• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zrock - напреднал
Здравейте на скоро попаднах на форума и доста изчетох не само тука но и в нета като цяло за изграждането на парно отопление .

Та първо изчислих си Общата квадратура на етажа

Кухня - 5.3 кв.м. х 180 W = 965 W
Спалня - 11.1 кв.м. х 180 W = 2000 W
Детска - 16.72 кв.м. х 180 W = 3000 W
Хол - 16.5 кв.м. х 180 W = 3000 W
Баня - 4 кв.м. х 180 W = 712 W
Коридор - 7 кв.м х 180 W = 1260 W
Бойлер - серпентина ~ 3000 W

Обща квадратура - 61 кв.м.
Необходима мощност - 14 000 W

като в Детската е най вероятно монтирането на камината - 3000 w
Крайно 11 000 W камина с водна риза

От тука последва и търсенето и на камина отговаряща на киловатите .
Мой познат ми показа обява за продажба на камина 16+7 киловата Прити с водна помпа РС радиатори и тръбите към тях кранчета.
Та това с което се сдобих са и 40 ребра чугунени на 60 см не знам по колко киловата са и какви са едно 20 едно 10 и 2 по 5 а също и един ламаринен 120 на 60 .

Изготвих схема Въпроса ми е ще успея ли да се стопля зимата Къщата е със сменена ПВЦ дограма и стъкло пакет без изолация. Целта ми е температурата да се движи в рамките на 22 -27 градуса , дърва ще се слагат колкото е нужно.
А също да подменя ли радиаторите във други форуми прочетох :
"Човек в стая - налага се уточнение- лъченето от алуминий не е комфортно (твърдо е). Лъченето на чугун - комфортно, меко, съизмеримо с големината на клетките-рецептори за топло и ... не дразни и го има в повече. Освен това идеята е да се отсече студения въздух ... всичко друго е ...по-скоро, глезотийка."

По долу предоставям схема на етажа като до камината ще се намират колекторите в кутия от тях до терасата в зелено ще се пуснат 2 по големи тръби за евентуално свързване към котел под стълбището. РС ще е на тавана над камината без да има кранове

Прикачен файл

rad.jpg
Радиатори
rad.jpg (90.82 KиБ) Видяна 7382 пъти

Прикачен файл

shema 2.JPG Схема на парното

Прикачен файл

shema 1.JPG Схема на етажа
kapanec - специалист
Камината в детската ?. тя ще ти отдава най много топлина не e лошо да е в по голяма стая (хола). Радиаторите според мен са не достатъчни ,хубаво е да се пре запасиш с мощност та на радиаторите за предпочитане e да са ламаринени, за чугуна малко повечко градуси са нужни на камината за да са ефективни.коридора ако можеш слагай и там радиатор. Колкото ти е голям прозорец по не толкова да ти е радиатора
profy - специалист
Здравей.
Ами посочи географския район, отоплителните дни за Видин и за Бургас са различен брой,
а и минималните температури са различни.

И недей да четеш из много форуми - вредно е, избери 2-3 реномирани.
Това за рецепторите е безсмислица...
Температури над 22-23 градуса са нездравословни.
Становищего на kapanec е правилно, камината е по-добре да е в най-голямата стая.
Чугунените радиатори са много добри.
Предимствата са, че са вечни, и не се нуждаят от специална котлова вода,
недостатък - бавно се нагряват, но и бавно изстиват, ако отоплението не се поддържа равномерно.
Мисля, че са с 120 Вт/глидер при температури 90/70 оС, 600/110 мм, при 70/50 ще е по-малко, значително.
Дали ще са необходими още зависи от крайната мощност (географския район), желаната температура и мястото на камината.
Възможно е да стигнат.
В коридора радиатор е излишен.
В кухнята отопление се предвижда в зависимост от технологията на кухнята -
ако има често вари-печи 1-2 пъти на ден, то няма нужда, ако е на подгрей, има нужда.
В банята е по-удачно решение лира.
zrock - напреднал
географския район - Айтос на 25 км от Бургас
В хола съм правил основен ремонт с гипскартон фигурки и няма да ми е много приятно да опушвам но ако няма ефект ще се постави там .
Камината е ПРИТИ БК В16 3Г а помпата WILO Typ StarRS25/4 Class PN10
profy - специалист
Пъзел - от тези части да се сглоби нещо добро.

Едно възможно разпределение.
Печката в хола, също и панелният радиатор.
В детската 20 + 5 чугунени радиатори.
В спалнята 10 + 5 чугунени радиатори.
В банята лира 800 Вт, бойлер - спирала 3 КВт.

Практически печката ще работи с 50 % мощност, с по-нисък кпд,
от тук прецени дали си я взел изгодно и дали си е струвало.
До -11 оС външна температура може да се очаква поддържане на 22 оС температура в помещенията.

Ако целта е до -7 оС външна температура да се поддържат 22 оС температура в помещенията,
а при по-ниска да се включват ел.отоплителни печки,
то радиаторите с 5 глидера могат да се преместят по желание в кухнята и банята.
zrock - напреднал
Разликата между хол и детска е севера на хола иначе кв еднакви
Детска - 16.72 кв.м.
Хол - 16.5 кв.м.
Това е 2ри етаж на къща има 1 ви и приземен на кота 0 с 2 големи стаи
Ако се постави на приземения където стайте са по 16 кв и 2 те с един радиатор в другата стая значи ли че ще се ползва пълното КПД на камината
Съответно да се закупят и 2 панелни радиатора - един за горния етаж и един за долния
profy - специалист
КПД пада, но не особено много, примерно 8 %, ако тягата е нормална,
подаването на свеж въздух съобразено с реалната мощност.
Обаче теб те интересува пълната мощност, а не КПД.
Няма да може да се ползва пълната мощност,
защото няма такова голямо помещение за монтиране на печката.
Температурата в помещение 16 м2 независимо дали е на приземен, първи или втори етаж,
ще стане 40-50 оС.
Ако целта е била използване на печката за отопление на два етажа,
то е налице грешка при закупуване на печката.
kapanec - специалист
До преди 5г ползвах камина Прити беше сложена в трапезарията 18кв най топло си беше там .Подържахме водата 60гр на изхода и в дугите стай си беше добре (20-22) .По едно време сложих и една лира на кюнците цветята на жената увяхнаха отваряхме вратите към другите стай за да не е толкова топло в трапезарията
profy - специалист
kapanec написа:
До преди 5г ползвах камина Прити....
Каква къща, район,изолация, площ, дограма ?

Това като информация нищо не струва за сравнение и някаква полза на питащия.
kapanec - специалист
За Русе, 1 ет,от къща,без изолация ,стара дървена дограма 3 радиатора 150/60 ,бойлер + 1 радиатор 50/60 за банята
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на етаж от къща с камина Прити с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: