Недостатъка на фотоволтаичната енергия е, че я няма, когато е най-много необходима. Какъв е смисъла от монтирана ХХХ мегавата фотоволтаични мощности, когато са ни най-необходими, т.е. в сутрешния и вечерния пик, те тогава бездействат. За домашни потреби, може. Да ни разтоварят сметките, от постоянните малки товари в светлата част на денонощието става. Но да разчита икономиката на енергия от тях, да сключва договори с железни клаузи, и да разчита на ФЕЦ 
товари, но на каква цена? Докато възвращаемостта на инвестицията не падне под 3-5 години не мисля, че е подходящо. За сега си е
набутване. Освен това панелите стареят. Дори и да е здрав след 10 години няма да е толкова ефективен. Производителите се кълнат,
че след 25 години ефективността ще им падне с примерно не повече от 20%, но ти дават гаранция от 5 години.
Общо взето соларните панели са конструирани за други цели - военна и космическа промишленост, захранване на отдалечени обекти
в слабо населени и безлюдни райони, където в близост няма енергийна система. Да, тогава е оправдано. Просто някои хора видяха в тях
възможност да инвестират пари и да направят добра печалба за сметка на ясно кого.
Това с метана е интересна идея. Сега ми хрумва и нещо друго - водноелектрическа централа в комбинация с ФЕЦ, който да захранва помпи
връщащи водата обратно.
Далеч не съм противник на възобновяемите източници. Петролът и нефтът вървят здраво към изчерпване. Ядреното гориво и то не неизчерпаемо.
Някой ден, може би .....