• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
torbalan написа:
Таниииииии, за това има проектант - ти трябва да се съобразяваш с него...

Когато купиш жилище и предпазителя е 16, 25 или 40 ампера, ако се случи да пада - трябва да разтовариш, а не да го сменяш с по-голям...

Ако сам си проектираш нещо и знаеш предварително, че печката ще е 10, 12 или 15 киловата, спокойно може да съобразиш инсталацията с това...

НО ПРИ СЪЩЕСТВУВАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ПРОЕКТА, А НЕ ДА СЛАГАШ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДПАЗИТЕЛИ :)
Тани написа:
По-горе съм дал отговора отново и за предпазителя и за кабела, защото винаги трябва да са съобразени един с друг, без значение от консуматора, което дава отговор и на ОНАЗИ тема! :wink: Ако имаме печка 10kW , не бива да съобразяване предпазителя с мощността ѝ , а само с кабела с който е захранена , иначе казано предпазителя зависи от сечението на кабела, а не от консуматора :wink:
Торбалане, я отново прочети какво съм написал и ми посочи къде точно съм писал да се сложи по-голям предпазител! Не ми вкарвай думи в устата! Написал съм , че може да сложиш (проектанта да сложи) поодходящ за консуматора предпазител ЕДИНСТВЕНО, АКО КАБЕЛА ГО ПОЗВОЛЯВА! Хайде сега прочети темата от начало до край и дай ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА ПИТАЩИЯ!
fikata - майстор
evil вече е отговорил.Имаме нормално изпълнена инсталация и нормално свързане на уред към нея по подразбиране. Със защитното зануляване или заземяване на металния корпус на ел.уред се създава предварително предпоставка за късо съединение при внезапно офазяване на корпуса..
Късо съединение, при което предпазителя реагира и изключва захранването.
torbalan - Дървен философ
Тани написа:
torbalan написа:
Таниииииии, за това има проектант - ти трябва да се съобразяваш с него...

Когато купиш жилище и предпазителя е 16, 25 или 40 ампера, ако се случи да пада - трябва да разтовариш, а не да го сменяш с по-голям...

Ако сам си проектираш нещо и знаеш предварително, че печката ще е 10, 12 или 15 киловата, спокойно може да съобразиш инсталацията с това...

НО ПРИ СЪЩЕСТВУВАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ПРОЕКТА, А НЕ ДА СЛАГАШ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДПАЗИТЕЛИ :)
Тани написа:
По-горе съм дал отговора отново и за предпазителя и за кабела, защото винаги трябва да са съобразени един с друг, без значение от консуматора, което дава отговор и на ОНАЗИ тема! :wink: Ако имаме печка 10kW , не бива да съобразяване предпазителя с мощността ѝ , а само с кабела с който е захранена , иначе казано предпазителя зависи от сечението на кабела, а не от консуматора :wink:
Торбалане, я отново прочети какво съм написал и ми посочи къде точно съм писал да се сложи по-голям предпазител! Не ми вкарвай думи в устата! Написал съм , че може да сложиш (проектанта да сложи) поодходящ за консуматора предпазител ЕДИНСТВЕНО, АКО КАБЕЛА ГО ПОЗВОЛЯВА! Хайде сега прочети темата от начало до край и дай ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА ПИТАЩИЯ!
Наща работа стана "не е врат, ами шия..."
Нали и аз същото казвам... След като има проект, предполага се че проектанта ги е съобразил тез неща...
vlad0 - специалист
Привет колеги, може би заради това, че не разбирам нищо от тоци се стигна до тази ситуация. Моля сега да помогнете да оправим нещата. На първо време кажете земното правилно ли е изпълнено, тоест сега проводника за земно си е свързан в контактите/шуко/ и всички "земни" са вързани на куп в таблото и от там с многожилен кабел и 5-6 кола в земята, това добре ли е? Колегата ми е написал някакви схеми на латиница, но както казах за мен са непонятни. За дефектнотоковата ще изчета темата и ще действам. До колкото разбирам до тук единственото непоправимо е че е прекаран кабел 2.5 мм2 за печката, АП-тата се подменят лесно.

Поздрави!
shadow__01 - майстор
Добре си е земното. Кабела наистина е тънък за такъв консуматор, но не можеш да го смениш. На жило 2.5mm^2 му дават 16 ампера максимален ток. Предпазител 16A ако не се пускат много неща на печката едновременно или 25A ако фурната си е мощна. Кабела ще се товари, но нищo не можеш да направиш освен да пуснеш външен кабел от таблото скрит в кабелен канал до печката.
vlad0 - специалист
:thumbs: Благодаря! Радвам се че поне земното е направено добре. Ще сложа предпазител 20А и ако се товари ще му мисля тогава. Добре че още не съм довършил цялата къща и още има вариати за прокарване на кабел/е може 1-2 метра да са в кабелен канал но няма да е болка за умиране.
velas - специалист
Прекарай повечко кабели... :wink:
fikata - майстор
vlad0 написа:
:thumbs: Благодаря! Радвам се че поне земното е направено добре. Ще сложа предпазител 20А и ако се товари ще му мисля тогава. Добре че още не съм довършил цялата къща и още има вариати за прокарване на кабел/е може 1-2 метра да са в кабелен канал но няма да е болка за умиране.
Сянката не може да ти каже,че земното ти е добре или не.Не бързай да се радваш.Броят на заземителните колци не е гаранция за "доброто земно",защото то зависи и от вида на почвата където те се забити като структура и влажност на земята и разположението на заземителите.
Когато получиш протокол от ел.лаборатория,че преходното ти съпротивление към земята е в норми,тогава може да се радваш.
Сечението на проводника от от заземителите до заземителната клема трябва да е равно на сечението на нулевия проводник на захранването на обекта. А сечението на нулевия проводник трябва да е равно на фазов проводник при захранване със сечение на тези проводници ДО: по малко или равно на 16 кв.мм.
Последна промяна от fikata на вт окт 23, 2012 2:15 pm, променено общо 1 път.
vlad0 - специалист
Коловете са повече ама ме е срам да си кажа :-D . То това с коловете беше една друга тема пак разрешена благодарение на форума. Иначе от лабораторията мериха и всичко си беше ОК/ щото иначе няма акт16/ ама пак АП-то не падна и за това беше тази тема.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Въпрос за АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: