Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo
- майстор
144 мнения в "Варене на ракия"
crez
- майстор
iivanov написа:Crez,aй недей дa пишеш тaкa...Ще ги нaтовaря всички желaещи съфорумци нa влaкa и ще ти се чучнем до aкaциевото буре,дa знaеш.Без пaри ще ги возя...Давай, вземете и един вилавдър и мезето и заповядайте

Фло
- специалист
[quote="crez" Когато го попитах, какво буре за ракия би ми предложил той ми отговори с въпрос. Имам от черница, от дъб и от акация и трите са ми за продажба, ако ще правиш коняк и вино задължително дъб, но за ракия, ще те питам, ти ми кажи на кое от трите дървета каца пчела? След като на пчелата дава нещо значи и на ракията ще даде също, [/quote]
Малко странна логика,щото освен на пчелата акацията дава нещо и на слона,пък той какви ги ръси не е за вярване.
и дали има общо зоологията с ракията е съвсем дискусионно.Но да речем,че ако има нещо общо между зоологията,ракията и материала за буре,то аз бих предложил следната връзка: дъб-жълъд-прасе.Познато и популярно е определението "пиян като свиня",демек щом дъба дава нещо на прасето ще даде и на ракията и на консуматора ,оттам да се освини!
Между другото коняка си е френска ракия от областта Коняк,тъй че майстора да прави разлика между коняк и ракия като състав и оттам разлика в материала за буре си е меко казано непознаване на материята на технологията на високоалкохолните напитки.Поначало на Запад ракиите се правят от купаж от поне 5 сорта грозде и се консумират след храна,докато ние ги лющим преди ядене със салата.Не казвам,че е лошо де!
Малко странна логика,щото освен на пчелата акацията дава нещо и на слона,пък той какви ги ръси не е за вярване.

Между другото коняка си е френска ракия от областта Коняк,тъй че майстора да прави разлика между коняк и ракия като състав и оттам разлика в материала за буре си е меко казано непознаване на материята на технологията на високоалкохолните напитки.Поначало на Запад ракиите се правят от купаж от поне 5 сорта грозде и се консумират след храна,докато ние ги лющим преди ядене със салата.Не казвам,че е лошо де!

iivanov
- майстор
Коя практика е наложила дъбовото буре,колега Фло?Преди стандартизацията и коняка е правен,кой,както го накаца.Тук става въпрос за традиции,а не за технология.Бъчвари в бг има много отпреди форума и те казват,че и от акация става хубаво буре за ракия.Въпреки логиката и практиката.
hygro
- майстор
iivanov написа:...и те казват,че и от акация става хубаво буре за ракия.Може акациевото да е хубаво на вид, но иначе... послъгват...

Въпрос на вкус, разбира се, така че всякакъв спор за това, кой какво харесва е безсмислен. Все пак целите, които обективно се преследват с отлежаването, едва ли могат да се постигнат ефективно с дървесина, различна от дъбовата. Необходим е подходящ химически състав - ванилин, танин, фурфурол, еугенол, гаякол, полизахариди и др., както и определени физически качества - тилозни структури, газопроницаемост и т.н., затова далеч не всеки дъб е подходящ. 'Айде и тук.

filmatoplo
- майстор
Здравейте !
Преди време и аз сложих ракия в 20-литрово дъбово буре да отлежи. Преди това дядо ми ме предупреждаваше да не я слагам, защото бурето ще я изпие. И какво мислите стана ?
На втория месец намаля, а на третия направо се свърши - Ужас !
Проверявах редовно за течове, но такива нямаше.
Аз обаче съм си упорит и го напълних пак. Бурето няма канелка. Пълни се и се изпразва от горната дупка. На тапата сложих белег.
На другия ден отидох да проверя, както обичайно за течове и познайте - Тапата беше пипана и ракията намаляла !
Хванах го ! Дядото /тъста ми/ си сръбвал редовно и ми развивал теории, как бурето много пиело.
Така и не можах да я опитам !

Преди време и аз сложих ракия в 20-литрово дъбово буре да отлежи. Преди това дядо ми ме предупреждаваше да не я слагам, защото бурето ще я изпие. И какво мислите стана ?
На втория месец намаля, а на третия направо се свърши - Ужас !
Проверявах редовно за течове, но такива нямаше.
Аз обаче съм си упорит и го напълних пак. Бурето няма канелка. Пълни се и се изпразва от горната дупка. На тапата сложих белег.
На другия ден отидох да проверя, както обичайно за течове и познайте - Тапата беше пипана и ракията намаляла !
Хванах го ! Дядото /тъста ми/ си сръбвал редовно и ми развивал теории, как бурето много пиело.
Така и не можах да я опитам !

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература