъй че системата работи, макар и бавно по някакви причини, но има време за нови заявки.
juvigy - специалист
nasko_a написа:
вързани са последователно 10х18V=180V / 5.5A. С цел да намаля сечението на кабелите до бойлера - 6мм.кв. за да избегна загубите в топлина по кабелите :drinkers:
Нещо може да се бъркам , ама :
Като се вържат последователно се вдигат волтовете (10х18 = 180) , ама Ватовете си остават 100 нали така ?
Демек :
1 при последователно - 180Волта , 100 Вата
2 при паралелно - 18 Волта , 1 киловат
Или аз нещо се бъркам ?
fbr - майстор
Определено бъркаш.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: