• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
Фло написа:
Ами сметката е проста.Като отвън вкараш студен въздух в мазата да го рекуперираш с въздуха от мазата ,особено пък и както предлагаш по интензивен поток на въздуха от мазата при рекуперацията ще се изравнят температурите на двата флуида и в мазата ще има същата температура като отвън,и ако външната е да речем -6 градуса и температурата в мазата ще стане толкова.Съответно, понеже по втория закон на термодинамиката температурата се движи от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура къщата ще започне да се охлажда . Съвсем по-друг начин стои въпроса който зачекна Цилков с буфера.Буфера е нещо масивно в земята,да речем бетон или вода,които се загряват през лятото от система на слънчеви колектори и през зимата се ползва този своеобразен акумулатор на топлина.В Германия има едно цяло село ,където от всички къщи със слънчеви колектори зареждат селския огромен воден акумулатор ,дълбоко вкопан в земята и през зимата топлата вода обратно тръгва към къщите с малък подгрев,където се налага .Това е положението.Въздуха в мазата няма достатъчна маса за да върши работа като топлинен акумулатор,че и да рекуперира с външния въздух.
Прочети отново последните ми постове. Имаш потенциал да ги разбереш. Акумулатора при закопаната тръба и мазата е един и същ земята и потенциала там е огромен. При разумни сметки нещата са ок.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
и ако външната е да речем -6 градуса и температурата в мазата ще стане толкова.
Мазата принципно ще изравнява температурния потенциал с почвата чрез бетонните си стени. Според мен обаче ще възникнат една камара проблеми тогава - термомостове, влага....Да не забравяме и че земния топлообменник се заравя дълбоко където температуата е една ,а мазата контактува и с по-плитките слоеве. На финала имам усещането ,че пак тръбата ще излезне по ефективна/евтина макар и сравнително скъпа. Интересно обаче какво ще стане ако закачиш обикновен рекуператор на входа на тръбата :? ,или си направиш сам тръба примерно от бетонни елемнти.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Интересно обаче какво ще стане ако закачиш обикновен рекуператор на входа на тръбата :? ,или си направиш сам тръба примерно от бетонни елемнти.
Обясни малко по-подробно какво имаш предвид, че нещо не можах да разбера идеята.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Tsilkov написа:
Интересно обаче какво ще стане ако закачиш обикновен рекуператор на входа на тръбата :? ,или си направиш сам тръба примерно от бетонни елемнти.
Обясни малко по-подробно какво имаш предвид, че нещо не можах да разбера идеята.
Беше написал малко по-горе ,че на входа на мазето искаш да закачиш рекуператор с ниско К.П.Д.(ако съм те разбрал правилно) и се замислих какво ще стане ако на входа на земния топлообменник се закачи един рекуператор със сравнително ниско КПД(евтин) ,но после се усетих че ще стане едно "голямо нищо" :lol: . Второто е как може да се направи земен топлообменник без "маркови материали" :?
Tsilkov - майстор
idunno написа:
но Рехау имат прорама за пресмятане и могат да го пресметнат, без да има нужда от навлизане в подробности.
Които е на Ти с немския (не като мен) може да изтегли програмата на Рехау от тук:
http://www.rehau.com/BG_bg/bau/Erneuerb ... tab=515882

ПасивХаусИнститут има подобна програма PHLuft и яма има тук (пак на немски :axe: ):
http://www.passiv.de/en/05_service/02_t ... _tools.htm
Впрочем тук има и олекотена и безплатна версия на PHPP - казва се PHVP2002 - мисля че на които му е интересна темата може да разчопли доста(естествено пак на немски :sad: ).
Pasko - специалист
Маза няма да правя, защото оскъпява къщата и е трудно да я отделиш топлинно от къщата. Тръбите на Рехау са скъпи, заради сребърното покритие против бактерии , развиващи се в конденза в тръбата през лятото. Може да се използват обикновени РР тръби, но ще стане бактериална бомба! Не нужно да се купува цялата система на Рехау , а само тръби и кривки.
Относно тухлите се триумя :-) - ходих с Фло на къщата му и ми допаднаха блокчетата от дървобетон, но трябва да се произвеждат на място. Поротерма е 25см +20см каменна вата и мазилки= 50см стена. Казах Фибран за колони и плочи, защото е по-твърд и може да се сложи в кофража без да се нарани при леенето на бетона.
Все пак къщата е на чертожната дъска и могат да се правят промени. Така, че приемам градивна критика и предложения щото не съм архитект или строител, но се налага аз да ги обучавам на пасивност( купих си книгата на Мартина Сенегашник , но е доста описателна без детайли) . Явно информацията се пази , защото струва пари- нормално е!
Последна промяна от Pasko на пон ное 12, 2012 10:34 pm, променено общо 1 път.
estqwerty - специалист
първо мерси за обясненията по моя въпрос - ясно трябва да се проектира за такъв топлинен товар къщата. изясни ми се картинката - както винаги исках да поизлъжа стандарта :)

второ по въпроса за тръбите - за пореден път се обръщат нещата в кратуната ми.
няма смисъл да се мислят прекалено сложни и прекалено скъпи неща като втори рекуператор и мази или спец тръби.
сега поразцъках елката на рехауците. вадят се едни 1000 -1500 киловата на сезон от 50 м пвц тръба.
ми то толкова би трябвало да са нужни или предполагам клонят към 80-90% от нужните на къщата за година.
това е за 100м2 площ. или то се дава обем който се вентилира аз съм дал 300.

предполагам 50м тръба не струват състояние. по-скъпо ще е копането :)
Tsilkov - майстор
Pasko написа:
и е трудно да я отделиш топлинно от къщата.
Което умножава фактора скъпо :lol:
Pasko написа:
Поротерма е 25см +20см каменна вата и мазилки= 50см стена.
Щом си с 25 см. тухла и 20 вата по-добре не обличай бетона (освен ако не си се "бункерирал").Вложи тези пари в още изолация да кажем(още сантиметри ,или топлоизолирани дюбели ако има за вата).Поне това ми идва на мен на първо четене.
Pasko написа:
Явно информацията се пази , защото струва пари- нормално е!
Просто къщата е обща за пасивни сгради ,а не е писана за твоята къща. Ако беше точно за твоята къща това вече е проект ,а не книга.
estqwerty написа:
вадят се едни 1000 -1500 киловата на сезон от 50 м пвц тръба.
Тази цифра ми се вижда пресилена :? Иначе 50 метра тръба с копането си е цифра. Като прибавим и подозрителното качество на тоя въздух аз бих дал тази пари за добър рекуператор.
Последна промяна от Tsilkov на пон ное 12, 2012 10:31 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Проблема на тръбите (бетонови елементи ....) е малката площ. Пода на мазето има топлообмен 0.65 W/m2K, а тръбата от 1 до 1.5 W/m2K. Тръбата има хидравлично съпротивление, а мазето не. Мазето има печалби от отопляемата плоча над него, а тръбите не. Всичко това съм го смятал, но без рекуператор и нещата са Х10 за мазето, но е приложимо в ограничен брой сгради. Но ако тръбите са приложими, то и мазето е приложимо, ако има такова.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Мазето има печалби от отопляемата плоча над него,
Аз на тва му викам загуби :lol:
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията: