• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
dadko - майстор
Благодаря, Фло. То форумите са както полезни- така и вредни. Бях чел в нета- а дали не и точно тук, че целта на това претакане е да се вкара кислород, който пък бил необходим на бактериите за да протече тази млечно-кисела ферментация. Щях да слагам компресорчето не от друго, а заради мързел. Даже бях приготвил механичен таймер, за да не си играя да го включвам и изключвам всеки ден... Но- явно няма да експериментирам- да не изхвърля после цял бидон ...
Фло - специалист
dadko написа:
Благодаря, Фло. То форумите са както полезни- така и вредни. Бях чел в нета- а дали не и точно тук, че целта на това претакане е да се вкара кислород, който пък бил необходим на бактериите за да протече тази млечно-кисела ферментация. Щях да слагам компресорчето не от друго, а заради мързел. Даже бях приготвил механичен таймер, за да не си играя да го включвам и изключвам всеки ден... Но- явно няма да експериментирам- да не изхвърля после цял бидон ...
Виж,то не е случайно технологията да изисква зелето да е затиснато с кръстачка и паве под нивото на водата.Да не взема въздух. Компресорчето може да се ползва на един по-късен етап ,когато трябва да се стопира ферментацията на готовото зеле ,да не отиде към гниене процеса.
Stefan_62 - майстор
Фло написа:
dadko написа:
А аз възнамерявам да си спестя претакането и да вкарвам въздух посредством аератор (помпичка) за аквариум.
днес беше наредено в бидона, утре се налива соления разтвор.
Така може и да не ти стане киселото зеле,защото ферментацията при киселото зеле е анаеробна,извършва се от анаеробни/безкислородни/бактерии.Тоест няма нужда от въздух,че и от компресор.Смисълът на претакането е да се смесва обема вода за изравняване на концентрацията на солта в разтвора.
Става и то както при претакването. Аз до преди две години го /претаквах/ чрез обдухване. Когато го редях в бидона по средата слагах маркуч и след като го залея с вода надувах маркуча и така го " претаквах "и си ставаше перфектно. От две години смених бидона и понеже имаше канелка сега го претаквам през нея, но проблемът е че вече два пъти се забаквах и кофата преливаше :lol: и после жената :mod: :axe: и май ще преминавам пак на обдухване :lol:
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
От две години смених бидона и понеже имаше канелка сега го претаквам през нея, но проблемът е че вече два пъти се забаквах и кофата преливаше :lol: и после жената :mod: :axe: и май ще преминавам пак на обдухване :lol:
За това когато претакаш си наливаш каничка с винце/ или друга благинка/ :) и и присядаш до бидоня. Аз миналата година така правех и нямам изтърван мат,риал :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
За това когато претакаш си наливаш каничка с винце/ или друга благинка/ :) и и присядаш до бидоня. Аз миналата година така правех и нямам изтърван мат,риал :)
Утре мисля да го залагам и този път ще пробвам по твоя начин с винце :drinkers: и мезе :lol: и се надявам този път да няма :axe: :lol:
valentor - специалист
И мойто го сложих.
След дълги проучвание, в инета, направих разтвор, за 10 литра вода- 245 грама морска сол + равна супена лъжица захар. Чакане докато се разтвори/от вечерта за сутринта/; зеле около 20 кг ,наредено предимно с кочана НАДОЛУ. На дъното 2 корена хрян.Бидона омазан с лук. Утре сутрин му изливам последните 10 литра разтвор и го запечатвам до 23-24 декември. За всеки случай над зелето слагам решетка,пластмасова, и една бутилка от 1,5 литра да я затиска /, която бутилка може да се окаже на дъното, но не съвсем, щото няма как да отмести долостоящото зеле, и най-много да се наклони,заедно с решетката/.БидонЯ е 85 литра,зелето около 20 кг.,разтвора ще е около 45- 50 литра.
Други "подобрители" , като царевица,чубрица,червено зеле,червено цвекло и т.н. не съм слагал, а и не искам.
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
И мойто го сложих.
След дълги проучвание, в инета, направих разтвор, за 10 литра вода- 245 грама морска сол + равна супена лъжица захар. Чакане докато се разтвори/от вечерта за сутринта/; зеле около 20 кг ,наредено предимно с кочана НАДОЛУ. На дъното 2 корена хрян.Бидона омазан с лук. Утре сутрин му изливам последните 10 литра разтвор и го запечатвам до 23-24 декември. За всеки случай над зелето слагам решетка,пластмасова, и една бутилка от 1,5 литра да я затиска /, която бутилка може да се окаже на дъното, но не съвсем, щото няма как да отмести долостоящото зеле, и най-много да се наклони,заедно с решетката/.БидонЯ е 85 литра,зелето около 20 кг.,разтвора ще е около 45- 50 литра.
Други "подобрители" , като царевица,чубрица,червено зеле,червено цвекло и т.н. не съм слагал, а и не искам.
Не е ли малко това зеле като кг. за този литраж на бидона :shock:,моят бидон е 120л и събирам в него 50кг. зеле. Между впрочем не е лошо да сложиш поне един кочан царевица.
valentor - специалист
Stefan_62 написа:
Не е ли малко това зеле като кг. за този литраж на бидона ,моят бидон е 120л и събирам в него 50кг. зеле. Между впрочем не е лошо да сложиш поне един кочан царевица.
Приеми, че не ми е било цел да пълня вместимостта на максимум. И сега всичко,което съм описал, заема около 2/3 от обема,като предимно,видно и от посочените количества, е разтвор, а не зеле. Залките са сложени една над друга и доколкото може по периферията,без запълване на празнините с нарязани други зелки, и заляти със саламура=разтвор, който съм описал.
Подобрители не желая.Единствено се замислям за малък стрък сушена чубрица.
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
Stefan_62 написа:
Не е ли малко това зеле като кг. за този литраж на бидона ,моят бидон е 120л и събирам в него 50кг. зеле. Между впрочем не е лошо да сложиш поне един кочан царевица.
Приеми, че не ми е било цел да пълня вместимостта на максимум. И сега всичко,което съм описал, заема около 2/3 от обема,като предимно,видно и от посочените количества, е разтвор, а не зеле. Залките са сложени една над друга и доколкото може по периферията,без запълване на празнините с нарязани други зелки, и заляти със саламура=разтвор, който съм описал.
Подобрители не желая.Единствено се замислям за малък стрък сушена чубрица.
:drinkers:
stiv1961 - майстор
Голям проблем, хора, помагайте :sad: . Майка току що ми се обади, че най- долния обръч на кацата се скъсал и саламурата изтекла. Дадох нареждане зелето да се пренареди в бидон и довечера ще ходя да зареждам с нова саламура. Въпросът е: колко процентов разтвор да заредя имайки предвид, че зелето е заредено в неделя около 18.00 часа с 4 % разтвор, а саламурата е изтекла между 10.00 часа вчера и 10.00 часа днес?
Мамка и помпа, сигурно голямо налягане прави за да скъса обръча :-D
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: