• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Настройките с мерене на отместването ще дадат представа къде е вярната стойност, но не са абсолютни, освен ако не се мери с нещо гарантиращо точност до стотна.
При наличие на винт с известна стъпка, известен брой стъпки за оборот, евентуално и преводни съотношения, не виждам какво толко трудно има да се сметне броят на импулсите за 1 мм. Това е най-точното. Следващата степен е да се прави карта на винта и се въведат евентуални нелинейности, но това вече е висш пилотаж.
А и ми се струва, че познаването на тези основни закономерности, тяхната взаимна връзка и изчисляване, са от полза за разбиране как точно работят нещата.
Не е задължително да се прави такова измерване гарантиращо точност до стотна,защото Mah3 си прави сметките с такава точност.
Аз например съм проверявал на практика коректността на Mach3 при това измерване.
Първо съм изчислявал на ръка необходимите стъпки за мм.След това съм използвал функцията - set steps per unit- на Mach-а и съм замервал растоянието с
с обикновен шублер и третия път съм използвал мерителна линия с точност една стотна.И при трите начина стойностите са били едни и същи.
Разбирта се това важи за добре направена механика.
Поздрави
dobrev - специалист
princebg написа:
С тази версия на колегата STEPER всичко си тръгна нормално.Само единия мотор не се върти според мен както трябва,на който и да е изход на контролера да го преместя с драйвера, бучи и прави стъпки когато си иска.Не е от захранването щото и сам да е пак не се развърта добре.Има ли формула как да изчисля какви стойности да сложа в настройките за моторите ,те са 1,8- изчислих че 360*/1,8=200 стъпки за един оборот,винта ми е 25мм а стъпката му е 5мм,как да сметна колко стъпки за един милиметър прави.Въобще в графите 'скорост','ускорение','стъпка' и 'посока' какви трябва да са стойностите?
Малко в повече са ми въпросите,обаче с помоща ви се справям.
Малко помощ за тези сметки:
Motor Tuning and Setup:
Въвеждат се последователно данните за осите X, Y, Z и A.
Избирате X Axis:
Steps per – брой стъпки за 1 мм
Изчислява се:
1 оборот = 360*, ако стъпковия мотор е 1.8*, то:
360* / 1.8 = 200 стъпки за 1 оборот
При винт 12 мм със стъпка на резбата 1.75 мм:
При 1 оборот Х изминава 1.75 мм
Делят се брой стъпки за 1 оборот на стъпка резбата на винта и се получава брой
стъпки за 1 мм.
200 стъпки / 1.75 мм = 114.3 стъпки за 1 мм.
Като не забравяте да записвате данните след въвеждане: SAVE AXIS SETTINGS за
всяка от осите.
За скороста и ускорението цитирам alien:
"за съжаление останалите неща не могат да бъдат изчислени точно, максимални обороти и ускорение се тестват според машината, зависи управлението на мотора какво е, механиката, качество на изпълнението на всичко и т.н.
за това намаляш ускорението и тестваш първо до каква скорост издържа да работи стабилно и намаляш с 20%
после тестваш и ускорението до къде работи стабилно и пак слагаш 20% запас"
MrMurdjo - майстор
princebg написа:
С тази версия на колегата STEPER всичко си тръгна нормално.Само единия мотор не се върти според мен както трябва,на който и да е изход на контролера да го преместя с драйвера, бучи и прави стъпки когато си иска.
След като само местиш изхода при един и същ драйвер, презакачи мотора на друг драйвер и виж. Ако не работи, значи е мотора. Ако работи, значи драйверът нещо куца.
princebg - напреднал
Пробвал съм всички ,положението е едно и също.Още един драйвер на вятъра...
Здравейте,
сдобих се с контролер CNC3axBP2A5 от Сириус http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=162.

Мога ли да ползвам захранване от ПЦ за контролера? нужни са 12 волта/0,2 ампера и 5 волта/1 ампер.
И,ако-да,как?

Ако не се лъжа обаче ампеража на компа е значително по голям?

:?:

Прикачен файл

pic (1).jpg
pic (1).jpg (83.42 KиБ) Видяна 5988 пъти
velsi - Почетен майстор
Можеш. Аз моя точно така го захранвам.
dobrev - специалист
julikb написа:
Ако не се лъжа обаче ампеража на компа е значително по голям?
Амперажът е това, което захранването може да издържи! От там следва, че всичко до този ампераж е допустимо за него! Черна и червена жица осигуряват 5 V , жълта и черна - 12V. Черните жици са минус, другите плюс. Внимавай да не подадеш силовото захранване "Максимално допустимо захранване за мотор 35V/2.5A (Захранването зависи от типа на моторите)" преди оперативното 5V, че ще бъдеш неприятно изненадан!! Ако ползваш ATX захранване ще трябва да сложиш мост между зелената и черна жица на големия куплунг за да тръгва захранването с включване към мрежата. УСПЕХ!!!

Прикачен файл

07112012503.jpg мост с жица за стартиране на захранването
Благодаря, за изчерпателния отговор Добрев.
Точно това исках да знам. :)
dobrev - специалист
julikb написа:
Благодаря, за изчерпателния отговор Добрев.
Точно това исках да знам. :)
И още една малка подробност - някои компютърни захранвания не работят без товар т.е. най малко включен някакъв вентилатор към 12V примерно.
Зравейте колеги. Наскоро се сдобих с "Китайски контролер" от сините платки. Модела е HY-TB4DV-M. Това е 4 осен контролер с 3.5А максимален ток. Закачил съм го към 4 мотора NEMA23: 57BYGH311D-12.
Проблема ми е следния. На единия от каналите, а именно Y, го няма задържането на мотора когато другите работят. Според настройките в Мака всичко е наред. За enable сигнала за Y канала отговаря Pin 17 от паралелния порт. Проблема е в това, че при активиране на контролера трите други мотора задържат, а този за Y не. С програма за мониторинг на паралелния порт видях, че веднага след промяната на сигнала на пин 17 от low към Hi, той се връща в изходното си състояние пак в low след 1 секунда. Става така, че мотора на ос Y задържа за 1 секунда, след което спира да работи. Всичко останало сработва чудесно. При подаване на команди към канал Y всичко е наред.
Някой да се е сблъсквал с подобен проблем?
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: