Благодаря, Фло. То форумите са както полезни- така и вредни. Бях чел в нета- а дали не и точно тук, че целта на това претакане е да се вкара кислород, който пък бил необходим на бактериите за да протече тази млечно-кисела ферментация. Щях да слагам компресорчето не от друго, а заради мързел. Даже бях приготвил механичен таймер, за да не си играя да го включвам и изключвам всеки ден... Но- явно няма да експериментирам- да не изхвърля после цял бидон ...
dadko написа:Благодаря, Фло. То форумите са както полезни- така и вредни. Бях чел в нета- а дали не и точно тук, че целта на това претакане е да се вкара кислород, който пък бил необходим на бактериите за да протече тази млечно-кисела ферментация. Щях да слагам компресорчето не от друго, а заради мързел. Даже бях приготвил механичен таймер, за да не си играя да го включвам и изключвам всеки ден... Но- явно няма да експериментирам- да не изхвърля после цял бидон ...Виж,то не е случайно технологията да изисква зелето да е затиснато с кръстачка и паве под нивото на водата.Да не взема въздух. Компресорчето може да се ползва на един по-късен етап ,когато трябва да се стопира ферментацията на готовото зеле ,да не отиде към гниене процеса.