torbalan написа:Таниииииии, за това има проектант - ти трябва да се съобразяваш с него...
Когато купиш жилище и предпазителя е 16, 25 или 40 ампера, ако се случи да пада - трябва да разтовариш, а не да го сменяш с по-голям...
Ако сам си проектираш нещо и знаеш предварително, че печката ще е 10, 12 или 15 киловата, спокойно може да съобразиш инсталацията с това...
НО ПРИ СЪЩЕСТВУВАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ПРОЕКТА, А НЕ ДА СЛАГАШ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДПАЗИТЕЛИ
Тани написа:По-горе съм дал отговора отново и за предпазителя и за кабела, защото винаги трябва да са съобразени един с друг, без значение от консуматора, което дава отговор и на ОНАЗИ тема!Торбалане, я отново прочети какво съм написал и ми посочи къде точно съм писал да се сложи по-голям предпазител! Не ми вкарвай думи в устата! Написал съм , че може да сложиш (проектанта да сложи) поодходящ за консуматора предпазител ЕДИНСТВЕНО, АКО КАБЕЛА ГО ПОЗВОЛЯВА! Хайде сега прочети темата от начало до край и дай ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА ПИТАЩИЯ!Ако имаме печка 10kW , не бива да съобразяване предпазителя с мощността ѝ , а само с кабела с който е захранена , иначе казано предпазителя зависи от сечението на кабела, а не от консуматора