Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
dadko - майстор
Не е ясно какви детайли ще влизат в квадратните отвори, помисли евентуално ако конструкцията позволява- те да са тип"шпонков канал" и да могат да постигнат с мех. обработка- фрезоване.
Също и ако закръглението в горната част на детайла (ако е само дизайнерско)се замени с фаска- пак да дойде от фрезоване, иначе да го направиш този радиус от метална за готовка квадрат 60х60... също не е мн. технологично.
Тъй като не знаем каква точно е конструкцията , а и ти сам решаваш колко да покажеш по нея- може да дадеш ако искаш информация за детайлите, които се асемблират заедно с този детайл, който си показал, за да можем да измислим евентуално нещо за опростяване на нещата.

Прикачен файл

det_DIY3.png

Прикачен файл

det_DIY2.png

Прикачен файл

detDIY1.png
Spokoiniq - майстор
В тая връзка, с риск да спамя-3D рутер изобщо има ли в Бг? Ерозийна машина, работеща в 3D, теоритично има ли?
Lautrec - специалист
dragozow написа:
Няма как да е евтино за единична бройка колега. Повечето хора с машини ще ти дадат добра цена като направиш голяма заявка.
Както вече писах, към настоящия момент няма начин да направя голяма заявка. Първо ми трябва протопип на модела, тестове и т.н. около месец. Едва тогава. А това налага изработка, както изглежда на по-висока цена, което ми е трудно да го разбера. Но това е друга тема.
dadko написа:
Не е ясно какви детайли ще влизат в квадратните отвори ................ Също и ако закръглението в горната част на детайла (ако е само дизайнерско)се замени с фаска................... Тъй като не знаем каква точно е конструкцията.....................може да дадеш ако искаш информация за детайлите.................можем да измислим евентуално нещо за опростяване на нещата.
Ще погледна по-подробно чертежите и ще видя позволява ли да покажа повече, но горното закръгление е проблем, защото е дизайнерско. Докато чертаех опитах всевъзможни варианти, не стоят така добре – даже никак, както закръглението. Това не променя функционалността, но не изглежда толкова добре. Избягвам да правя нови пормени, защото водят до редица нови в други детайли. Не се усеща дизайнерската мисъл, а в случая това е от голямо значение. Убеден съм, че ако въобще уреда достигне фаза на предлагане на клиента това ще бъде оценено. Знаете, че в днешно време не е достатъчно едно нещо само да "върши работа", но и да изглежда добре. Както и да е.
Предполагам ще ви бъде трудно да повярвате, но по-опростено и същевременно дизайнерско няма накъде.
Въпреки това ще прегледам всички компоненти, но не ми се вярва. Промених 5 варианта докато достигна до настоящия. Накрая ги сравних и този е най добрия. Не се надценявам, но нали разбирате има пет модела пред очите ми и естествено един от тях ще спечели. Познайте кой? :yawinkle:

Започвам да се замислям за отливка. След това сямо пробиване на отвори, шлайфане и полиране. Но като се замисля..., къде ще намеря да го направят.

Нещо много важно, което пропуснах. Да предположим, че се изработи по начина който искам. Колко би тежал един такъв детайл след обработка.
sek.1 - специалист
Lautrec написа:
А това налага изработка, както изглежда на по-висока цена, което ми е трудно да го разбера. Но това е друга тема.
.
Машината с която разполагаме освен конвенционалните фрези е МС 032 CNC . Това е един изключително технологичен 5 координатен металообработваш център . http://vbox7.com/play:7dc388e0 Дали се прави програма и приспособления за захват на детайла за 1 или за 1000 детайла работата е една и съща и някой трябва да я плати . Разликата е че при голяма серия тази начална сума се разпределя върху всичките детайли .
Lautrec написа:

Започвам да се замислям за отливка. След това сямо пробиване на отвори, шлайфане и полиране. Но като се замисля..., къде ще намеря да го направят.

.
Неръждаема стомана в момента никъде в България не се лее. Дори и преди повече от 20 години когато работеха всички МК леенето на неръждаеми стомани остана само в сферата на експериментите . Внася се от къде ли не сега основно от Украйна защото е най евтина и е най големия боклук .
Spokoiniq написа:
В тая връзка, с риск да спамя-3D рутер изобщо има ли в Бг? Ерозийна машина, работеща в 3D, теоритично има ли?
В момента е в процес на монтаж последно поколение ерозийна машина . Машината е немска и е на някакъв коренно различен принцип . Обясниха ми че е лазерно химическа ерозия . Като я пуснат ще разбера повече .
dragozow - майстор
А това налага изработка, както изглежда на по-висока цена, което ми е трудно да го разбера.
Няма нищо за разбиране, няма как да вземеш цена на едро с покупка на дребно, принцип в търговията. Иначе обяснено майстора ще настрои веднъж машината за една и за xx бройки, ще вземе на по-добра цена материала и т.н. Първата мостра ще я платиш по-скъпо, а като платиш за повече бройки ще вземеш добра цена. Един колега правеше отрезни машини за метал по копие на едни машини от Италия и Китай. Беше докарал хубава цена, но металообработващите машини са си негови. Продаваше докато дойде кризата, сега почти никой не реже метали с машина с борол.
angelfilev - специалист
Spokoiniq написа:
Да има. Произвеждат се от швейцарски фирми и сигурно и други. Предимството е, че използват универсален, евтин електрод, който се върти като палцев фрезер. В същото време работят по програма като рутер. Могат да изработят сложни повърхнини (бавно), но не вътрешни ръбове както би искал колегата.
Стефко - специалист
Lautrec написа:

Ще погледна по-подробно чертежите и ще видя позволява ли да покажа повече, ......
Колега, щом не искаш да споделиш идеята си, и я пазиш за патента, си е твоя работа. И аз няма да питам. Но знай, че така не се прави. Според българската поговорка не се опитвай да вадиш кестените с чужди ръце. Извинявай, че съм критичен. Ако можеш нещо да свършиш сам, върши го. Но тук питаш за неща, които явно не можеш да свършиш сам. А и чертежите ти/колегите казаха/ са твърде нефункционални за изработка. Изискванията ти са твърде завишени. Не обръщам внимание на оразмеряването. Колегите дават вид, че искат да помагат, но това ще остане само на приказки. Ако ти покажеш малко колегиалност, знай, че ще получиш такава и от съфорумците. Иначе....
Детайла ти ще тежи около 7 кг.

Успех!
Lautrec - специалист
Стефко написа:
Lautrec написа:

Ще погледна по-подробно чертежите и ще видя позволява ли да покажа повече, ......
Колега, щом не искаш да споделиш идеята си, и я пазиш за патента, си е твоя работа. И аз няма да питам. Но знай, че така не се прави. Според българската поговорка не се опитвай да вадиш кестените с чужди ръце. Извинявай, че съм критичен. Ако можеш нещо да свършиш сам, върши го. Но тук питаш за неща, които явно не можеш да свършиш сам. А и чертежите ти/колегите казаха/ са твърде нефункционални за изработка. Изискванията ти са твърде завишени. Не обръщам внимание на оразмеряването. Колегите дават вид, че искат да помагат, но това ще остане само на приказки. Ако ти покажеш малко колегиалност, знай, че ще получиш такава и от съфорумците. Иначе....
Детайла ти ще тежи около 7 кг.

Успех!
Така, така,.... казаното не ме притеснява. Не се тревожи не съм тънкообиден, добре е да има и критика. Ако има приемам я.
Иначе ...., колега кой ще ми даде патент за това което искам да направя? :lol: Казвам го в случай, че не се шегуваш. Виж за поговорката не съм съгласен. Ако бях някой малък лигльо, можеше и да се обидя, но не съм. Разбрах намека, приемам, НО не съм съгласен. Никой от форуна няма как да знае, що за щовек съм, но не съм този от поговорката. Но както казах приемам критиката. Относно това какво мога и не мога да свърша .... Ами нали се сещаш като нямаш инструменти, и да знаеш полза никаква. С голи ръце не става. Така де, това за което питам. :-D Чертежите повече няма да ги коментирам. Поразпитах тук и там не са такъв проблем, но айде така да бъде. Колегиалност – това няма да коментирам, че ще стане твърде дълго.

Както и да е, стига толкова!

Като прочетох 7 кг., свят ми се зави. Това което ще правя ще надхвърли 40 кг., а ТОВА вече е неприемливо.
Много съжалявам, но сега разбирам, че трябваше да започна с теглото (или някак да го бях включил) още в началото на темата. Sorry!

Междувпрочем заглавието на темата и първият ми пост са за едно, а то взе, че стана друго. По скоро се надявах да получа някои отговори, та като отида в някоя фирма(така и не ми препоръчахте, но нищо) да имам някои отговори. Е отговорите получих и съм ви благодарен. Така както съм го замислил, няма да стане:
1. заради теглото
2. "сложността" на изработката
3. не знам в коя фирма да отида – шегичка

Тъй като поста стана твърде дълъг, само още едно нещо.
Ако използвам правоъгалена тръба и на посочените места се направят отвори, а в тях се постави и завари необходимия детайл... Какво мислите, дали ще се получи. Аз вярвам, че ще стане и все пак какво мислите, обективно!? Ако искате мога да направя един чертеж да видите какво имам предвид. От тук нататък коментираме само новото хрумване.

Благодаря.

п.п.
Човече, нямах идея колко ще тежи само единият детайл. УЖАС!
dadko - майстор
Ако използвам правоъгалена тръба и на посочените места се направят отвори, а в тях се постави и завари необходимия детайл... Какво мислите, дали ще се получи. Аз вярвам, че ще стане и все пак какво мислите, обективно!?
Ако използваш правоъгалена тръба- може и да се получи, може и да не се получи, но имай впредвид, че никой тук освен теб не знае какво трябва да се получи.
Твое право си е да си пазиш хляба и да не даваш информация, но за да получиш някаква помощ- трябва да споделиш повече, за да ти се помогне адекватно. както виждаш- има хора, които имат такова желание. Никой няма за цел да краде идеята ти.
Ако трябва да те успокоя- детайла ти ще тежи под 7 кг ;-)

Прикачен файл

diY2.jpg
velsi - Почетен майстор
Lautrec написа:
Ако използвам правоъгълна тръба и на посочените места се направят отвори, а в тях се постави и завари необходимия детайл... Какво мислите, дали ще се получи.
Изпревари ли са ме, но го написах вече.
Би могло и да се получи, но нямаме престава какво е предназначението на този детайл, подложен ли е на някакви натоварвания и така нататък. Пък и изискването за неръждавейка... Не, че няма квадратни тръби от неръждаваейка, но все пак. Дали ще стане така можеш само ти да прецениш, ние май само ти правим компания.

Тема "ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН: Фирма за металообработка – надеждна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: