velsi написа:Благодаря за отговора на Velsi.otico написа:Аз имам един такъв въпрос. В ArtCam могат ли да се импортват вече създадени на друга програма (например Solid Works) 3D модели или трябва да се прави всичко в ArtCam. Питам защото нещо ми се губи връзката между модела, генерирането на начина по който ще се изработи (тоест от къде ще мине инструмента по колко пъти и т.н.т.) и създаването на G-кода който машината да изпълнява.Арткам не отваря модели от SolidWorks. Имаше някакъв вариант с врътки между програми, конвертиране от едно в друго, но вече не помня как. Директно не става. Друг е въпроса, че някакви 3Д модели можеш да правиш и директно в Арткам.
Аз този уикенд се бях заел сериозно с това и вече се ориентирах в обстановката. В AtrCam наистина могат да се правят 3D модели, но е доста тегаво, поне аз с такова впечатление оставам. От друга страна има много полезни инструменти за създаване на 3D модели от растерни изображения (снимки или картинки), което е прекрасно ако искаш да гравираш нещо например, така че за в бъдеще ще я разуча.
Междувременно успях да си инсталирам SolidCam 12, което е приставка за SolidWorks и там нещата са доста по познати и по близки до мен, а и фактът че Cad и Cam програмата са интегрирани в един софтуер е много полезна и удобна за работа.
Сега остава да си взема някакъв нормален шпиндел и може и да заработи и моята машина, че за сега само рисува и нищо друго не прави