Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, на всички налага ми се да сменя таблото, на квартирата понеже от миналата година имаме проблем с един от автоматичните предпазители, когато пуснехме 2 печки(духалки) по 2 Kw предпазителя падаше, но не предприехме нищо просто продължихме да ги пускаме по на 1 Кw и 2-те и предпазителя падаше доста по-рядко. Та преди 2 дена реших, че тази година няма да стане така и се качих да разгледам старото табло със ужас установих, че на 10 А предпазител са вързани контактите, че и осветлението на почти целият апартамент а другите 2 предпазителя, които са по 20 А(единият даже не се използва понеже е за бойлера а ние сме на централна топла вода),са в "почивка" на единият има само вързани 2 контакта и 2 лампи. Та купихме едно ново четиримодулно табло и наш познат ни даде 3 предпазителя 1х25А 1х16А и 1х10А аз имах още 1 който е 32 А(сложил съм го за главен). Та бих искал да ви попитам, ако можете да ме посъветвате, как е по правилно да се направи и начина, който съм приложил по-долу в публикацията приемлив ли е? По принцип прочетох 2-3 теми из форума и там беше споменато, че според зависи от къде ти идват проводниците там се слага шината един вид, ако идват отдолу шината се закача горе,а ако идват от горе шината се закача долу. Това е като цяло, което ме интересува, а по принцип за в бъдеще най-вероятно ще закупя един по-голям предпазител за главен да речем 50 А защото 32А е малък като, че ли макар, че сумарно в апартамента няма много електроуреди и други консуматори. Просто през зимата заради печките става този проблем.

Изображение

Това е благодаря ви предварително!
hidrazin - майстор
Преди да слагаш по-мощни предпазители си виж кабелите колко са дебели на всеки кръг.
Особенно този с печките. Ако кабела ти е тънък не може да слагаш по-голям предпазител.
:partyman:
galin56 - специалист
Ми схемата, която си дал е абсолютно вярна. Само главния е малък като ампераж. Но ти като казваш, че бойлер нямате тогава бива. Иначе при пускане на бойлера главния щеше да пада почти винаги. Така, че щом са ти такива кабелите действай. Съобрази бушоните и с кабелите. Ако имаш по-дебели кабели слагай по-големи бушони, ако не монтирай така и си ОК.
hidrazin написа:
Преди да слагаш по-мощни предпазители си виж кабелите колко са дебели на всеки кръг.
Особенно този с печките. Ако кабела ти е тънък не може да слагаш по-голям предпазител.
Да и мене това малко ме притеснява, защото все още не съм свалял старото табло и съдейки по начина по-който е работило таблото има голяма вероятност да не е съобразено със всякакви стандарти. Но затова пък говорих с още един приятел, който работи във фирма за ел. услуги и той ми препоръча, ако кабела, който е за контактите е прекалено тънък, да си взема 20 метра кабел 3 квадрата поне и да си взема фаза директно от таблото и да го закача там на единият предпазител и така поне да изкараме зимата :).

Благодаря за съветите и на 2-ма ви ще са ми от полза :)
fox_vt - майстор
За бойлера си сложи 20 А предпазител особенно ако напрежението ти е над 220 в (ако си близо до трафа),тия 16 А са прекалено на ръба все пак няма да разчиташ да те спасява от претоварване а от късо.
lz1tar - специалист
3 квадрата кабел трудно ще намериш
lz1tar написа:
3 квадрата кабел трудно ще намериш
Явно са о стари стандарти тия 3 квадратни, понеже имам доста кабели(над 20 годишни) и може и да има и такива но както и да е. Тука намерих някаква заповед и си извадих от там някаква табличка със сечения и стандарти. Та интересува ме тези стандарти валидни ли са още или са старички и те вече?

http://artists-corner.net/standarts.html - Табличка
PCL82 - майстор
Да актуална е тази таблица и не е променяна от повече от 40 години. Това са си стандартни сечения за жилищни сгради и те ще си останат такива още много години.
fikata - майстор
А защо аз табличка не мога да я прочета?
hidrazin - майстор
Не знам. Аз я чета, но сега като се загледах видях че 4-те квадрата меден никъде го няма.

Тема "Автоматичен предпазител - Въпрос?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: