Здравейте,
Откривам нова тема, защото не открих подобна във форума, но мисля, че тук участват хора, с които можем да обменим полезно инфо.
И така, базата е:
1. Ще си правя камина (печка) с водна риза (топлообменик) - ОСНОВНО: ТЪРСЯ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСТРУКЦИЯТА НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ВОДНА РИЗА". Срок: Тази зима 2012/2013 трябва да се топля с нея...
2. В топлотехниката съм лаик. Всичко, което знам до тук и смятам да приложа е научено от обща култура и практика, малко ровене в нета и малко мнения споделени от хора като мен и хора специалисти /моля да ме извините за не точни изказвания на тема топлотехника/.
3. Имам известни познания в металообработката и технологични възможности и оборудване за да направя това което съм намислил, включително и измененията, които ще ми предложите.
И така, най-общо: смятам да направя "водната риза" от пити
- от ламарина Ст3 б3
- размери 400х600х30
- монтирани вътре шини за осигуряване на турболенция на водата
- питите, монтирани вертикално в печката /вис. 600/
- разстояние между питите 30-50 с монтирани между тях хоризонтални шини за провеждане на изгорелите газове, така че да се осигури оптималнен топлообмен.
/естествено размерите са в милиметри/
Броя на питите, по мои сметки трябва да е 5-6 броя, за да осигуря 20 - 25 kW.
На всички които ми съдействат ще изпратя инфо, за това, което съм направил.
Освен това мога да споделя, опита ми с направата на комин от ламарина и преправката на една печка с водна риза, която ми е на главата:)
Скоро започвам тестове с горелка, но ще открия темата когато напредна малко.
Ще бъда благодарен за вашите мнения.
Откривам нова тема, защото не открих подобна във форума, но мисля, че тук участват хора, с които можем да обменим полезно инфо.
И така, базата е:
1. Ще си правя камина (печка) с водна риза (топлообменик) - ОСНОВНО: ТЪРСЯ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСТРУКЦИЯТА НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ВОДНА РИЗА". Срок: Тази зима 2012/2013 трябва да се топля с нея...
2. В топлотехниката съм лаик. Всичко, което знам до тук и смятам да приложа е научено от обща култура и практика, малко ровене в нета и малко мнения споделени от хора като мен и хора специалисти /моля да ме извините за не точни изказвания на тема топлотехника/.
3. Имам известни познания в металообработката и технологични възможности и оборудване за да направя това което съм намислил, включително и измененията, които ще ми предложите.
И така, най-общо: смятам да направя "водната риза" от пити
- от ламарина Ст3 б3
- размери 400х600х30
- монтирани вътре шини за осигуряване на турболенция на водата
- питите, монтирани вертикално в печката /вис. 600/
- разстояние между питите 30-50 с монтирани между тях хоризонтални шини за провеждане на изгорелите газове, така че да се осигури оптималнен топлообмен.
/естествено размерите са в милиметри/
Броя на питите, по мои сметки трябва да е 5-6 броя, за да осигуря 20 - 25 kW.
На всички които ми съдействат ще изпратя инфо, за това, което съм направил.
Освен това мога да споделя, опита ми с направата на комин от ламарина и преправката на една печка с водна риза, която ми е на главата:)
Скоро започвам тестове с горелка, но ще открия темата когато напредна малко.
Ще бъда благодарен за вашите мнения.