Най - вълнуващия въпрос зимно време.
piteriv - специалист
Това всьщнос е модела-JUNKERS(grupo Bosch) "ceraclas midi " 24 K тук мовете да я видите www.jinkers.es
piteriv - специалист
Кьм мрежата е вьрзан само бойлера за да се пьлни, допьлва и контролира налягането,а входа и изхода на радиаторите е кьм самия котел.
estrogen - специалист
Ох тази с-ма стана много сложна , можеш ли да я начертаеш на една скица да я видим . Аз съм :? :-k
LazarGanev - "Велик майстор"
Да внеса малко пояснения:
Двуконтурните газови котли, какъвто явно е този, са вързани към водопровода, защото произвеждат БГВ на проточен принцип. В конструкцията им е предвидено едно кранче, което е връзка между водопровода и отоплителната инсталация, откъдето става пълненето на системата - няма нужда да правиш друго. Развиваш кранчето и гледаш манометъра, който е пред теб. И още нещо по темата - повечето производители на газови котли не препоръчват, а някои дори забраняват употребата на антифриз в системата! Не е вярно Круме, че антифриза има антикорозионни свойства - напротив той действа разяждащо и затова почиства повърхностите. Прави се от същите съставки, от които се прави спирачната течност, която знаем е силно разяждаща! Не че е опасен за гумички и уплътнения, ами ръждата, която сваля е вредно да попадне в топлообменника, за да не го задръсти.
piteriv, за да се получи схемата, която желаеш трябва да отделиш газовия котел в отделна инсталация, която през топлообменник да загрява антифриза в останалата част на системата(когато има нужда). По този начин камината и радиаторите ще са винаги пълни с антифриз и готови за възпламеняване винаги, когато отидеш на вилата, а през това време можеш да пълниш с вода системата на газовия котел(ако ще се остава за дълго). Дано съм бил ясен.
burningice - специалист
с риск да се повторя... слънчевите колектори които са свързани със същия тип тръби, маркичу, тетки с гумени уплътнения както и при парната инсталация, са напълнени също с антифриз. С изключение на вакумните тръби и то една част от тях.
piteriv - специалист
Здравеите.Защо да е сложха системата estrogen имаш котел на газ а камината се явява като още един радиатор.Когато работи(гори) вьв котела постьпва топла вода и той не гори работи му само помпата.Започва да работи когато температурата на водата падне до определения от тебе предварително градус.
piteriv - специалист
Здравеите.С риск да ти приличам на голям глупак ще те помоля да ми обясниш по подробно твоето предложение lazarGanev имаш котел на газ а камината се явява като още един радиатор.Как да разделя системата на дв крьга???Когато работи(гори) вьв котела постьпва топла вода и той не гори, работи му само помпата.Започва да работи когато температурата на водата падне до определения от тебе предварително градус.
Работата е следната - имаш два кръга - единият включва камината с радиаторите и топлообменника, а в другия кръг са газовия котел с другия контур на топлообменника. Всеки кръг с отделна помпа. когато работи камината, тя топли радиаторите - стандартна схема, газовият котел не работи, както и помпата му. Когато спре камината и водата поизстине се включва газовият котел, който върти горещата вода през топлообменника. В топлообменника става предаване на топлина от единия кръг в другия - т.е. топлообменника играе роля на източник на топлина в контура с радиаторите. Разбра ли го или трябва да чертая? Знам, че после ще следват въпроси за модел топлообменник и това ще ти кажа, но ще ми трябва повече информация за мощностите на радиаторите, камината и котела.
piteriv - специалист
Здравеите.Благодаря за отделеното време LazarGanev и дано не сьм досаден!И така ...камината е 25kw,котела сьщо е 25kw.Два радиатора по 15 ребра 50см. високи, алуминиеви.Два радиатора по 13 ребра (сьщия тип),1 лира в банята от 1,5kw. + бойлер 200L. сьс серпентина(казаха че серпентината е 3kw.)Кьм камината има отделна помпа.Всички трьби влизат в нещо като табло(трьба с много входове и изсходи,това ли е топлообменника?На мене ми прилича повече на голяма нафтова помпа за кола :lol: ) Общо взето това е.Сигурен ли си че не бива да минава антифриз през газовия котел?Няма ли филтри? Попитах и в junkers но още не са ми отговорили. Вьобще това с топлообменника не ми е ясно,явно е нещо ново :? Можеш ли да качиш снимка на това чудо?
Имаш около 13-14кВ радиатори - тази камина е големичка за тях. Това, което ти прилича на нафтова помпа са колекторите :) . Нямам в момента снимка на топлообменник, но ще пусна. Да, сигурен съм за антифриза и газовия котел - не трябва да се смесват :) .

Тема "Здравейте.Камина....ще имам ли наистина проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: