Колеги на вилата имам лозница, която е там поне от 35 години. Последните 15 е на самотек и още ражда, макар и малко ситни гроздове. Но това е нормално, ни мотика, ни вода е видяла. Сега оправям вилата и двора и там където са посадени се налага да мине пътека. Мога ли да запазя резници или да размножа същия сорт, който вече има отлична приспособеност към мястото. Идеята е ми е да запазя сорта, да махна старите и да сложа нови от същото "котило", но на няколко метра встрани. Много съм бос в лозарството и сега се уча.
Mega написа:Колеги на вилата имам лозница, която е там поне от 35 години. Последните 15 е на самотек и още ражда, макар и малко ситни гроздове. Но това е нормално, ни мотика, ни вода е видяла. Сега оправям вилата и двора и там където са посадени се налага да мине пътека. Мога ли да запазя резници или да размножа същия сорт, който вече има отлична приспособеност към мястото. Идеята е ми е да запазя сорта, да махна старите и да сложа нови от същото "котило", но на няколко метра встрани. Много съм бос в лозарството и сега се уча.Може, отрязваш тазгодишна пръчка добре озряла /да е кафява на цвят/, колкото е възможно по-дълга като в долният край където ще я режеш оставяш от по-старата /където е избила тазгодишната/ около 10см. от старата да се получи нещо като буквата "Т".Правиш си новите ямки слагаш малко оборска тор, вода и забиваш долният крйи на пръчката в ямката, като започваш да я усукваш около стените на ямката /същевременно запълваш с пръсти и трамбоваш, но гледай да не нараниш пъпките, че впоследствие от там ще се развие кореновата система.Накрая на около 1-2см. над ямката оставяш последната пъпка от пръчката/като забиваш по средата на ямката едно колче и я превързваш към него/ и я зяриваш с рохкава пръст и пилки /ситен талаш/ и отгоре слагаш изрязано половин пластмасово шише от мин.вода. Когато на пролет избие ластара леко го разриваш за да не се счупи.