Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
Недостатъка на фотоволтаичната енергия е, че я няма, когато е най-много необходима. Какъв е смисъла от монтирана ХХХ мегавата фотоволтаични мощности, когато са ни най-необходими, т.е. в сутрешния и вечерния пик, те тогава бездействат. За домашни потреби, може. Да ни разтоварят сметките, от постоянните малки товари в светлата част на денонощието става. Но да разчита икономиката на енергия от тях, да сключва договори с железни клаузи, и да разчита на ФЕЦ [-X
hidrazin - майстор
Интересна тема се заформи. За домашна употреба все още не са подходящи. Ще ти разтовари потреблението в светлата част за малки
товари, но на каква цена? Докато възвращаемостта на инвестицията не падне под 3-5 години не мисля, че е подходящо. За сега си е
набутване. Освен това панелите стареят. Дори и да е здрав след 10 години няма да е толкова ефективен. Производителите се кълнат,
че след 25 години ефективността ще им падне с примерно не повече от 20%, но ти дават гаранция от 5 години. :-D
Общо взето соларните панели са конструирани за други цели - военна и космическа промишленост, захранване на отдалечени обекти
в слабо населени и безлюдни райони, където в близост няма енергийна система. Да, тогава е оправдано. Просто някои хора видяха в тях
възможност да инвестират пари и да направят добра печалба за сметка на ясно кого. :lol:
Това с метана е интересна идея. Сега ми хрумва и нещо друго - водноелектрическа централа в комбинация с ФЕЦ, който да захранва помпи
връщащи водата обратно.
Далеч не съм противник на възобновяемите източници. Петролът и нефтът вървят здраво към изчерпване. Ядреното гориво и то не неизчерпаемо.
Някой ден, може би .....
:partyman:
alsted - майстор
fbr написа:
... когато са ни най-необходими, т.е. в сутрешния и вечерния пик, те тогава бездействат. За домашни потреби, може. Да ни разтоварят сметките, от постоянните малки товари в светлата част на денонощието става.
Тогава по принцип изнемогва енергийната мрежа и за целта са направени ВЕЦ-овете. Те са достатъчно "мобилни" да се пускат в конкретни периоди. В тяхна помощ идва ПАВЕЦ. Той се явява акумулаторен елемент за неоползотворената нощна енергия. Какво й е КПД-то? Знае ли някой да каже: ако днес се изразходват 100кVV за да се качи вода в язовир, утре колко енеррия би се получила при източването й?

ПП hidrazin ме е изпреварил, но оставям поста си така.
.
8180 - майстор
PCL82 написа:
Както виждате числата в часове и kWh/м2. са едни и същи, защото това всъщност е едно и също число изразено по различен начин заради соларната константа от 1000W/m2.
Сигурно не е трудно да се намери отговорът, но ще си позволя малко въпросчете:
* Тази соларна константа сумарно за целия спектър ли важи и, вероятно, има някакво известно спектрално разпределение?
* В тази връзка какво "хващат" фотоволтаиците и какво "термо"-панелите? Срещал съм все по ~1000 и за двата вида.
* И пак в тази връзка. В др. тема Професорът изложи мнение, че двата вида панели работят с различни дължини на вълните, които от своя страна имат различно пречупване в атмосферата.
Ако това е така (за интересуващия ни обхват), ми възниква въпросът защо все пак възприемаме околния свят нормално, а не като през развален цветен телевизор? Бих се съгласил с някакво поглъщане на части от спектъра сутрин/вечер (облачно/мъгла) с предимство на червеното (цветното), но ок.10о от дифракция м/у ИЧ и видими лъчи ми идва в повече.

П.П. По принцип, опитът да се акумулира в БГВ (линка в първия отговор) ми се струва смислен по темата.
alsted - майстор
2v6 написа:
След последното увеличение на тока и спадането на цената на колекторите вече използването на фотоволтаичните колектори за битови нужди добива смисъл.
При цена 2 лв/Wp и дневна тарифа 0.2 лв/kWh изплащането на такъв колектор става за по-малко от 10 години :!:

Някой ползва ли фотоволтаичен колектор за загряване на бойлер?
Я кажи твойта слънцеследяща система за колко я продаде или по-скоро за колко време би се изплатила тя? Би ли споделил всъщност защо я продаде?
hidrazin - майстор
Срещал съм все по ~1000 и за двата вида.
Какво е това 1000? Ако е ватове термопанелите се доближават до там.
Фотоволтаиците са мноооооого далеч от там.
8180 - майстор
hidrazin написа:
Какво е това 1000? Ако е ватове термопанелите се доближават до там.
Фотоволтаиците са мноооооого далеч от там.
Имаше една приказка - "Не съм запознат с въпроса, но ще му отговоря по същество".
Откъде ли се сетих. :?
Не са и "ватове", ама кой да чете.
Както ЯСНО е почернено, става дума за въпросната "СОЛАРНА КОНСТАНТА", която едва ли се влияе от наличието на панели в близост. :)
hidrazin - майстор
Опааа... Сърдечно се извинявам. :roll: Съгласен, че не догледах!
А относно:
"Не съм запознат с въпроса, но ще му отговоря по същество".
[-X Говори само за себе си! Ето ти малко данни.
Изображение

Ако искаш по-точно за някой регион може да се пробваш тук:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/r ... n=&europe=
Пък общо взето силициевите панели успяват да превърнат 14-16% от падащата върху тях енергия.
При термопанелите за топла вода отива към 60%. Сега пробват едни нови - хем правят ток, хем и
топла вода. Така и подобряват КПД-то на фотоволтиците. И те не обичат много да им е топло. :-D

Последна промяна от hidrazin на пон окт 29, 2012 7:36 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
Хубаво е да се вметне,че с влизането си в Европейския съюз през 2007г,България приема,автоматично протокола на Киото

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 1%82%D0%BE

А кога ще го изпълни,и по какъв начин,зависи ЕДИНСТВЕНО от решенията на правителството.
8180 - майстор
hidrazin,
Като правило, ценя мненията ти.
Извън майтапите - с приведените данни "съм запознат". И двете се водят за фотоволтаици, но за друго бяха питанията.
Тук е поводът:
viewtopic.php?p=439757#p439757

Там не исках да "цапам" темата със странични дискусии, а тук по-теоретично тръгна темата.

Тема "Електрозахранване с фотоволтаичен колектор -слънчева батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: