Тани,обижда ме обвинението,че манипулирам аудиторията.Не съм Цилков да чакам тука някой балък да клъвне на стръвта пасивна къща,да му спретна проектче и да изкарам лев,че да манипулирам когото и да е.Аз пасивната къща вече съм я построил.Колкото до клаустрофобията не си разчел достатъчно добре симптомите от уикипедията.Първият симптом за начало на заболяването е усещането за задушаване,за недостига на въздух,после е безсъзнателното свързване на това усещане с пространството.А това,че било доказано,че пасивната къща предлагала най-здравословен микроклимат ще пропусна да коментирам,щото трябва да съм най-малкото литературен критик за да коментирам художествена литература.
Извинявам се, че фактите те обиждат , но фактите са си факти и казването им на глас не изразява лично отношение към тебе! Ако искаш да си коректен , отговори ми на зададените въпроси и ще ти се извиня, ако не съм те разбрал правилно! Понеже два пъти не отговори , нека ти задам въпросите от друга гледна точка и ще ги номерирам , за да може да ти е по-лесно , пък и да не пропуснеш някой!
1.При смяна на дограмата и входната врата - широкоразпространена практика в цялата страна за къщи и апартаменти:
1.1 Всяко добавяне на някаква топлоизолация
а) влошава условията за живот в дома- колкото повече изолация - толкова по зле сметките за отопление се увеличават, конденза става повече!
б) подобрява температурния комфорт, сметката за отопление намалява , конденза и мухъла изчезват, ако са елиминирани всички термомостове!
1.2 Поставянето на рекуператор без значение каква е изолацията:
а) ще влоши условията за живот в дома !
б) ще подобри условията за живот!
2.При обитаване на пасивна къща:
2.1 Ако се отвори прозорец за да се проветри , въпреки че не е необходимо, след това къщата :
а) Ще се стопли по-бързо от стандартна къща
б) ще се стопли по-бавно от стандартна къща
2.2 Ако решим да загреем стаята до 30°С с една вентилаторна печка 2000W в сравнение със стандартната къща, стаята в пасивната :
а) ще се стопли по-бързо и с по-малко енергия за денонощие
б) ще се стопли много по-бавно и ще се изразходва много повече енергия за да се поддържа температурата
в) въобще няма да се стопли до 30°С и печката ще работи денонощно без да изключи
3. Ако в спалнята спят двама възрастни и бебе през зимата :
а) въздуха в пасивната къща ще е по-свеж през цялото денонощие без да се отваря прозореца, защото рекуператора осигурява денонощен приток на свеж въздух , като следи нивото на въглероден двуокис и при необходимост повишава или намалява дебита на входящия/изходящия въздух. Внодящия е със същата или почти същата температура и не се усеща дискомфорт от смяната на въздуха. Въздуха преминава през филтри и е пречистен от прах и полени .
б) въздуха в стандартната къща ще е по-свеж , защото сутринта е проветрено от прозореца за 5 минути да не изстине бебето
4. Как се справя човек с клаустрофобията у дома през зимата в две къщи с еднакви размери и разположение , но едната е пасивна , а другата не ? Тук оставям отговорите отворени , защото въпроса е толкова абсурден, че не се сещам дори за абсурдни отговори!
5. Болестите , които от които може да (със сигурност ще) се разболее човек, ако живее в пасивна къща са:
а) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
б) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
в) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
г) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
д) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
е) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
ж)............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............