Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
otico - напреднал
velsi написа:
otico написа:
Аз имам един такъв въпрос. В ArtCam могат ли да се импортват вече създадени на друга програма (например Solid Works) 3D модели или трябва да се прави всичко в ArtCam. Питам защото нещо ми се губи връзката между модела, генерирането на начина по който ще се изработи (тоест от къде ще мине инструмента по колко пъти и т.н.т.) и създаването на G-кода който машината да изпълнява.
Арткам не отваря модели от SolidWorks. Имаше някакъв вариант с врътки между програми, конвертиране от едно в друго, но вече не помня как. Директно не става. Друг е въпроса, че някакви 3Д модели можеш да правиш и директно в Арткам.
Благодаря за отговора на Velsi.

Аз този уикенд се бях заел сериозно с това и вече се ориентирах в обстановката. В AtrCam наистина могат да се правят 3D модели, но е доста тегаво, поне аз с такова впечатление оставам. От друга страна има много полезни инструменти за създаване на 3D модели от растерни изображения (снимки или картинки), което е прекрасно ако искаш да гравираш нещо например, така че за в бъдеще ще я разуча.

Междувременно успях да си инсталирам SolidCam 12, което е приставка за SolidWorks и там нещата са доста по познати и по близки до мен, а и фактът че Cad и Cam програмата са интегрирани в един софтуер е много полезна и удобна за работа.

Сега остава да си взема някакъв нормален шпиндел и може и да заработи и моята машина, че за сега само рисува и нищо друго не прави 
PhD - специалист
ЗДравейте, оказах се прав - енкодера с който правих пробите се оказа негоден и причината за грешката беше в него. Смених двигателя и енкодера и всичко е точно - цял ден експерименти и нито една сигнализация за грешка :)
nunep - специалист
PhD, би ли казакал параметрите на систамата:
U захранващо, PPR, I лимит, KG, R coil, Max RPM i P0..P7
като го настройвам работи. ама в МАСН така и немога да стигна висока скорост - светва му червената лампа и край.
PhD - специалист
захранващо напрежение 15V, PPR = 500, KG = 10mV/V, Rcoil = 3, RPMmax = 4200
P0 = 300
P1 = 2048
P2 = 768
P3 = 96
P4 = 180
P5 = 1360
P6 = 6656
P7 = 32.
В мах3 съм със следните настройки - steps per mm = 80, vel = 1100, acc = 240 step pulse = 1us dir pulse = 1us.
wall - помощник
Здравейте,
в нета попаднах на една пловдивска фирма, дето продава линейни направляващи, плъзгащи лагери и гайки за трапецовиден винт от някаква самосмазваща пластмаса на немската фирма ХЕНЛИХ. Някой от форумците ползвал ли е от тези изделия и може ли да сподели какви са плюсовете и минусите в практическо и ценово отношение. Ако искам такава информация от фирмата, веднага ще ме качат на асансьора - по-добре да проговори практиката. Със сигурност ще бъде полезно за начеващите като мен.
angelfilev - специалист
wall написа:
Здравейте,
в нета попаднах на една пловдивска фирма, дето продава линейни направляващи, плъзгащи лагери и гайки за трапецовиден винт от някаква самосмазваща пластмаса на немската фирма ХЕНЛИХ. Някой от форумците ползвал ли е от тези изделия и може ли да сподели какви са плюсовете и минусите в практическо и ценово отношение. Ако искам такава информация от фирмата, веднага ще ме качат на асансьора - по-добре да проговори практиката. Със сигурност ще бъде полезно за начеващите като мен.
Хенлих е търговска фирма, а пластмасовите им изделия са на немска фирма igus.
http://www.atlas-technik.com/index.php? ... ng=bg&id=4

Предполагам, че цените неприятно ще те изненадат.
За гайките не мога да кажа нищо, вероятно са добри, но със сигурност са нужни две за да се обере луфта.
Във фирмата купуваме втулки. Издръжливи са, но не са за точни механизми каквито обсъждаме в темата. Цената им е близка до линейните лагери на Ексорор, а кръглите им направляващи са от анодирани алуминиеви сплави.
За себе си не бих купил нищо.
wall - помощник
Да, за това говорех - мнението на потребителя, а не на търговеца!
Благодаря, друже!
dobrev - специалист
wall написа:
Здравейте,
Ако фирмата е Бактрейд Явор, винтовете предлагани от тях са много меки / при отварянето на опаковката одрасках винта с макетния нож/ и трябва да се внимава много при обработката. За Y и Z съм сложил: Винт с трапецовидна резба дясна Material: C15 L=1000мм Tr. 12 x 3 640 012 00
Гайките нямат луфт по дължина на оста /пробата е на ръка - все още не съм подкарал машината/ Гайките са: Гайка с трапецовидна резба дясна Material: Plastic (PA6.6 with MoS2) Tr. 12 x 3 643 412 00
За тяло на гайката ползвам корпус от линеен лагер от фирма exoror

Прикачен файл

10062012302.jpg
nunep - специалист
Здравейте, от Exoror купих направляващи и 2 блокчета. На снимката се вижда блокчето монтирано на релсата. Но, за какво са двата типа болтчета и черните шайбички (тапички), които бяха в комплекта?

Прикачен файл

DSC04152.JPG

Прикачен файл

DSC04153.JPG
georgi1 - напреднал
Тапите се слагат на направляващите и предпазват отворите да не се пълнят с боклуци.
Винтовете предполагам са за запушване на смазващите отвори на каретката, там обикновено се навива гресьорка за периодично смазване.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: