• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
kolega написа:
Да знаете къде все още могат да се купят обикновени крушки?
Навсякъде :wink: Явно не си търсил , а само си чел новините :lol:
darken_nz - специалист
hidrazin написа:
Ами давай да го видим къде е този магазин. Може и аз да почна да пазаря от там.
:partyman:
Ами в Нова Загора е, ако си идвал, като пресечеш кръглото, в началото на улицата за пазара има един магазин и от там (до него, или преди него има едно барче). :-D
На Филипса като им е отпаднала гаранцията има и други марки. Имам едни, дето и те са с годинка гаранция, а то една година да изкара - за мен си е избила парите.
Точно така, само касова бележка, а пазя и кутийката.Пазя ги с касовите в една торба и вадя ''докментити'', ако се наложи.Коректни са и затова си оставам техен клиент. До сега не са ме мамили.Препоръчвам Ви този магазин (чисто приятелски, без реклама). А най-хубавото е и, че магазина си е зареден и има достатъчно стока. Е, не като софийски магазин, но наистина си е добре магазина.А има и такива магазини, като ''Млад Техник'', които такова нещо като гаранция не дават - и не само те. :-D
hidrazin - майстор
На нея си пише "Социална помощ" и е със синя лента.
Да, точно за такава говоря. Явно съм се объркал със Филипс. Значи другия надпис е бил "социална помощ".
При мен тази със синята лента изкара 2-3 години в коридора. Другата я бях оставил на село в една стая за да симулира
присъствие. За жалост си замина след 3-4 месеца нон-стоп. Такъв ми бил късмета.
(до него, или преди него има едно барче). :-D
Ти ми говориш за първото кръгово като влизаш от Сливен. И то не е кръгово, ами полукръгово. :?
Това барче си е чиста проба долнопробна кръчма. Преди години му викаха "В краката на генерала" или нещо подобно.
И там съм...
lov - майстор
hidrazin написа:
Определено е по-добре с кондензатор, но заема много място. Пък диода се събира във фасонгата.
Май тоя кондензатор в старите тела за ЛЛ беше 3,7 µF - ей такъв:
http://vikiwat.com/raboten-kondenzator-3-7muf-380v.html
На живачните май бяха 8µF. Преди много години ги използвах за филтри в тонколоните.
Не пластмасов корпус сив или сигнално оранжев с клеми за кабелни обувки 4,5 µF /250 V. И доста компактни Ф 25мм и дължина към 60мм. Ако се сетя като ровя из гаража ще направя едно кадро.
С диода вярно че по компактно но пък се усеща трептенето. Даже почва и да издава шум от трептенето на спиралата. А това ме влужда.
Тани - модератор
Аз си бях приготвил да си сложа един грец и един електролитен кондензатор в таблото след предпазителя на осветлението. Това преди 15 години и така си стоят! Тогава четох статия във вестник Направи сам , че така се повишавал многократно живота на ЛНЖ. Това ще ти реши проблема с жуженето и премигването дори без кондензатор (който не знам дали не ми е хрумнало тогава да сложа на своя глава , защото като се замисля може да натрупа доста по-голямо от 220 напрежение , което да изгори лампата при включването) Има доста компактни грецове , които биха издържали тока на крушка или полилей!
sstefanov - майстор
Когато изправиш и филтрираш мрежовото напрежение ще получиш над 300 волта постоянно.
Как ти се струва, че ще издържат крушките на това напрежение?
Тани - модератор
Тани написа:
Това ще ти реши проблема с жуженето и премигването дори без кондензатор (който не знам дали не ми е хрумнало тогава да сложа на своя глава , защото като се замисля може да натрупа доста по-голямо от 220 напрежение , което да изгори лампата при включването)
Това в скобите е сегашната ми гледна точка :wink:
pavelari - майстор
Пуска с полупроводников "ключ" какъвто е транзистора, вече има доказано положителното въздействое върху дълголетието на ЛНЖ - вкл. луни на 220 волта - които не са по-различно нещо. Има китайски пир датчици - те са двупроводни и изглеждат така...http://www.electronics.bg/product_info. ... d=21004898
ЛамБи от 75 Вата има по пазарите все още..
hidrazin - майстор
Не виждам какво общо имат ключовете с пир датчик и плавното пускане на ЛНЖ? Повечето пир датчици пускат лампите с реле.
При двупроводните пускането е с триак, а не транзистор. Това вече сме го обсъждали: http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 5&start=20
А относно плавното пускане на ЛНЖ не
вече има доказано положителното въздействое върху дълголетието на ЛНЖ
а винаги е било така и се е знаело. Но пък никога масово и промишлено за плавното пускане не се е използвал транзистор, поради ред причини.
Малко лирическо отклонение - всички от вас са виждали копирна машина, която използва за осветяването на оригинала ЛНЖ, и по-точно
халогенна лампа. Ето такива:http://www.officesupplies-b2b.com/b2b/p ... _Lamps.jpg
Някой задавал ли си е въпроса, как тези лампи издържат този режим на работа с чести включвания и изключвания? Ами много просто - имат си
плавен режим на включване на лампата. Една обикновена лампа 40W 220V има съпротивление на волфрамовата спирала в студено състояние около
100 ома, което означава че тръгва като 500-ватов консуматор с ток над 2 ампера. Пък копирните машини правят стотици хиляди копия преди да им
замине ламбата. Преди години пускането им беше през резистор и биметална пластина. В началото резистора ограничава пусковия ток и поле биметалната
пластина шунтира резистора, за да влезе лампата в режим. Сега има по-сложни схеми на управление. Част от електрониката следи напрежението в
мрежата и пуска лампата през резистор, но само тогава, когато напрежението минава през нулата! После това съпротивление се шунтира от триак.
Всичко е въпрос на пари и компромиси.
kuger - майстор
Преди около година попаднах на тези ЕСЛ, ползвам без оглед за честота на включване. Топла бяла светлина, по нищо не различаваща се от ЛНЖ. Единствен недостатък - при минусови температури при включване "димира" за около 20 сек.

Прикачен файл

20120910_205541 (816 x 612).jpg
20120910_205541 (816 x 612).jpg (94.43 KиБ) Видяна 2625 пъти

Прикачен файл

20120910_205520 (816 x 612).jpg
20120910_205520 (816 x 612).jpg (91.72 KиБ) Видяна 2625 пъти
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8