MrMurdjo написа:Настройките с мерене на отместването ще дадат представа къде е вярната стойност, но не са абсолютни, освен ако не се мери с нещо гарантиращо точност до стотна.Не е задължително да се прави такова измерване гарантиращо точност до стотна,защото Mah3 си прави сметките с такава точност.
При наличие на винт с известна стъпка, известен брой стъпки за оборот, евентуално и преводни съотношения, не виждам какво толко трудно има да се сметне броят на импулсите за 1 мм. Това е най-точното. Следващата степен е да се прави карта на винта и се въведат евентуални нелинейности, но това вече е висш пилотаж.
А и ми се струва, че познаването на тези основни закономерности, тяхната взаимна връзка и изчисляване, са от полза за разбиране как точно работят нещата.
Аз например съм проверявал на практика коректността на Mach3 при това измерване.
Първо съм изчислявал на ръка необходимите стъпки за мм.След това съм използвал функцията - set steps per unit- на Mach-а и съм замервал растоянието с
с обикновен шублер и третия път съм използвал мерителна линия с точност една стотна.И при трите начина стойностите са били едни и същи.
Разбирта се това важи за добре направена механика.
Поздрави