• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Фло - специалист
Тани,обижда ме обвинението,че манипулирам аудиторията.Не съм Цилков да чакам тука някой балък да клъвне на стръвта пасивна къща,да му спретна проектче и да изкарам лев,че да манипулирам когото и да е.Аз пасивната къща вече съм я построил.Колкото до клаустрофобията не си разчел достатъчно добре симптомите от уикипедията.Първият симптом за начало на заболяването е усещането за задушаване,за недостига на въздух,после е безсъзнателното свързване на това усещане с пространството.А това,че било доказано,че пасивната къща предлагала най-здравословен микроклимат ще пропусна да коментирам,щото трябва да съм най-малкото литературен критик за да коментирам художествена литература.
Тани - модератор
Извинявам се, че фактите те обиждат , но фактите са си факти и казването им на глас не изразява лично отношение към тебе! Ако искаш да си коректен , отговори ми на зададените въпроси и ще ти се извиня, ако не съм те разбрал правилно! Понеже два пъти не отговори , нека ти задам въпросите от друга гледна точка и ще ги номерирам , за да може да ти е по-лесно , пък и да не пропуснеш някой!

1.При смяна на дограмата и входната врата - широкоразпространена практика в цялата страна за къщи и апартаменти:

1.1 Всяко добавяне на някаква топлоизолация

а) влошава условията за живот в дома- колкото повече изолация - толкова по зле сметките за отопление се увеличават, конденза става повече!
б) подобрява температурния комфорт, сметката за отопление намалява , конденза и мухъла изчезват, ако са елиминирани всички термомостове!

1.2 Поставянето на рекуператор без значение каква е изолацията:

а) ще влоши условията за живот в дома !
б) ще подобри условията за живот!

2.При обитаване на пасивна къща:

2.1 Ако се отвори прозорец за да се проветри , въпреки че не е необходимо, след това къщата :
а) Ще се стопли по-бързо от стандартна къща
б) ще се стопли по-бавно от стандартна къща

2.2 Ако решим да загреем стаята до 30°С с една вентилаторна печка 2000W в сравнение със стандартната къща, стаята в пасивната :

а) ще се стопли по-бързо и с по-малко енергия за денонощие
б) ще се стопли много по-бавно и ще се изразходва много повече енергия за да се поддържа температурата
в) въобще няма да се стопли до 30°С и печката ще работи денонощно без да изключи

3. Ако в спалнята спят двама възрастни и бебе през зимата :

а) въздуха в пасивната къща ще е по-свеж през цялото денонощие без да се отваря прозореца, защото рекуператора осигурява денонощен приток на свеж въздух , като следи нивото на въглероден двуокис и при необходимост повишава или намалява дебита на входящия/изходящия въздух. Внодящия е със същата или почти същата температура и не се усеща дискомфорт от смяната на въздуха. Въздуха преминава през филтри и е пречистен от прах и полени .
б) въздуха в стандартната къща ще е по-свеж , защото сутринта е проветрено от прозореца за 5 минути да не изстине бебето

4. Как се справя човек с клаустрофобията у дома през зимата в две къщи с еднакви размери и разположение , но едната е пасивна , а другата не ? Тук оставям отговорите отворени , защото въпроса е толкова абсурден, че не се сещам дори за абсурдни отговори!

5. Болестите , които от които може да (със сигурност ще) се разболее човек, ако живее в пасивна къща са:

а) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
б) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
в) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
г) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
д) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
е) ............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
ж)............ причина ........ в стандартна къща няма вероятност да се разболеете защото ............
valio2007 - специалист
Цилков хванал си се на една догма, която дълго време се разпостраняваше из форума.
Да те питам нещо в пасивната къща коя енергия за отопление и вентилация не трябва да надвишава 15kWh/м2?
а. топлинната
б. консумираната от доставчиците на енергия
stivemaster - майстор
Изискването е за енергия за отопление и охлаждане 15кВ/м2 годишно.А 120кВ/м2 общо за всичко останало включително вентилация с изисквания капацитет.
valio2007 - специалист
stivemaster написа:
Изискването е за енергия за отопление и охлаждане 15кВ/м2 годишно.А 120кВ/м2 общо за всичко останало включително вентилация с изисквания капацитет.
Добре така да бъде, но коя енергия? Която е отчел електромера или някаква друга?
Фло - специалист
Синдром на болната сграда - примери за това какво дишаме
със съкращения

Проблемът, наречен "синдром на болната сграда", отдавна е във фокуса на общественото внимание в много европейски страни, а за решаването му е изработен регламент.

Според асоциацията в някои от най-посещаваните бизнес и търговски центрове у нас, както и в офиси и представителни правителствени сгради посетителите и работещите там дишат опасен въздух, наситен с вируси, бактерии и токсични вещества.

Около 40% от общото запрашаване на въздуха и лошото му качество в помещенията е вследствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации.

Замърсяването е три основни вида - запрашаване, събиране на трупове на дребни животни и развитие на плесен, обясняват специалистите.

Оставени непочистени, въздухопроводите водят до появата на болестотворни организми във въздуха на помещенията - гъбички, мухъл, бактерии, вируси, както и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества.

Те предизвикват редица оплаквания у тези, които престояват по-дълго в съответната сграда - кашлица, запушен нос, екземи, главоболие и тежки алергии.

Проблемът "синдром на болната сграда" е невидим, но съществува във всяка по-стара от пет години сграда, в която "чистият" въздух се осигурява чрез вентилационни системи.

Тъй като у нас тяхното почистване не е задължително, а само желателно, отложилият се прах и други вредни частици се движат непрекъснато и се вдишват от хората, които работят и живеят в затворените помещения.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
[
Според асоциацията в някои от най-посещаваните бизнес и търговски центрове у нас, както и в офиси и представителни правителствени сгради
В удебелените думи на цитираното от теб се крие разковничето.При пасивните сгради този проблем е елеминиран. Пиша няколко разлики във вентилационната система на пасивни сгради спрямо "стандартните вентилационни системи" за обществени сгради.
- При обществените сгради не е допустимо да си отвориш прозореца (то изобщо няма отваряема част) , при пасивните можеш а за някои е задължително.
- При пасивните сгради няма т.н. "рециркулация на въздуха" която води до гореописаните от Фло проблеми.Тази инсталация работи изключително с подаване на "пресен въздух" отвън.Това е причината "пасивните сгради" да имат доста "по-твърди" изисквания спрямо "нискоенергийната".Просто въздуха за отопление е ограничен до "без рециркулация" и необходимото количество от 30м3 на човек + не по-големи разлики от 5 градуса(мисля това беше цифрата). Самия въздух си има топлинен капацитет (не голям) и от там въпросните ограничения от 10w/м2 топлинен товар ,а от тях пък 15kWhm2/a
- При пасивните сгради въздуха/нагревателя в системата е с много малки разлики и няма как да доведе до конденз и развитие на бактерии - практически наблюдавано хиляди пъти.
- Дължината на въздуховодите е минимална защото не трябва до всяка стая да ходи смукател и нагнетател. При компактна едноетажна къща цялата разводка се събира в максимум 10 м. тръби Фи160. При децентрализираната (апартаментния) дори няма разводка.
- Ако живееш в центъра на някои град до натоварена улица (все пак не всички са в гората при птичките) филтъра на рекуператора играе жизнено важна роля.
Тани - модератор
Благодаря ти за подробните отговори на всички въпроси , а и на тези , които ми зададе за да изясним казуса!

Мисля, че може да минем и на следващите въпроси: колко е вреден спорта, цигарите са полезни и липсата им води до малоумие, кислорода е вреден и не трябва да го дишаме, ядките и зеленуците са вредни и трябва да ги заменим с приемането на сандвичи и пържени картофки от Макдоналдс и Кока кола!

Упс .... ,голяма част част от тях вече си ни ги доказал!
stivemaster - майстор
Хайде така да го кажа - тая енергия която къщата потребява затова, пък откъдето искаш я вземай.Ако къщата ти може да произвежда на място ,част от това което потребява ,то тя се приближава към една по висша и наистина заветна цел, не като прокламираната в темата ,а именно "къща с близо до нулево нетно потребление на енергия". http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 035:BG:PDF Виж Член 2 ,Определения
А след като Тани сведе дилемата до : "Каква би трябвало да е мотивацията, за да си построи човек пасивна къща!" то прочетете и чл.9 на посочения документ
valio2007 - специалист
stivemaster написа:
Хайде така да го кажа - тая енергия която къщата потребява затова, пък откъдето искаш я вземай.Ако къщата ти може да произвежда на място ,част от това което потребява ,то тя се приближава към една по висша и наистина заветна цел, не като прокламираната в темата ,а именно "къща с близо до нулево нетно потребление на енергия". http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 035:BG:PDF Виж Член 2 ,Определения
А след като Тани сведе дилемата до : "Каква би трябвало да е мотивацията, за да си построи човек пасивна къща!" то прочетете и чл.9 на посочения документ

Точно така. И аз това му обясних на Цилков , но той обяви, че използвал софтуер, който е писан от по-умни от мен. Аз не споря, че са по-умни, но на задсофтуерното устройство нещо не му е ясно как се работи с този софтуер.
И какво получих - биене в гърдите колко сгради е проектирал. Тези на които си проектирал да им преработиш проектите докато не е късно, че си ги позлатил от изолации тези сгради.
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: