• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Ако къщата ти може да произвежда на място ,част от това което потребява ,то тя се приближава към една по висша и наистина заветна цел,
Напълно съм съгласен с теб. Ако сега това производство (да приемем че е константа) го прикачиш към "нискоенергийна" или още повече към "пасивна сграда" можеш спокойно да стигнеш до положителен енергиен баланс.
Пример:Нова къща строена по сравнително стандартен метод (зидария,двоен стъклопакет,5-8 см, изолация, термомостчета.......) хаби към 150 kWh2/а за отопление.Да кажем тя е 220 кв.м. РЗП и 180 квадрата полезна площ. 150Х180 = 27 GWh годишно.Приемаме ,че набиваш една торба с пари за термопомпа в зямата с КОП=3 (земам термопомпа в земята понеже е най-предвидима) и става 9 GWh годишно.За да добиеш енергията от слънчеви панели (примерно) ти трябват 60 м2 соларни панели с наклон 40 градуса гледащи на юг(отново торба с пари и разни юридически пречки).По принцип нещо напълно реализируемо ама въпроса е струва ли си всичките пари, бумаги и последваща поддръжка.
stivemaster - майстор
Ами няма да отправям квалификации Цилков ,ама първо отричате стиропора като изолатор ,не ти но групата априори разбирачи ,след това не приемате други напредничави технологии щото били мултинационални .......(това егати хипарския довод,да не казвам комунистически) ,не коментирате документите на производителите (не ви се връзва с липсата на доводи) .Накрая вече се чудите каква може да е мотивацията на човек ,да има пасивна къща след като вариантите да я постигне му ги обобщавате, както виждаме със две три суперскъпи системи.
Интересува ме можеш ли да се престрашиш и да коментираш вкратце енергоемкостта на едно такова http://www.i-domehouse.com/case.html иглу без да се спираш на форма и колко не ти харесва на теб. Аргументите ми са че конструкцията или външните стени на 45 м2 РЗП излизат 3000лв. и се правят "направи си сам" за три дни сам.
Фло - специалист
Ето някои допустими норми за чистотата на атмосферния въздух за кубичен метър и си представете,че вентилационната система на рекуператора набива в къщата 400-1000 кубика на час или само за час нормите се надвишават 1000 пъти:

Допустими норми на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух за 2010 г. съгласно действащата нормативна уредба :
Бензен - СГН+ДО - 5 мкг/м3
Финни прахови частици под10 микрона:
СДН – 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година)
СГН – 40 мкг/м3

Азотен диоксид :
СЧН – 200 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 18 пъти за една календарна година)
СГН – 40 мкг/м3
Алармен праг - 400 мкг/м3 (измерен през три последователни часа )

Серен диоксид :
СЧН – 350 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 24 пъти за една календарна година)
СДН – 125 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 3 пъти за една календарна година)
Алармен праг – 500 мкг/м3 (измерен през три последователни часа )

Озон :
Праг за информиране на населението (средно часова стойност) - 180 мкг/м3
Праг за предупреждение на населението (средно часова стойност) - 240 мкг/м3 (измерен през три последователни часа )
Краткосрочна целева норма - максимална осемчасова стойност в рамките на денонощието - 120 мкг/м3 (да не се превишава повече от 25 пъти в една календарна година, усреднено за тригодишен период)

СЧН-средна часова норма
СДН -средна дневна норма

Вдявате ли нещо как става концентрацията Цилков и Тани ?Има още десетки замръсители освен упоменатите,които си минават през филтрите.Кое от тях ,къде се "закача" като влезе в къщата във високи концентрации е дълго за обяснение и е медицинска тема за друг форум.Айде със здраве и не се уповавайте на шамански заклинания относно вентилацията на пасивната къща.Вредна е!
Тани - модератор
stivemaster явно неправилно съм се изразил или ти неправилно си ме разбрал! Не знам за останалите, но моето мнение са EPS е, че е прекрасен ТОПЛОизолатор за цената си и с много голяма вероятност ще го използвам да изолирам собствената си къща и дори съм започнал с една от стените! Не мога обаче да не отчета и недостатъците и да си заровя главата в пясъка. Именно неговите недостатъци го правят неподходящ за основен СТРОИТЕЛЕН, а не изолационен материал! Трите сантиметра бетон, могат да го предпазят от директно запалване , но само за няколко минути и след това става страшно! Ако не си виждал горяла външна изолация на жилищна сграда мога да ти потърся снимки да видиш какво е "останало" Предполагам за да се сертифицира една такава система , трябва да се спазят дадени условия , за да отговаря после на противопожарните изисквания, но заради финансовата им стойност никой после няма да ги изпълнява. В крайна сметка ще трябва Господ да пази обитателите! Това е мое мнение и не ангажирам никого с него!
Тани - модератор
Фло написа:
Ето някои допустими норми за чистотата на атмосферния въздух за кубичен метър и си представете,че вентилационната система на рекуператора набива в къщата 400-1000 кубика на час или само за час нормите се надвишават 1000 пъти:

Допустими норми на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух за 2010 г. съгласно действащата нормативна уредба :
Бензен - СГН+ДО - 5 мкг/м3
Финни прахови частици под10 микрона:
СДН – 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година)
СГН – 40 мкг/м3

Азотен диоксид :
СЧН – 200 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 18 пъти за една календарна година)
СГН – 40 мкг/м3
Алармен праг - 400 мкг/м3 (измерен през три последователни часа )

Серен диоксид :
СЧН – 350 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 24 пъти за една календарна година)
СДН – 125 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 3 пъти за една календарна година)
Алармен праг – 500 мкг/м3 (измерен през три последователни часа )

Озон :
Праг за информиране на населението (средно часова стойност) - 180 мкг/м3
Праг за предупреждение на населението (средно часова стойност) - 240 мкг/м3 (измерен през три последователни часа )
Краткосрочна целева норма - максимална осемчасова стойност в рамките на денонощието - 120 мкг/м3 (да не се превишава повече от 25 пъти в една календарна година, усреднено за тригодишен период)

СЧН-средна часова норма
СДН -средна дневна норма

Вдявате ли нещо как става концентрацията Цилков и Тани ?Има още десетки замръсители освен упоменатите,които си минават през филтрите.Кое от тях ,къде се "закача" като влезе в къщата във високи концентрации е дълго за обяснение и е медицинска тема за друг форум.Айде със здраве и не се уповавайте на шамански заклинания относно вентилацията на пасивната къща.Вредна е!

Фло , ти за малоумни ли ни имаш , та даваш все по абсурдни примери! Вземи по-добре да отговориш на някой от зададените ти въпроси!!!

Нека ти задам един МНОГО ПРОСТ ВЪПРОС!Ако в един басейн циркулира морска вода с концентрация на сол 17,3 ‰ и дебита е такъв , че целия обем на водата се сменя за един час. Каква ще стане концентрацията на сол в него след два часа, а след десет? А след 100? Вече искрено се съмнявам че пишеш тук за да си упражняваш риториката , като се опитваш да доказваш какви ли не абсурдни твърдения , които ЗНАЕШ ЧЕ НЕ СА ВЯРНИ!!!
Ако наистина искаше да водим дискусия би отговорил на въпросите по-горе!

И още няколко допълнителни - не за тебе, а за четящите темата, които искат да научат нещо.

С какво може да е по-добра липсата на вентилация от наличието на такава? Може би с натропването на въглероден двуокис и липсата на кислород?
С какво естествената вентилация ( отворен прозорец) превъзхожда вентилацията с рекуператор и филтри? Много добре си дал вредните вещества като пример по-горе - като си отвориш прозореца ВСИЧКИ ТЕ ЩЕ ВЛЯЗАТ В ДОМА ТИ! Докато филтъра/филтрите ще уловят голяма част от тях . Топлината ти ще избяга през прозореца , а рекуператора ще затопли входящия СВЕЖ въздух без никакъв разход на енергия . Като отвориш прозореца ще блезе всичкия пепел и въглероден двуокис които са по-тежки от въздуха, докато вентилацията засмуква свежия въздух от горната част на сградата, където въздуха е по чист!
jekasus - майстор
Докато си спорете за нещо с което нямате опит.
Аз да попитам - тоя рекуператор постоянно ли работи или си има режим на работа?
Фло - специалист
Тани написа:
С какво естествената вентилация ( отворен прозорец) превъзхожда вентилацията с рекуператор и филтри?
Я се сети сега,че ако ти издържаш по 1 шамар на час,пък аз ти бия 1000 шамара през тоя час какво става?
В норматива за чистотата на атмосферния въздух има Средна Часова Норма на кубик.Защо според тебе са решили нормата да е часова ?
VLADO66 - майстор
Радвам се че дискусията върви.Като гледам се оформят 2 тези:канонично изградена пасивна къща и нискоенергийна(с евентуално използване на ВЕИ)
svetliopi44 - Чирак...
фло , да не искаш да кажеш че вентилатора като набива 300 м3 на час ти ще вдишаш целия този въздух без да му дадеш шанс смукателния да го изтегли ??? :?: не ми звучи правилно
Питам защото скоро ще си слагам рекулператор в нас.
Тани - модератор
Фло, аз си държа на мнението , че ако концентрацията на дадено вещество във въздуха е едно и също , то няма значение колко въздух ще мине ПОКРАЙ мен! Аз ще си вдишам едно и също количество , а със смяната на въздуха , концентрацията на веществата е КОНСТАНТНА независимо от дебита!
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: