Тя не беше ли точно това идеята на МамаМу? Само дето сменяме сложната скачащата светодиодна стълбичка с мултицет. Но пък няма да е тъй впечатляващо като светодиодите
Кабела не спомена ли някой, че и лан кабел е достатъчен. Той е с 8 жички - значи 2 кабела ще са ми напълно достатъчни.
bulhomes2 написа:За разбъркването на водата в буфера. Няма такова нещо. Тръбите ще влизат водоравно. Горещата влиза отгоре, студената излиза отдолу. Водоравно.Е, как тогава няма да има разбъркване? И това кой режим е - акумулиране или отдаване? Не че ако ми покажеш цялата топлотехническа схема, ще я разбера. То затова предложих спецове да ни консултират. Първоначално приех на доверие, че ни интересува САМО нивото на гореща вода.
fbr написа: Би давало необходимата информация с достатъчна точност за целите си. Представяме си че буфера е зареден напълно, то тогава би протичал ток определен от съпротивлението на термисторите при 90 градуса,Т. е. 20 mA. Да речем, че е зареден наполовина. Тогава би протичал ток, определен от съпротивлението на половината термистори при 90 градуса и половината при температура 25 градуса, т,е, 3,6 mA. При напълно разреден буфер тече ток 2 mA.Fbr,
Възприех идеята ти и се опитах да помогна с развитието й. В предишният си пост леко дадох отбой, а твоите сметки засилват съмненията ми. Ти или някой друг го имате заложено в Ексел, може и по- прецизно да проверите.
Да, 10 термистора усредняват по някакъв начин. Видно от приведените стойности "усреднението" е супер странно. За запълване на 1/2 от капацитета, ти даваш изменение 16,4mA - чудесно. За останалия 1/2 обем (капацитет) даваш ДЕСЕТ ПЪТИ по-малка чувствителност, ПРЯКО влияещо и на точността според мен.
Бих попитал и какво ще покаже схемата при 60, 70, 80оС най-горе. Този въпрос май не получи категоричен отговор в заданието.
Не е невъзможно, но ще е технически проблем и разграфяването (или електронна линеаризация) на скалата - важи и за другите обсъждани индикации. Монтаж с неравномерна стъпка също би подобрил частично нещата (тогава ще "мърдат" обемите, които участват във формулата за акумулиране).
Извод - за такава схема (и другите с усредняване) са по-подходящи линейни датчици - диоди, термосъпротивления и под.
Тогава всяко изменение в някой от датчиците ще е пряко свързано със съответно еквивалентно изменение в натрупаната енергия, независмо кой датчик го е измерил и независимо от мах. температурата горе. Изменение горе от 90 на 91оС са равноценни на изменение долу от 25 на 26оС. Дали е необходимо НЕ ЗНАМ, но ако обсъждаме топлинния капацитет и акумулираната на енергия, поне теоретично, е така, според мен.
Аз затова и леко възразих за "капацитет" вчера. Той, в случая, капацитетът се определя от механични величини - обем вода и не се променя.
Не държа на терминологията, ако по-лесно се разбираме.
Всъщност заглавието (в комплект с първата картинка) си е доста ясно. После вече, в дискусията, възникна въпросът, а какво търсим като точност и ще свърши ли работа.