• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Как ще го покриеш?Не искам да се заяждам (коментарите ти в голямата част са смислени - затова и си играя толкова да обсня къде грешиш) ама в случея говориш неща на изуст .Да оставим на страна ,че съм изчислил 7-8 сгради ,а ти дори не си виждал PHPP на живо (поне доколкото разбирам от коментарите ти) ,но сикаш да кажеш че хората занимавли се с правенето на над 30 000 такива сгради (включително няколко в България) са балами да слагата 35см изолация (след 20 см. нещата вече наистина стават по-сложни) , да правят къщата непропусклива и да инвестират в дограма (а за истински пасивната има значение монтажа и стъклоразделителя което пак си става усилие) и сертифицирана вентилация (дори сертифицираните производители заблуждават в "не-пасивните" си брошури) :wink:
И реалния резултат с колко се размина с изчисленията, че като чета май нямаш реализиран проект. Лошото е , че няма да разбереш защо се разминават, защото ползваш готов продукт и конкретните изчисления са скрити за теб.
Тани - модератор
Вальо, къщата на сестра ми е с 10см стиропоротвън и 5-10 см вата отвътре и троен стъклопакет с К-стъкло и повярвай ми е доста далече дори от нискоенергийна, а ти говориш за пасивна с по-малко изолация! Това е АБСУРДНО!!!
valio2007 - специалист
Тани написа:
Вальо, къщата на сестра ми е с 10см стиропоротвън и 5-10 см вата отвътре и троен стъклопакет с К-стъкло и повярвай ми е доста далече дори от нискоенергийна, а ти говориш за пасивна с по-малко изолация! Това е АБСУРДНО!!!
А другите две условия? Достатъчно е едно да пропуснеш.

И все пак си мисля , че има сериозни термомостове. Големи тераси, неправилно монтирана дограма, стълбишни клетки, козирки, калкани.

Големи южни прозорци е грешка, четох че някъде ги хвалеше.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Ето и един "ъпгрейд" на пасивната къща (доста е "модерен" в момента при западните ни съседи) които спомага цялостния разход на електричество да се намали рязко и да може да се компенсира примерно само от соларни панели на покрива.Идеята му е да се поставят две термопомпи на изхода и входа на рекуператора(нещо като мини инверторен климатик) и да се свържат към боилера за вода (буферен съд) заедно със слънчевия панел за топла вода.
Изображение
В момента цените са високи ,но по подобие на дограмите за пасивни сгарди до няколко години цената ще стане меко казано приемлива.Не е случайно че пералнята се намира до него - целта е да и подава топла вода добита от въздушната термопомпа и да снижи разхдоите на енергия за пране.

Това сме го разништвали във форума.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 80#p316518

Основен недостатък е, че ще кара предимно в режим на обледеняване. Рекуператорите замръзват, а да сложиш на изхода още един охладител .... едва ли е технология на бъдещето.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
И реалния резултат с колко се размина с изчисленията, че като чета май нямаш реализиран проект.
Софтуера съм си го закупил преди няма и година. За сега имам три "реални" сгради сметнати с него -две с РС и една чакаща РС.Има-няма ще се строят година-година и половина.После ще отнеме поне година за да се измери разминаването (ако изобщо се мери).Преди мен това са го правили над 30 000 пъти ,че и има цяло звено което после е измервало реалния резултат-ама ти си някак по "хитър" от тях :? Как точно очакваш да ти отговоря :? . Ако пък случайно пък ме питаш колко реализирани проекта имам...... :rolleyes: :lol:
Интересно като си толкова "харабия" - какаъв е релания резултат на твоите построени и проверени "с 10 см. изолация" ,след като на всички освен теб е ясно че тия цифри са практически невъзможни.
Понеже го удари на "лични нападки" ти отговарям за последно.Със здраве си "заравяй главата в пясъка" щом така ти е по-комфортно.
Тани написа:
Апартамента в които живея го проектирах далечната 2006-та когато "изолация" като цяло беше мръсна дума ,а "финансовата криза" беше нещо немислимо.Тогава с някви зорове се преборих блока да е с 8см.изолация (по проект 10) .После метнах отвътре още 5 см. вата.Дограмата е PVC със стъклопакет.Изложението югозиток и югозапад.Естествено двата балкона са с по-слабо изолация и са нещо като термомост. За времето си беше "върховно изолирано" и всички ми обясняваха как трябвало да смена радиатора с по-голям защото тоя малкия нямало никва работа да свърши :mrgreen: .Не само че свърши ами и терморегулатора не мърда над 3, а сметките са му в пъти по-добри от "съвременниците ми" и тогава се заблуждавах че няма нужда от повече.Въпреки всичко едвам докарвам до към 80-90kWh/m2a което дори не е нискоенергийно (впрочем тогава беше към германския стандарт) ,а в същото време съм изолриан една идея по добре от изискванията на настоящата Наредба 7.Към днешна дата са минали "финансова криза",материалите за изолиране (не смата изолация) намалиха цените доста,енергията се качи главоломно (примерно тогава на мода беше газта и се хвърляха луди пари ви инсталации :lol: ).Сега доста хора (не само valio) минават по тоя път и се пъчат ,че са решили проблема с енергията. Ама аз по тоя път не само ,че съм минавал ми и отдавна съм п_кал по него :lol:
Последна промяна от Tsilkov на нед ное 04, 2012 9:02 pm, променено общо 2 пъти.
Фло - специалист
Пичове,клаустрофобията е страх от затворено пространство.Може да те хване и в стъклен асансьор и в голяма стая даже.Първите признаци на тази диагноза ги има колегата Тани с усещането за липсата на кислород в стаята ,при това не живее в пасивна къща.Това е то-усещането за недостиг на въздух,а като живееш в затворена къща с дебела врата като на бункер,с изкуствената вентилация ,при целогодишна стайна температура от 17-18 градуса само и само да се самодокажеш,че пестиш едни пари от енергия заболяването е в кърпа вързано.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Въпреки всичко едвам докарвам до към 80-90kWh/m2a което дори не е нискоенергийно
80kWh/m2a + 50kWh/m2a (за всичко останало) = 130 kWh/m2a

При средно статистически апартамент от 80кв.м, защото не си написал колко е площа е:
130 * 80 * 0.18лв. =1872 лв на година
или 156лв./месец
Да ти кажа аз плащам толкова в същия размер апартамент без изолация и дървена дограма на 20 години.
Тази изолация според мен е дефектна. Другия вариант е някой комшия да върти на твоя електпомер.
estqwerty - специалист
и аз имам един познат който чупи физичните закони в една панелка - да е жив и здрав добри, приятели сме и всеки път му се кефя като почне да показва сметки за ток.
вярно изолира и той здраво - отвътре, отвън , отдолу и отгоре горят тонове дърва.

спора ви е интересен.
Фло - специалист
valio2007 написа:
Tsilkov написа:
Въпреки всичко едвам докарвам до към 80-90kWh/m2a което дори не е нискоенергийно

Тази изолация според мен е дефектна. Другия вариант е някой комшия да върти на твоя електпомер.
Хе хе хе,стиропора му е дал фира още на 6-тата година.След още 2-3 г. все едно,че не го е слагал.
Тани - модератор
Фло написа:
Пичове,клаустрофобията е страх от затворено пространство.Може да те хване и в стъклен асансьор и в голяма стая даже.Първите признаци на тази диагноза ги има колегата Тани с усещането за липсата на кислород в стаята ,при това не живее в пасивна къща.Това е то-усещането за недостиг на въздух,а като живееш в затворена къща с дебела врата като на бункер,с изкуствената вентилация ,при целогодишна стайна температура от 17-18 градуса само и само да се самодокажеш,че пестиш едни пари от енергия заболяването е в кърпа вързано.
Фло , все повече се сещам за тебе когато гледам Фънки и обратното - " Абе за какво са ни тези банани бе - да не сме маймуни!"
Точно така звучат и твоите доводи! Ето какво представлява клаустрофобията:

Клаустрофобия
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Клаустрофобията (на латински: claustrum - затворен и на гръцки: φόβος - страх) е страх, фобия от тесни или затворени пространства най-вече поради реалната или илюзорна невъзможност да се избяга от тях. Счита се за една от най-разпространените фобии. Класифицира се като вид тревожност и може да доведе до паника. Такива ситуации са асансьор с много хора, затворническа килия, тунел, заключена стая, самолет, подводница, дори тесни дрехи. Около 5%-7% от населението на света страда от тази фобия.

Симптомите се изразяват предимно в срах от ограничаване на движенията и страх от задушаване. Клаустрофобията възниква, когато съзнанието представи малките пространства като опасни. Това може да е следствие на неприятно или травматично преживяване в миналото.

Не знам с какво стаята ми става по-голяма, когато отворя прозореца за една минута и го затворя отново! От друга страна не ме притеснява да легна и да заспя дори в затворен ковчег - смея да твърдя че не се страхувам почти от нищо и не се паникьосвам от нищо , дори от нещата от които се страхувам, въпреки че са животозастрашаващи в буквалния смисъл! От друга страна жена ми страда и от клуустрофобия и от страх от височини , но няма проблеми с качването в прозрачни асансьори , така че ПРЕДПОЛОЖЕНИЯТА ти отпадат!

Сега остана да кажеш къде ПРОЧЕТЕ за температурата 17-18 градуса и какви са гарантираните заболявания! Доказано е , че пасивните къщи предлагат НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИЯ микроклимат и не си намерил най-подходящата аудитория която да манипулираш ! Попитах те по-рано ти отворени ли си държиш прозорците и вратите през зимата?
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: