Tsilkov написа:Как ще го покриеш?Не искам да се заяждам (коментарите ти в голямата част са смислени - затова и си играя толкова да обсня къде грешиш) ама в случея говориш неща на изуст .Да оставим на страна ,че съм изчислил 7-8 сгради ,а ти дори не си виждал PHPP на живо (поне доколкото разбирам от коментарите ти) ,но сикаш да кажеш че хората занимавли се с правенето на над 30 000 такива сгради (включително няколко в България) са балами да слагата 35см изолация (след 20 см. нещата вече наистина стават по-сложни) , да правят къщата непропусклива и да инвестират в дограма (а за истински пасивната има значение монтажа и стъклоразделителя което пак си става усилие) и сертифицирана вентилация (дори сертифицираните производители заблуждават в "не-пасивните" си брошури)И реалния резултат с колко се размина с изчисленията, че като чета май нямаш реализиран проект. Лошото е , че няма да разбереш защо се разминават, защото ползваш готов продукт и конкретните изчисления са скрити за теб.
Всичко за този вид строителство.
valio2007
- специалист
1028 мнения в "Пасивна къща? Има ли почва у нас?"
valio2007
- специалист
Тани написа:Вальо, къщата на сестра ми е с 10см стиропоротвън и 5-10 см вата отвътре и троен стъклопакет с К-стъкло и повярвай ми е доста далече дори от нискоенергийна, а ти говориш за пасивна с по-малко изолация! Това е АБСУРДНО!!!А другите две условия? Достатъчно е едно да пропуснеш.
И все пак си мисля , че има сериозни термомостове. Големи тераси, неправилно монтирана дограма, стълбишни клетки, козирки, калкани.
Големи южни прозорци е грешка, четох че някъде ги хвалеше.
valio2007
- специалист
Tsilkov написа:Ето и един "ъпгрейд" на пасивната къща (доста е "модерен" в момента при западните ни съседи) които спомага цялостния разход на електричество да се намали рязко и да може да се компенсира примерно само от соларни панели на покрива.Идеята му е да се поставят две термопомпи на изхода и входа на рекуператора(нещо като мини инверторен климатик) и да се свържат към боилера за вода (буферен съд) заедно със слънчевия панел за топла вода.
В момента цените са високи ,но по подобие на дограмите за пасивни сгарди до няколко години цената ще стане меко казано приемлива.Не е случайно че пералнята се намира до него - целта е да и подава топла вода добита от въздушната термопомпа и да снижи разхдоите на енергия за пране.
Това сме го разништвали във форума.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 80#p316518
Основен недостатък е, че ще кара предимно в режим на обледеняване. Рекуператорите замръзват, а да сложиш на изхода още един охладител .... едва ли е технология на бъдещето.
Tsilkov
- майстор
valio2007 написа: И реалния резултат с колко се размина с изчисленията, че като чета май нямаш реализиран проект.Софтуера съм си го закупил преди няма и година. За сега имам три "реални" сгради сметнати с него -две с РС и една чакаща РС.Има-няма ще се строят година-година и половина.После ще отнеме поне година за да се измери разминаването (ако изобщо се мери).Преди мен това са го правили над 30 000 пъти ,че и има цяло звено което после е измервало реалния резултат-ама ти си някак по "хитър" от тях

Интересно като си толкова "харабия" - какаъв е релания резултат на твоите построени и проверени "с 10 см. изолация" ,след като на всички освен теб е ясно че тия цифри са практически невъзможни.
Понеже го удари на "лични нападки" ти отговарям за последно.Със здраве си "заравяй главата в пясъка" щом така ти е по-комфортно.
Тани написа:Вальо, къщата на сестра ми е с 10см стиропоротвън и 5-10 см вата отвътре и троен стъклопакет с К-стъкло и повярвай ми е доста далече дори от нискоенергийна, а ти говориш за пасивна с по-малко изолация! Това е АБСУРДНО!!!Апартамента в които живея го проектирах далечната 2006-та когато "изолация" като цяло беше мръсна дума ,а "финансовата криза" беше нещо немислимо.Тогава с някви зорове се преборих блока да е с 8см.изолация (по проект 10) .После метнах отвътре още 5 см. вата.Дограмата е PVC със стъклопакет.Изложението югозиток и югозапад.Естествено двата балкона са с по-слабо изолация и са нещо като термомост. За времето си беше "върховно изолирано" и всички ми обясняваха как трябвало да смена радиатора с по-голям защото тоя малкия нямало никва работа да свърши

Последна промяна от Tsilkov на нед ное 04, 2012 9:02 pm, променено общо 2 пъти.
Фло
- специалист
Пичове,клаустрофобията е страх от затворено пространство.Може да те хване и в стъклен асансьор и в голяма стая даже.Първите признаци на тази диагноза ги има колегата Тани с усещането за липсата на кислород в стаята ,при това не живее в пасивна къща.Това е то-усещането за недостиг на въздух,а като живееш в затворена къща с дебела врата като на бункер,с изкуствената вентилация ,при целогодишна стайна температура от 17-18 градуса само и само да се самодокажеш,че пестиш едни пари от енергия заболяването е в кърпа вързано.
valio2007
- специалист
Tsilkov написа:Въпреки всичко едвам докарвам до към 80-90kWh/m2a което дори не е нискоенергийно80kWh/m2a + 50kWh/m2a (за всичко останало) = 130 kWh/m2a
При средно статистически апартамент от 80кв.м, защото не си написал колко е площа е:
130 * 80 * 0.18лв. =1872 лв на година
или 156лв./месец
Да ти кажа аз плащам толкова в същия размер апартамент без изолация и дървена дограма на 20 години.
Тази изолация според мен е дефектна. Другия вариант е някой комшия да върти на твоя електпомер.
estqwerty
- специалист
и аз имам един познат който чупи физичните закони в една панелка - да е жив и здрав добри, приятели сме и всеки път му се кефя като почне да показва сметки за ток.
вярно изолира и той здраво - отвътре, отвън , отдолу и отгоре горят тонове дърва.
спора ви е интересен.
вярно изолира и той здраво - отвътре, отвън , отдолу и отгоре горят тонове дърва.
спора ви е интересен.
Фло
- специалист
valio2007 написа:Хе хе хе,стиропора му е дал фира още на 6-тата година.След още 2-3 г. все едно,че не го е слагал.Tsilkov написа:Въпреки всичко едвам докарвам до към 80-90kWh/m2a което дори не е нискоенергийно
Тази изолация според мен е дефектна. Другия вариант е някой комшия да върти на твоя електпомер.
Тани
- модератор
Фло написа:Пичове,клаустрофобията е страх от затворено пространство.Може да те хване и в стъклен асансьор и в голяма стая даже.Първите признаци на тази диагноза ги има колегата Тани с усещането за липсата на кислород в стаята ,при това не живее в пасивна къща.Това е то-усещането за недостиг на въздух,а като живееш в затворена къща с дебела врата като на бункер,с изкуствената вентилация ,при целогодишна стайна температура от 17-18 градуса само и само да се самодокажеш,че пестиш едни пари от енергия заболяването е в кърпа вързано.Фло , все повече се сещам за тебе когато гледам Фънки и обратното - " Абе за какво са ни тези банани бе - да не сме маймуни!"
Точно така звучат и твоите доводи! Ето какво представлява клаустрофобията:
Клаустрофобия
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клаустрофобията (на латински: claustrum - затворен и на гръцки: φόβος - страх) е страх, фобия от тесни или затворени пространства най-вече поради реалната или илюзорна невъзможност да се избяга от тях. Счита се за една от най-разпространените фобии. Класифицира се като вид тревожност и може да доведе до паника. Такива ситуации са асансьор с много хора, затворническа килия, тунел, заключена стая, самолет, подводница, дори тесни дрехи. Около 5%-7% от населението на света страда от тази фобия.
Симптомите се изразяват предимно в срах от ограничаване на движенията и страх от задушаване. Клаустрофобията възниква, когато съзнанието представи малките пространства като опасни. Това може да е следствие на неприятно или травматично преживяване в миналото.
Не знам с какво стаята ми става по-голяма, когато отворя прозореца за една минута и го затворя отново! От друга страна не ме притеснява да легна и да заспя дори в затворен ковчег - смея да твърдя че не се страхувам почти от нищо и не се паникьосвам от нищо , дори от нещата от които се страхувам, въпреки че са животозастрашаващи в буквалния смисъл! От друга страна жена ми страда и от клуустрофобия и от страх от височини , но няма проблеми с качването в прозрачни асансьори , така че ПРЕДПОЛОЖЕНИЯТА ти отпадат!
Сега остана да кажеш къде ПРОЧЕТЕ за температурата 17-18 градуса и какви са гарантираните заболявания! Доказано е , че пасивните къщи предлагат НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИЯ микроклимат и не си намерил най-подходящата аудитория която да манипулираш ! Попитах те по-рано ти отворени ли си държиш прозорците и вратите през зимата?
Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература