• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Откривам нова тема, защото не открих подобна във форума, но мисля, че тук участват хора, с които можем да обменим полезно инфо.
И така, базата е:
1. Ще си правя камина (печка) с водна риза (топлообменик) - ОСНОВНО: ТЪРСЯ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСТРУКЦИЯТА НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ВОДНА РИЗА". Срок: Тази зима 2012/2013 трябва да се топля с нея...
2. В топлотехниката съм лаик. Всичко, което знам до тук и смятам да приложа е научено от обща култура и практика, малко ровене в нета и малко мнения споделени от хора като мен и хора специалисти /моля да ме извините за не точни изказвания на тема топлотехника/.
3. Имам известни познания в металообработката и технологични възможности и оборудване за да направя това което съм намислил, включително и измененията, които ще ми предложите.

И така, най-общо: смятам да направя "водната риза" от пити
- от ламарина Ст3 б3
- размери 400х600х30
- монтирани вътре шини за осигуряване на турболенция на водата
- питите, монтирани вертикално в печката /вис. 600/
- разстояние между питите 30-50 с монтирани между тях хоризонтални шини за провеждане на изгорелите газове, така че да се осигури оптималнен топлообмен.
/естествено размерите са в милиметри/
Броя на питите, по мои сметки трябва да е 5-6 броя, за да осигуря 20 - 25 kW.

На всички които ми съдействат ще изпратя инфо, за това, което съм направил.
Освен това мога да споделя, опита ми с направата на комин от ламарина и преправката на една печка с водна риза, която ми е на главата:)

Скоро започвам тестове с горелка, но ще открия темата когато напредна малко.

Ще бъда благодарен за вашите мнения.
шоп - майстор
Здрасти,
пожелавам ти успех. Старото ми котле( самоделка) бе с посочената от теб принципна схема. Работеше много добре, но бе трудно за почистване от нагар. Помисли по проблема с почистването. Лесен достъп или ревизионна вратичка. Защо не замениш ламелите с тръбен колектор? Имаш по-малко заварки и само с един шомпол изчистването е осъществено.
Здрасти Шоп,

Благодаря за оценката на идеята. Намислил съм тази схема, защото по-скромните ми сметки, по този начин ще се постигне най-голяма отопляема площ, с най-малко вложен материал. На всичкото отгоре имам и подходящи отпадъчни парчета ламарина 3-ка. Заварките не съм ги смятал - CО-то ни e 400A, не го плашат заварки. Но наистина ще помисля сериозно по въпроса с почистването.
Mapek - специалист
Камина ли ще правиш, котле ли или ще реконструираш готварска печка? Ако е последното виж тук.
Mapek, все пак идеята ми е камина да правя и то зидана с хубава облицовка и други салтанати, не готварска печка. Просто търся мнения за топлообменника, който смятам да вградя в нея.
Иначе, това което си направил с готварската печка си е много идейно, но при мен не става. Готварската ми е на ток и газ и не мисля да я сменям. Пък и в готварска печка едвали ще се събере риза с 20-25 KW, каквато мощност ми трябва.

Водната риза на сегашната ми така наречена камина е нещо подобно на това което си показал, но понеже явно е прозиведена просто да се продава евтино, е страшно не ефективна. В началото служеше само за изгаряне на дърва, а не за топлене. Чак след като и добавих няколко ламарини вътре и промених движението на изгорелите газове започна и да топли.
ESPACE - майстор
Какви проектни размери ще има тази камина?
Ами, за размерите... смятам да се побера във външен габарит: ширина 700, дълбочина 500 височина 1500 мм. Ако намисля да сложа отгоре и някакъв въздушен топлообменник, може да стигна и до тавана 2600:)
peterdimov - специалист
Аиде бе колеги топломайстори,дайте акъл,че да си направим по една камина с отворена горивна камера пък и с водна риза
crez - майстор
Ето тук има чертеж:
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... CCEQ9QEwBQ Това е само стоманено тяло, удвояваш стените с разстояние 7-8 см. между тях заваряваш плътно челните страни и готово.
Според мен, иди в Завода за огнеупорни материали в Елин Пелин и попитай в магазина към завода за готови, ако няма те ще те насочат към някой майстор от града който ги прави. Аз така купих с въздушна риза, имаше и с водни, но беше отдавна и не си спомням името на майстора. Няма да ти излезе чак кой знай колко по-скъпо ако ти я правиш. Чертеж,чертеж, ама си има доста тънкости в размерите и сглабяването.
goro21 - помощник
На последък и аз се замислих за парно имам камина прити мисля че 9 кв 46/44/76 cm(това са размери на камината) мисля да и направя водна риза но се чуде как да стане без да режа цялата печка освен отворите отзад за тръбите.
Искам да топля 2 стаи за едната ми трябват радиатори с мощност около 3-4кв за другата стая 1,5-2кв.. мисля си за вариант ризата да е " Г"-образна като да ляга на задната страна и под ламарината която е под отвора на кумина. От какво мога да изполвам готово тяло за риза или такова което лесно да преправя(някъкъв тръбен колектор примерно). ако не се получи без рязане на печката къде щее най добре да я срежа може би капака (тавана на камината) да срежа.
Другата питанка ми е системата ще я направя с помпа отворен тип обаче 2 метра след печката иска пръбите да минат над вратата към терасата тоест на 2м височина и след 3м да слязат на нивото на пода.това дали ще се отрази при спиране на тока и липсата на резервно захранване(отворен тип система). освен да сложа разширителния съд точно надтова "изкачване на тръбите" в кухнята и преливник отведен на терасата че ако заври да изхвърля на вън.
  • 1
  • 2

Тема "Ще си правя камина с водна риза - моля, помогнете ми с инфо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: