Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
Колеги на вилата имам лозница, която е там поне от 35 години. Последните 15 е на самотек и още ражда, макар и малко ситни гроздове. Но това е нормално, ни мотика, ни вода е видяла. Сега оправям вилата и двора и там където са посадени се налага да мине пътека. Мога ли да запазя резници или да размножа същия сорт, който вече има отлична приспособеност към мястото. Идеята е ми е да запазя сорта, да махна старите и да сложа нови от същото "котило", но на няколко метра встрани. Много съм бос в лозарството и сега се уча.
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Колеги на вилата имам лозница, която е там поне от 35 години. Последните 15 е на самотек и още ражда, макар и малко ситни гроздове. Но това е нормално, ни мотика, ни вода е видяла. Сега оправям вилата и двора и там където са посадени се налага да мине пътека. Мога ли да запазя резници или да размножа същия сорт, който вече има отлична приспособеност към мястото. Идеята е ми е да запазя сорта, да махна старите и да сложа нови от същото "котило", но на няколко метра встрани. Много съм бос в лозарството и сега се уча.
Може, отрязваш тазгодишна пръчка добре озряла /да е кафява на цвят/, колкото е възможно по-дълга като в долният край където ще я режеш оставяш от по-старата /където е избила тазгодишната/ около 10см. от старата да се получи нещо като буквата "Т".Правиш си новите ямки слагаш малко оборска тор, вода и забиваш долният крйи на пръчката в ямката, като започваш да я усукваш около стените на ямката /същевременно запълваш с пръсти и трамбоваш, но гледай да не нараниш пъпките, че впоследствие от там ще се развие кореновата система.Накрая на около 1-2см. над ямката оставяш последната пъпка от пръчката/като забиваш по средата на ямката едно колче и я превързваш към него/ и я зяриваш с рохкава пръст и пилки /ситен талаш/ и отгоре слагаш изрязано половин пластмасово шише от мин.вода. Когато на пролет избие ластара леко го разриваш за да не се счупи.
tonko - напреднал
Добави и пясък към пръстта, по лесно се вкореняват. :wink: Успех!
svetoslavoff - специалист
За по-силна коренова система ямката да я направиш продълговата. Полагаш долния край на резницата хоризонтално и завиваш края и нагоре. Стефан го е описал. Можеш да го направиш в късната есен или рано напролет преди започване на сокодвижението.
Успех!
Mega - специалист
Благодаря за съветите, тези дни ще се боря ;)
Стефко - специалист
Има и друг начин, много по-сигурен, по-лесен и бърз.

Избираш най-дългата пръчка, която достига до мястото, на което си решил да има нова асма/или лоза/. Изкапаваш рано на пролет /около средата на февруари/ "окоп" с дължина примерно 1 метър и дълбок около 40-50 см. Прекарваш пръчката по дъното на окопа, и заравяш с хубава почва и оборска тор. Притъпкваш, и поливаш. Върха на пръчката привързваш към вертикален кол. Поливаш редовно окопа, но с малко вода. Още същата година ще видиш дали сорта е същия. Ако имаш време, може да изчакаш поне 2 години. Тогава/отново на пролет/ разравяш окопа на около 30 см там, където влиза пръчката. Отрязваш основната пръчка, и отново заравяш. По този начин ще имаш асма с мощна коренова система.

Има и една тънкост, която малко хора я знаят. Поне това съм установил с времето. Отнася се за лози от всякаква възраст. Всяка пролет се разкопава около основното стебло на дълбочина до 10 см, и се изрязват всички "росни" корени. По този начин се предотвратява поемането на повърхностна влага, и се стимулира развитието на кореновата система в дълбочина. Това е гаранция, че лозите няма да изсъхнат в горещините, и ще имат големи гроздове с едри зърна. Дано правилно съм го обяснил.

Извинявам се на Stefan_62, но малко неправилно е обяснил процедурата "бодни пръчка". Това се прави с пръчка на около 6-8 пъпки, и не се увива по стените на ямата.
svetoslavoff - специалист
Стефко, не разбрах при начина, който описваш какви са съмненията ти дали отводката ще е от същия сорт. Според мен не би имало разлика дали е от резница или отводка.
докера - специалист
Ако беше питал през пролетта , щях да ти кажа и още един начин за вкореняване , който е сигурен , но изисква поне един сезон време.
На село му казват разсаждане "на дълдърма" .
При рязането напролет на чукана , от който искаш да разсадиш нови лози , се оставят дълги пръчки /колкото нови искаш да разсадиш/, даже е добре още от предния сезон да ги оставиш без да им чупиш върховете . До корена изкопаваш дупка като за засаждане на нова лоза , може и по-плитка , но да е широка. Навеждаш полека пръчките и ги полягаш по дъното на дупката така , че върховете им да се показват от другата страна . Заравяш , затъпкваш и оставяш ямка за поливане . Полива се редовно през лятото.
Така тези пръчки едновременно се хранят от майката и пускат собствени корени . Към края на юли вече може да се пререже връзката със стария чукан и да се оставят до есента да си засилят корените. Напролет , ако са повече от една - ги разсаждаш по места.
Стефко - специалист
докера.

Ти четеш ли изобщо аз какво съм писал?

Има малка разлика, де.
Последна промяна от Стефко на нед окт 14, 2012 8:00 pm, променено общо 1 път.
докера - специалист
Не , защото сме писали почти едновременно :-D
Е , не съвсем , но аз се позабавих ....

Тема "Запазване на лозя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: