• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Тя не беше ли точно това идеята на МамаМу? Само дето сменяме сложната скачащата светодиодна стълбичка с мултицет. Но пък няма да е тъй впечатляващо като светодиодите :lol: Кабела не спомена ли някой, че и лан кабел е достатъчен. Той е с 8 жички - значи 2 кабела ще са ми напълно достатъчни.
8180 - майстор
bulhomes2 написа:
За разбъркването на водата в буфера. Няма такова нещо. Тръбите ще влизат водоравно. Горещата влиза отгоре, студената излиза отдолу. Водоравно.
Е, как тогава няма да има разбъркване? И това кой режим е - акумулиране или отдаване? Не че ако ми покажеш цялата топлотехническа схема, ще я разбера. То затова предложих спецове да ни консултират. Първоначално приех на доверие, че ни интересува САМО нивото на гореща вода.
fbr написа:
Би давало необходимата информация с достатъчна точност за целите си. Представяме си че буфера е зареден напълно, то тогава би протичал ток определен от съпротивлението на термисторите при 90 градуса,Т. е. 20 mA. Да речем, че е зареден наполовина. Тогава би протичал ток, определен от съпротивлението на половината термистори при 90 градуса и половината при температура 25 градуса, т,е, 3,6 mA. При напълно разреден буфер тече ток 2 mA.
Fbr,
Възприех идеята ти и се опитах да помогна с развитието й. В предишният си пост леко дадох отбой, а твоите сметки засилват съмненията ми. Ти или някой друг го имате заложено в Ексел, може и по- прецизно да проверите.
Да, 10 термистора усредняват по някакъв начин. Видно от приведените стойности "усреднението" е супер странно. За запълване на 1/2 от капацитета, ти даваш изменение 16,4mA - чудесно. За останалия 1/2 обем (капацитет) даваш ДЕСЕТ ПЪТИ по-малка чувствителност, ПРЯКО влияещо и на точността според мен.
Бих попитал и какво ще покаже схемата при 60, 70, 80оС най-горе. Този въпрос май не получи категоричен отговор в заданието.
Не е невъзможно, но ще е технически проблем и разграфяването (или електронна линеаризация) на скалата - важи и за другите обсъждани индикации. Монтаж с неравномерна стъпка също би подобрил частично нещата (тогава ще "мърдат" обемите, които участват във формулата за акумулиране).

Извод - за такава схема (и другите с усредняване) са по-подходящи линейни датчици - диоди, термосъпротивления и под.
Тогава всяко изменение в някой от датчиците ще е пряко свързано със съответно еквивалентно изменение в натрупаната енергия, независмо кой датчик го е измерил и независимо от мах. температурата горе. Изменение горе от 90 на 91оС са равноценни на изменение долу от 25 на 26оС. Дали е необходимо НЕ ЗНАМ, но ако обсъждаме топлинния капацитет и акумулираната на енергия, поне теоретично, е така, според мен.
Аз затова и леко възразих за "капацитет" вчера. Той, в случая, капацитетът се определя от механични величини - обем вода и не се променя.
Не държа на терминологията, ако по-лесно се разбираме.
Всъщност заглавието (в комплект с първата картинка) си е доста ясно. После вече, в дискусията, възникна въпросът, а какво търсим като точност и ще свърши ли работа.
fbr - майстор
Нямам никаква програма за изчисляване. Просто грубо сметнах по закона на Ом, при 6 последователно свързани термистора, като съпротивленията им при съответните температури ги взех от каталога на производителя. Смятам че и варианта със светодиодите е добър в случая, въпрос на предпочитания. При моите неща, които си правя, връзките ги намалявам до минимум. Може пък и да е вреден навик.
От мястото където "гледа" уреда, се вижда горния слой на каква температура е, и това едва ли е от съществена важност в случая, тъй като, ако имаш по-малък слой с по-висока температура, и голям слой с ниска температура, или целия буфер е с еднаква, относително по-ниска температура, индикатора ще ни показва една и съща стойност. Та нали това е целта на занятието, да определим количеството енергия в буфера.
8180 - майстор
fbr,
Явно не се разбираме.
Ако искаш, си проиграй три допълнителни сметки.
1. Горната половина е станала 95оС, долната 25. Колко ще станат старите 20mA?
2. Горната си е 90оС, долната е станала 30оС. Колко ще станат старите 20мА?
3. Горната 85, долната 30оС. Колко ще станат старите 20мА?

Измененията на 1 и 2 са еднакви енергийно (и температурно) и ако всичко е наред, трябва да имаш ЕДНАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ на mA.
За 3 измененията горе и долу са равни и противоположни - показанието 20мА не трябва да се измени.
Съмнявам се. :prost:
fbr - майстор
1. 3x93+3x1000= 3,6 mA
2. 3x107+3x818= 4.3 mA
3. 3x123+3x818= 4,25mA
Не знам какво целиш с това, но и при варианта със светодиодите такива температурни разлики едва ли биха се доловили с просто око. Ако търсим особенна точност, то тогава по добрия вариант би бил с 5 цифрови термометъра с изнесени датчици. Като цена не биха натоварили бюджета на начинанието.
bulhomes2 - майстор
Те са по 5-6 лв тези термометри и имам 12 от тях, но не знам дали е възможно удължаването на кабелите на датчиците им от първия до третия етаж.
fbr - майстор
Могат да се удължават.
bulhomes2 - майстор
Е тя съвсем се улесни тая задача. Сякаш ми е свидно да се разделя с идеята за светодиодите - много ми беше харесала....

Може би последен въпрос. Те са с по 2 плоски батерийки от 1,5V. Смятам освен на буфера да си опъна и до всяка стая, да наслагам и на бойлера, ще имам и няколко рекуператора (3), а на всеки от тях ще сложа по 4 термометъра. Получават се внушителна бройка. Да кажем - около 40. Дали ще мога да захраня всичките с 1 или няколко адаптера?
MamaMy - майстор
Че тя тази идея си беше твоя от самото начало. Аз само бих допълнил, че ако се използват и разноцветни диоди, визуализацията става още по-добра. Примерноначалото на скалата син=студен буфер, следва зелен=на загрят на 10%, следват примерно 5 жълти и последните вече са червени за да означават внимание.
8180 - майстор
fbr написа:
1. 3x93+3x1000= 3,6 mA
2. 3x107+3x818= 4.3 mA
3. 3x123+3x818= 4,25mA
Не знам какво целиш с това,
Сори, грешно ми е заданието - това сравняване с 20мА.
Целта ми е (писах го) да се провери, доколко по-голямата чувствителност на термистора при ниските температури, спрямо същото изменение в оС при високите (по-малка чувствителност) ще се отрази на показанието.
Не съобразих, че те бутам в малките тоци, където нещата изглежда уж по-добре, но пак се вижда:
Правилната база за сравнение е 3,6мА (вместо грешните 20мА)
1. Увеличили сме температурата на 500кг (примерно) вода горе с 5оС - системата НЕ реагира спрямо базата - отчет 3,6мА. А би трябвало или очакваме.
2. Същата операция в долната част - отчет 4,3мА - вероятно добре (аз още не знам).
(4,3 - 3,6)/3,6 = 0,19 *100 = 19% грешка на отчетите спрямо базата (не е много коректно, но такава се случи базата).
3. Увеличили сме с 5оС половината вода и намалили с толкова другата - отчет 4,25. Грешката горе долу пак толкова - би трябвало (очакваме) 3,6мА.

При диодната схема, писах че очаквам (малко от въздуха) грешка ок. 10% (с 10 диода), главно от дискретност на показанието и при някакви доп. фиксирани условия- там е друг принципът и не е невъзможно. В твоята последна схема, очаквам с линейни датчици под 5% грешка при отчитане на реално акумулирана енергия, но сигурно ще се усложни решението.

Не твърдя, че горното е безгрешно, но за да слезем на земята, ако не греша, разгледана грешка се изразява в над 10MJ или близо 3kWh.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: