• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sreshtu - специалист
Тъкмо прочетох твоята тема trace74 и за да ги нямам твоите приключения съм задал тази тема. Като прочетох твоята тема се замислих дали няма да ми е удачно 2 панела 7000 на голям градус така ще грее през зимата по-добре , но въпроса с прегряването лятото си остава и за това искам да сметна добре системата за да си нямам главоболия и да преправям системата която тъкмо съм пуснал и да се ядосвам че не съм догледал вместо да се радвам че я имам. Принципно 150л бойлер и панел 7000 на Бош е добра система , но при малко тръбен път. Това ми беше първоначалната идея, но после се позамислих за загубите по трасето и реших че ще монтирам 2 панела 7000. И това не ми се видя добра идея че бойлера ще прегрява лятото, после реших да уголемя бойлера и най-многото което мога да го уголемя е до 200л. (толкова ми позволява мястото). От там установих че това ще е крайно недостатъчно за 2 панела 7000 и започнах да търся варианти при които бойлера да е 200л. и панелите да са оразмерени за този бойлер и тръбен път предложиха ми 2 панела 5000 (не ми се видя добре след като казаха че за зимата няма да е много удачно). Предложиха ми вариант с вакумно тръбен с 20 тръби , но след като разбраха че тръбния ми път е 12м. в едната посока ми предложиха 30 тръби което ми се видя доста приемливо. Не е 2 панела а е панел и половина на едно (най-общо казано). Тъй като нямам наблюдение за вакумно тръбните реших да попитам тук за моя избор и да го коментираме малко преди да дам пари. Реших да е вакумно тръбен защото ми се видяха като показатели близки до панелите на Бош 7000 ще рече по-добри от 5000, но тук има малка уловка това е на теория а аз искам да знам как е на практика. Дали ще взема 2 панела Бош 5000 или вакумно тръбен с 30 тръби цената е с разлика от 100 лева която няма да коментирам. Разликата която виждам е че едните ще ми работят добре и през зимата а другите дори и в Бош ми казаха че въпроса е малко спорен. Ако имах вариант панелите да са ми 7000 нямаше изобщо да го подлагам за коментар!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
sreshtu, моята препоръка е за 200л бойлер да сложиш 1 панел Солар 5000 или Солар 7000. Тръбния път 12м не е толкова голям и ако се изпълни както трябва - с подходяща тръба и добра изолация няма да има много загуби. Вчера взех информация как се държат още 2 системи от това лято с панели Бош - едната е с тръбен път 15м, един панел и 200л Елдом - вчера (05 ноември) водата беше 48*С. Рвугата система с с по-къс тръбен път около 5-6м в едната посока, 200л Теси и водата беше 56*С, а в панела 71*С. Но дори и да е по-ниска температурата, панела пак си е свършил работата и с едно леко доподгряване за жълти стотинки, особено при тебе както ще е на газ с високоефективен котел, просто втория панел е неизплатим, а пък лятото ще създава проблеми, ако няма консумация през деня. И като последно ще ти кажа, че Бош предлагат в ценовата си листа термосифонна система с панел Солар 5000 и бойлер 200л :wink:
2v6 - майстор
sreshtu написа:
Първия го направих преди около 15 години, втория преди 5 най-евтин до момента ми се връзва втория като се има в предвид разликата в годините. Когато правех първия ми се върза на цената на около 1,5 тона бензин. По това време бяха модерно варелите с черна боя на покривите и система на самотек. Само бойлера от неръждавейка ми се върза 5 минимални заплати. Не ми е до цената толкова колкото до ефективността на системата и времето за което ще се изплати. Няма да взема вакумно тръбен колектор който цената му е 3 500лв. а е с 2 до 5% по-ефективен от този който струва 1 500лв. Както и при плоските има някаква минимална разлика от порядъка на 2-5% в производителност и разлика в цена от порядъка на от 480 до 900лв.
Та на въпроса кой е по-добър избор плоския или вакумно тръбния?
P.S. не съм разочарован а търся вариант и за през зимата.
Най-добър е плосък фотоволтаичен :idea:
Мощността му зимно време се увеличава, за разлика от термичните с циркулираща течност.
Evgeniy - майстор
Има и вариант при който можеш да използваш предимството на вакуумните тръби на нормална цена.
Аз си сложих вакуумно тръбен колектор тип "Мокра тръба" без налягане. Един 30 тръбен който ще ти е с малко презапасяване (за около 240-250 литра го водят) монтиран на по голям наклон ще върши перфектна работа и е около 1100 лв.
Използва се вода като топлоносител и може да се направи или на дрейнбек или на отворена система.
Моята специално е на дрейнбек интегрирана е с парното - т. е използвам същата вода и през една сепентина топля бойлера с приоритет на солара. Засега спрямо плоския турски който свалих е много по добре в по студените дни и в такива с 50-70% облачност.
2v6 - майстор
Evgeniy написа:
Има и вариант при който можеш да използваш предимството на вакуумните тръби на нормална цена.
Аз си сложих вакуумно тръбен колектор тип "Мокра тръба" без налягане. Един 30 тръбен който ще ти е с малко презапасяване (за около 240-250 литра го водят) монтиран на по голям наклон ще върши перфектна работа и е около 1100 лв.
Използва се вода като топлоносител и може да се направи или на дрейнбек или на отворена система.
Моята специално е на дрейнбек интегрирана е с парното - т. е използвам същата вода и през една сепентина топля бойлера с приоритет на солара. Засега спрямо плоския турски който свалих е много по добре в по студените дни и в такива с 50-70% облачност.
И как става дренирането на вакуумните тръби :?
sreshtu - специалист
Най-добър е плосък фотоволтаичен :idea:
Мощността му зимно време се увеличава, за разлика от термичните с циркулираща течност.[/quote]
Съгласен съм само дето няма да го избия с моята консумация и за Век пък и няма да имам толкова място за да инсталирам достатъчно за да ми вършат работа.
LazarGanev знам че има бойлери на Бош 200л., но на мен мястото ми е ограничено.Мястото ми е 65/70/175 а бойлера на Бош е 184/70 няма как да го събера. Ще направя балон 165/48 и вътре в него 2 серпентини от медна тръба 16_ка на солара ще е 20м. а за котлето 25м. А за панелите Бош и дълъг тръбен път темата на trace74 мисля е доста изчерпателна. Та сега въпроса е дали 30 Китайски вакумни тръби или 2 панела 5000 на Бош. Немско качество със по стара технология или съмнително Китайско качество с по-нова технология явно това е въпроса???
Evgeniy - майстор
2v6 написа:
И как става дренирането на вакуумните тръби :?
Те не се дренират. За да замръзнат би трябвало да има арктически студ и пълна тъмнина. Дори да допуснем, че има някакво желиране или частично замръзване се получава като при полипропиленовите тръби - гладките стени и отворения край горе ще позволят приплъзване на замръзналия участък, така, че да няма повреди. През деня светлината и през най тъмния облак ще даде достатъчно топлина за размразяването.
Evgeniy - майстор
sreshtu написа:
Та сега въпроса е дали 30 Китайски вакумни тръби или 2 панела 5000 на Бош. Немско качество със по стара технология или съмнително Китайско качество с по-нова технология явно това е въпроса???
sreshtu,
Китайските вакуумни тръби с трислойно покритие са с добро качество. Те все пак са само стъклени пури и целият колектор се състои от стъкло, силиконов пръстен и колекторна част от неръждавейка - няма heat pipe. Колкото по просто, толкова по надеждно.
Аз просто казах какъв е моят избор. Той е подтикнат от следните предимства:
- обикновени тръби с алуминиева вложка вместо скъпи медни тръби и вода вместо незамръзваща течност
- липса на втора серпентина и необходимост от закупуване на нов бойлер
- лятото при достигане на висока температура контролера просто спира помпата. Колектора да си ври колкото иска, ще направи 100 градуса, не 180 или повече.

Не те агитирам, това е моето мнение по темата и то реализирано.
sreshtu - специалист
При мен системата ще е под налягане и ще е "Heat pipe" ако ще е вакумно тръбен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Вакумно тръбен срещу плосък панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: