• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo - майстор
Моето 6 литрово буренце е от меката на буретата Врачеш :wink:
iivanov - майстор
А 20 литровото дъбово на зетя го конфискуваха митничарите,щот било с незаконен алкохол.Ама това е матрял за друга тема.
crez - майстор
iivanov написа:
Crez,aй недей дa пишеш тaкa...Ще ги нaтовaря всички желaещи съфорумци нa влaкa и ще ти се чучнем до aкaциевото буре,дa знaеш.Без пaри ще ги возя... :drinkers:
Давай, вземете и един вилавдър и мезето и заповядайте :) Колкото да дървесината на бурето, :? моето го прави един от многото врачешки майстори, мой набор наследил занаята от баща си. Когато го попитах, какво буре за ракия би ми предложил той ми отговори с въпрос. Имам от черница, от дъб и от акация и трите са ми за продажба, ако ще правиш коняк и вино задължително дъб, но за ракия, ще те питам, ти ми кажи на кое от трите дървета каца пчела? След като на пчелата дава нещо значи и на ракията ще даде също, но има едно условие: Напълваш новото буре със хладка вода и на 50 л. слагаш 3 пакета сода, престоява 10-15 дни, изпразваш го и наливаш студена вода и още 10 дни, след това наливаш ракията, но НИКОГА в него не наливай вино. Беше прав човека има разлика. Имам и малко дъбово, слагам от една и съща ракия в двете, след 3 месеца,проба и от двете :? има разлика във вкуса и остротата в полза на акацията.
Фло - специалист
[quote="crez" Когато го попитах, какво буре за ракия би ми предложил той ми отговори с въпрос. Имам от черница, от дъб и от акация и трите са ми за продажба, ако ще правиш коняк и вино задължително дъб, но за ракия, ще те питам, ти ми кажи на кое от трите дървета каца пчела? След като на пчелата дава нещо значи и на ракията ще даде също, [/quote]
Малко странна логика,щото освен на пчелата акацията дава нещо и на слона,пък той какви ги ръси не е за вярване. :-D и дали има общо зоологията с ракията е съвсем дискусионно.Но да речем,че ако има нещо общо между зоологията,ракията и материала за буре,то аз бих предложил следната връзка: дъб-жълъд-прасе.Познато и популярно е определението "пиян като свиня",демек щом дъба дава нещо на прасето ще даде и на ракията и на консуматора ,оттам да се освини!
Между другото коняка си е френска ракия от областта Коняк,тъй че майстора да прави разлика между коняк и ракия като състав и оттам разлика в материала за буре си е меко казано непознаване на материята на технологията на високоалкохолните напитки.Поначало на Запад ракиите се правят от купаж от поне 5 сорта грозде и се консумират след храна,докато ние ги лющим преди ядене със салата.Не казвам,че е лошо де! :partyman:
jekasus - майстор
Фло написа:
Поначало на Запад ракиите се правят от купаж от поне 5 сорта грозде и се консумират след храна,докато ние ги лющим преди ядене със салата.Не казвам,че е лошо де! :partyman:
Затова кризата не ни хваща, щото като стигнем до манджата, вече ни е през .уя :lol: :lol: :lol:
iivanov - майстор
Коя практика е наложила дъбовото буре,колега Фло?Преди стандартизацията и коняка е правен,кой,както го накаца.Тук става въпрос за традиции,а не за технология.Бъчвари в бг има много отпреди форума и те казват,че и от акация става хубаво буре за ракия.Въпреки логиката и практиката.
valentor - специалист
iivanov написа:
Коя практика е наложила дъбовото буре
Практиката от около 40 години да се пие виски.
Проверено е.
Само дъбовото буре дава същият резултат.
вЕрно не е според старите традиции , но е нова традиция
хи-хи
hygro - майстор
iivanov написа:
...и те казват,че и от акация става хубаво буре за ракия.
Може акациевото да е хубаво на вид, но иначе... послъгват... :) Ама някои от тях и на такава ракия се радват, за която материалът на бурето е най-малкия проблем :-D Да не говорим, че намирането във Врачеш на добре направено буре от наистина, а не виртуално отлежала дървесина, без значение каква, стана мисия невъзможна... да ме извинят съвестните бъчвари... ако все още има такива...

Въпрос на вкус, разбира се, така че всякакъв спор за това, кой какво харесва е безсмислен. Все пак целите, които обективно се преследват с отлежаването, едва ли могат да се постигнат ефективно с дървесина, различна от дъбовата. Необходим е подходящ химически състав - ванилин, танин, фурфурол, еугенол, гаякол, полизахариди и др., както и определени физически качества - тилозни структури, газопроницаемост и т.н., затова далеч не всеки дъб е подходящ. 'Айде и тук.
:partyman:
filmatoplo - майстор
Здравейте !
Преди време и аз сложих ракия в 20-литрово дъбово буре да отлежи. Преди това дядо ми ме предупреждаваше да не я слагам, защото бурето ще я изпие. И какво мислите стана ?
На втория месец намаля, а на третия направо се свърши - Ужас !
Проверявах редовно за течове, но такива нямаше.
Аз обаче съм си упорит и го напълних пак. Бурето няма канелка. Пълни се и се изпразва от горната дупка. На тапата сложих белег.
На другия ден отидох да проверя, както обичайно за течове и познайте - Тапата беше пипана и ракията намаляла !
Хванах го ! Дядото /тъста ми/ си сръбвал редовно и ми развивал теории, как бурето много пиело.
Така и не можах да я опитам !
:lol: :prayer:
ebahti - майстор
Бурето верно пие ракия,аз не съм голям ракиджия-(наблягам на водка и шотландска такава) ама когато варя ракиика я държа в стъклен съд,на тъмно и слагам вътре дудови (от черница)цепленки за цвят и аромат...става и със ципите които делят ореховата ядка на 4 :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: