Фло написа:Ами сметката е проста.Като отвън вкараш студен въздух в мазата да го рекуперираш с въздуха от мазата ,особено пък и както предлагаш по интензивен поток на въздуха от мазата при рекуперацията ще се изравнят температурите на двата флуида и в мазата ще има същата температура като отвън,и ако външната е да речем -6 градуса и температурата в мазата ще стане толкова.Съответно, понеже по втория закон на термодинамиката температурата се движи от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура къщата ще започне да се охлажда . Съвсем по-друг начин стои въпроса който зачекна Цилков с буфера.Буфера е нещо масивно в земята,да речем бетон или вода,които се загряват през лятото от система на слънчеви колектори и през зимата се ползва този своеобразен акумулатор на топлина.В Германия има едно цяло село ,където от всички къщи със слънчеви колектори зареждат селския огромен воден акумулатор ,дълбоко вкопан в земята и през зимата топлата вода обратно тръгва към къщите с малък подгрев,където се налага .Това е положението.Въздуха в мазата няма достатъчна маса за да върши работа като топлинен акумулатор,че и да рекуперира с външния въздух.Прочети отново последните ми постове. Имаш потенциал да ги разбереш. Акумулатора при закопаната тръба и мазата е един и същ земята и потенциала там е огромен. При разумни сметки нещата са ок.
Фло написа:и ако външната е да речем -6 градуса и температурата в мазата ще стане толкова.Мазата принципно ще изравнява температурния потенциал с почвата чрез бетонните си стени. Според мен обаче ще възникнат една камара проблеми тогава - термомостове, влага....Да не забравяме и че земния топлообменник се заравя дълбоко където температуата е една ,а мазата контактува и с по-плитките слоеве. На финала имам усещането ,че пак тръбата ще излезне по ефективна/евтина макар и сравнително скъпа. Интересно обаче какво ще стане ако закачиш обикновен рекуператор на входа на тръбата