Нека намерим най-тънките цени.
BERIYA - напреднал
Прав си колега, в кантара няма как да се излъже ама хич :lol: Ей хора тя цената се регулира сама, и да го въртим и сучем все тая, да има разлики + - 10% в различните складове, както има възможност и за пазарлък, но това пак си струва ресурс.
Впрочем като сте заправили сметки хайде направете я сами, близо е до акъла от къде идват дървата (от гората) ,та ще прескочим половината хамалогия и ще вземем моментната цена 105лв. на тон натоварени на камион (от подвозващия на превозващия), това е цената към момента на бук в района на централна Стара планина, пояснявам- самия бук не е във видът в който го слагате в печките.
професионал - специалист
Приятелю,първо не ни говори така, като че ли не знаем откъде идват и как се добиват дървата (повечето хора тук имат ясна представа), второ - против сме едно нещо да се представя за едно количество, а на практика да е съвсем друго (по-малко в повечето случаи :-D )!Какво ще стане ако всяка бензиностанция си продава горивото с различна мярка - 0,5;0,8;1л;галон,бушел,мушел и пр. и пр.Казва се цената за количество и всеки си прави сметката - но да ги няма тия евтини номерца - кубове,кубчета,формички и пр.идиотизми!Аз като купувам от търговци нарязани дърва, си ходя с метъра и питам - тази форма колко струва - ако ми отърва купувам, ако не отивам при следващия, но не питам какъв обем е - досега само един търговец не посмя да ме излъже в очите :mrgreen: - другите са нагли до откат!Поздрави и умната с дървата! :lol:
BERIYA - напреднал
На кои как да не ви говоря колега?
Сравнението с бензиностанция е - ха тоя взима барел петрол за 200лв. а на мен ми продава под формата на бензин същия за 400, че и количеството на половина.А истината е в технологичния процес ама върви обяснявай.
Нещата ги казвам както ги виждам, който е в този бизнес е наясно с проблемите, и с това, че за да си на пазара трябва да си конкурентен, на който му се вижда, че от този бизнес се изкарват милиони и пр. нека се захване, това поне не е сложно и първоначалните инвестиции не са големи.
dadko - майстор
Няма лесен бизнес, приятелю. Ние, обаче говорим за честен такъв, а когато болшинството от продавачите използват измама и мошеничество- това вече е нещо друго. Никой не ти гледа в паничката- пазарна икономика е и всеки си определя цената на продукта, калкулирайки в нея разходите си и печалбата, но когато ми продадеш пет кубика дърва, аз ти броя пари като за пет кубика, и като ги наредя вкъщи и те нямат и три- нали се сещаш дали догодина ще купя от теб?
BERIYA - напреднал
Колега за това говоря - няма как 5м3 нарязани като ги наредиш оптимално плътно да са 5м3, ако не ми вярваш отиди в най-близкото ти горско и там освен, че ще ти и обяснят, то и литература може да ти препоръчат по въпроса. 5м3 нарязани или ако са дебели нарязани и нацепени наредени плътно са м-у 7 и 9 кубика в зависимост от дебелината на дървесината и пр.
Като приемат новите наредби и забранят въглищата, брикетите и дървата да се ползват за отопление, то нещата ще си дойдат на място, пелетите, газта и тока са предполагам приемливо регулирани.Интересно дали тогава ще има недоволни?
шоп - майстор
BERIYA написа:
Колега за това говоря - няма как 5м3 нарязани като ги наредиш оптимално плътно да са 5м3, ако не ми вярваш отиди в най-близкото ти горско и там освен, че ще ти и обяснят, то и литература може да ти препоръчат по въпроса. 5м3 нарязани или ако са дебели нарязани и нацепени наредени плътно са м-у 7 и 9 кубика в зависимост от дебелината на дървесината и пр.
Като приемат новите наредби и забранят въглищата, брикетите и дървата да се ползват за отопление, то нещата ще си дойдат на място, пелетите, газта и тока са предполагам приемливо регулирани.Интересно дали тогава ще има недоволни?

Колегата Бериа определено е в час. В болдвания и оцветен текст е истината. Аз винаги взимам максимално дебели метровици и след като си ги нарежа, нацепя и наредя под навеса от 20 кубика могат да станат 35.

Прост пример: погледнете ресьорите на един камион натоварен с 5 кубика тънки дърва и ресaорите на същия камион с 5 кубика дебели метровици.

П.П За друго не съм съгласен. Едва ли скоро някое правителство ще наруши социалния мир и ще забрани отоплението с дърва и въглища.
професионал - специалист
Ще го напиша максимално просто - дано бъда разбран: Купувам 7 кубични метра нарязани и нацепени дърва и съответно плащам поисканата ми цена за 7 кубика, но след като ги наредя вкъщи искам да са отново 7 кубика, а не 5!Няма значение тънки, дебели, сухи или мокри - казват ми цената за един кубичен метър нарязани и нацепени и аз я плащам, но искам в замяна един кубичен метър, не 0,6; 0,7 и тн.Шопе,нормално е от 20 кубика метровки, като ги нарежеш, нацепиш и наредиш да излезне фигура с доста по-малък обем - да речем около 15 кубика.( ако не ги редиш за продаване :-D )Берия, няма нищо сложно в този бизнес - добиваш дърва от участъка,транспортираш ги до склада в града където ги режеш и кубираш (или пък ги продаваш така, на метровки), поставяш цена, която ти покрива разходите и формира нормална печалба, и продаваш!(дървата можеш и да ги купиш от доставчик имащ право да добива, но това ти вдига разхода) Но за да си конкурентен, трябва и да си коректен - това е качество, което започва все повече да се търси в бизнеса, и е своего рода гаранция за успех!
BERIYA - напреднал
Колега аз също отново ще обясня, със същата цел - да се изясни и уточни.
Куб. метър дърва са 1/1/1 м.
- плътен кубик - приема количеството дърва които се побират в 1 куб.м. без празнини м-у тях.
- пространствен кубик - простичко може да си обясним, като кол. дърва наредени в 1м.куб. (т.е. с празнини м-у тях)
- нарязани дърва - от 1 пространствен кубик се получава от 0,6 до 0,8 м.куб. нарязани дърва (в зависимост от дебелина, вид дървесина и пр.)
Т.е. примерно ако в склада е влезнал 1кубик космат дъб, то след нарязване същия ще е до 0,7 от кубика, и ако сложим този кубик до предишния примерно цер или летен дъб или акация или ......... то ще има разминаване в кубиците нарязани дърва. С цел да се избегнат тези разминавания и да се избегнат горните обяснения по складовете дървата се продават на кръстосано наредени фигури 1/1/1 или кубове с различни параметри.
Човек като си реди дървата в къщи ги реди по начин „максимално" да запълни празнините, ако така наредени дървата му излизат над 0,6м.куб. то той реално няма как да претендира пред горско или пр., че е излъган, от 0,6м.куб. нагоре е в плюс, че е избрал да работи с конкретния доставчик.
Отново казвам който се чувства излъган нека да отиде с превозния билет до съответното горско в региона, от там да поиска проверка и обяснение.
професионал - специалист
Приятелю,мен не ме интересува първоначалния вид и размер на материала - интересува ме конкретната форма - какъв обем е тя и какви пари струва!!!Ако купувам греда със сечение 15/15, не ме интересува от какъв по размер бор е избичена - интересува ме крайния продукт и няма да плащам и капаците я!!!Не искаш или не можеш да разбереш това елементарно нещо?Във цената на продукта се калкулират всички загуби,вложения и разходи, но не се компенсират с разлика от обявеното количество. :x
BERIYA - напреднал
На приказки е така, само дето като тръгнеш по складовете едва ли би взел 1м.куб за 120 лв. като в съседния склад превидно същите дърва са по 75лв. за 1м.куб., а за да получиш това за което пишеш, то цената е първата.
Преди малко прочетох една статия с линк от тема в този форум, та един някой си (Едуард Стърнс) добре е определил в нея понятието тарикат, докато всички не излезнем от него все ще сме недоволни, с това не искам да обидя някой, а просто да кажа, тарикатите се опитват с тарикатски номера да угодят на другите тарикати.
Спирам да пиша в темата, щото не знам къде в София има дърва на метър, а останалото макар и идейно да е свързано с темата, то своево рода си клони към спам.
ПП. Дано търсещите да намерят това което търсят :drinkers:

Тема "къде в София има дърва на метър??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: